Ово је најбољи начин да очистите јабуку од пестицида

Ovo je najbolji način da očistite jabuku od pesticida

3 novembra 2017

Držanje jabuka pod vodom nekoliko sekundi nije dovoljno za uklanjanje pesticida, a naučnici imaju bolji savet.

Najbolji način za čišćenje jabuka od pesticida je potapanje u vodu i dodavanje sode bikarbone. Taj proces treba da traje 12 do 15 minuta. Drugi način da sprečite unos pesticida jeste da oljuštite jabuku.

Naučnici sa Univerziteta Masačusets testirali su nekoliko načina da uklone pesticide sa voća, a najboljim se pokazala soda bikarbona.

Pesticidi mogu pomoći plodovima da opstanu i odbiju insekte, ali su štetni ukoliko se unose organizam. Njihovi efekti zavise od vrste pesticida i količine koja se unosi. Svetska zdravstvena organizacija poručuje da određeni pesticidi mogu štetno da deluju na razvoj nervnog sistema fetusa i dece.

Neki ljudi se oslanjaju na kupovinu organske hrane, koja može biti veoma skupa, ali ni ona ne garantuje da se pesticidi ne koriste. Neke farme koriste organske pesticide, ali treba imati u vidu da prirodni pesticidi nisu nužno sigurniji.

Naučnici su potopili jabuke u fungicid i insekticid i držali ih u njima od nekoliko minuta, pa do celog dana. Potom su pokušali da operu pesticide ispod vode, držanjem u rastvorima i korišćenjem sode bikarbone u periodu od 15 minuta.

Najbolji rezultat je imala soda bikarbona. Nakon 15 minuta pesticid je nestao sa kore voća. Međutim, loša vest je da oko 20 odsto fungicida i četiri odsto insekticida, koje je voćka upila kroz koru, nisu mogli da se eliminišu.

Treba imati na umu da soda bikarbona nije neko čudo, kao i to što nema garancija da će delovati u slučaju nekog drugog voća. Zasad je ipak najbolje rešenje ljušćenje jabuka.

(021)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *