Ово је најбогатије село и из њега је забрањен одлазак!

Ovo je najbogatije selo i iz njega je zabranjen odlazak!

8 januara 2017

630040_481288720586e3bafdbb53631557419-v4-big_f

Neboder od 72 sprata, helikopter taksi, tematski park i redovi luksuznih vila – ekstravagantnije selo od Huaksija smeštenog u kineskoj provinciji Jiangsu sigurno ne postoji. Visok životni standard odvaja ovo mesto od ostatka Kine, međutim, nejasan je način na koji je bogatstvo stečeno i kako se troši.

Huaksi se nalazi u provinciji Jiangsu, a na ulazu u selo postavljen je znak na kojem piše „Prvo selo pod nebom“. Poznato je po obilnim poljoprivrednim resursima i prelepim krajolicima.

Pre trideset godina Huaksi je bilo siromašno i zapušteno selo poput mnogih drugih kineskih sela, a u njemu je živelo blizu 600 stanovnika. Vu Renabo, nekadašnji sekretar Komunističke partije, napravio je plan obogaćivanja, osnovao više od 12 firmi i za pola veka je siromašno selo pretvorio u bogatu regiju.

Huaksi danas ima blizu 2.000 registrovanih stanovnika. Svi žive u identičnim vilama i imaju više od 143.000 dolara u banci.

Mediji su interesovanje za ovo selo pokazali 2003. godine kada je objavljeno da je godišnji ekonomski prihod Huaksija 14,4 milijarde dolara. Godinu kasnije Huaksi je objavio da je prosečna godišnja plata njegovih stanovnika 17.717 dolara, što je 40 puta više nego prosečni prihodi u drugim kineskim pokrajinama.

Da bi pokazali svoju ekonomsku moć, 2011. godine izgradili su neboder Hangig vredan 430 miliona dolara. Zgrada je visoka 328 metara. Selo ima i transportno preduzeće, a za prevoz svojih stanovnika koristi helikopter. Operater vazduhoplovne kompanije Tongjong rekao je da svi stanovnici ovog sela u okolnim gradovima mogu biti za manje od 10 minuta.

Grad je takođe napravio tematski park u kojem se nalaze replike impresivnih spomenika poput Kineskog zida. Svaki od 2.000 stanovnika ovog sela ima više od 143.000 dolara u banci, a svaka porodica dobije automobil i vilu kada se doseli u Huaksi.

Ipak, neki govore kako život u ovom selu i nije tako bajan kao što izgleda. Stanovnici Huaksija moraju da rade sedam dana u nedelji, najčešće u industrijskom sektoru. Stanovnicima je zabranjeno da komuniciraju s medijima i ne mogu napustiti selo, jer ako to urade gube sve bogatstvo.

Kockanje i droga u Huaksiju su strogo zabranjeni, a klubovi i barovi ne postoje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *