ОВО ЈЕ НАЈЦРЊИ СЦЕНАРИО: „Ако победе, напашће и друге“

OVO JE NAJCRNJI SCENARIO: „Ako pobede, napašće i druge“

14 maja 2024

Poljski predsednik Andžej Duda saopštio je danas da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na druge zemlje, ako njene snage pobede u ratu protiv Ukrajine.

On je dodao i da predviđa novi vojni pritisak Kremlja u narednim nedeljama. Duda je, u razgovoru za Blumberg na marginama Katarskog ekonomskog foruma nije naveo da je napad na ukrajinske susede neizbežan, ali je upozorio da su saveznici u NATO alijanski ranjivi.„Ako uspeju da pobede u Ukrajini, ako uspeju da ostvare svoje ciljeve, napašće druge zemlje.To bi mogle biti baltičke države, možda bi to mogla biti Finska, možda Poljska“, rekao je Duda.

On je dodao i da se nada da će pomoć Ukrajini stići pre nego što počne nova ofanziva Rusije koja prema njegovim očekivanjima može početi u prolećnim mesecima.

Poljski predsednik je saopštio i da njegova vlada neće moći da isporuči Kijevu protivraketnu bateriju Patriot, navodi Blumberg. Poljska je „u potencijalno opasnoj zoni “ i treba da dopuni svoje resurse, rekao je on, govoreći o tenkovima, avionima iz sovjetskog vremena i vojnoj pomoći Ukrajini u vrednosti od četiri milijarde dolara.

„Sada moramo da se brinemo o sebi“ naglasio je Duda.

Poljski lider, koji je među prvima najavio prisustvo na Samitu o postizanju mira u Ukrajini, koji će biti održan narednog meseca Švajcarskoj i na kome će se razgovarati o mirovnom planu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je neophodno da Ukrajina povrati kontrolu nad celokupnom okupiranom teritorijom.

Šefovi država i vlada više od 160 zemalja, uključujući Grupu sedam, Grupu 20, Evropsku uniju i zemlje BRIKS-a, pozvani su na skup u blizini Lucerna od 15. do 16. juna, a Rusija koja se ne nalazi među njima je saopštila da je samit beznačajan bez učešća Moskve.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    E,vidiš Duda,da je Ukrajina ostala neutralna,bila bi i mirna,cjelovita,a ti i EUropa ne bi sad imali te brige tko će kome skočiti za vrat i zadaviti ga!A sad više nema nazad!A lijepo sam vam govorio na vrijeme:-"Neka USA-NATO ne ulazi u Poljsku,Rumuniju,Baltik,pogotovo ne na Ruske granice,u Ukrajinu itd.!Ali niste vjerovali ni slušali,nego ste mislili svi u EUropi da ste jako pametni pa će te profitirati!A profitirati će zapravo samo USA,a vi i svi mi EUropa smo samo njihovi USA piuni!Kužiš Duda?!?Ne?!?? Nema veze,skužiti ćeš!Al prekasno!

  2. milorad5 says:

    ovaj lupeta traži izgovor da gurne poljake na atomski roštilj,ako imaju minm.mozga zatvoriće ga i baciće ključ od brave,tip će ih SVE POBITI jbte...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *