Ovo je najmlađa milionerka na svetu

Ovo je najmlađa milionerka na svetu

15 avgusta 2014

milionerkaTridesetogodišnja Elizabet Holms postala je najmlađa milijarderka na svetu. Do bogatstva je došla vlastitim trudom i zalaganjem, prateći korake Stiva Džobsa i Bila Gejtsa. Ona je pomerila granice u zdravstvenoj industriji i medicinskoj tehnologiji, piše „Fortune“.

Elizabet Holms je 2003. godine, sa samo 19 godina, osnovala kompaniju „Theranos“ koja se bavi testiranjem krvi, čime polako, ali sigurno ulazi na tržište velikih džinova poput „Laboratory Corp of America“ i „Quest Diagnostics“.

„Theranos“ se od ostalih razlikuje po tome što ima jeftinije usluge, a osim toga nalazi se mnogo brže dobijaju. Ključ uspeha je činjenica što iz jedne izvađene kapi krvi iz jagodice prsta rade i do 70 testova, a ostale laboratorije ograničene su na tek 40 testova.

Osim toga, njihove usluge su daleko jeftinije. Krvna slika, nivo holesterola i gvožđa košta oko devet dolara. Holms veruje kako je pristup dostupnim informacijama o zdravlju u što kraćem vremenu osnovno ljudsko i civilno pravo.

„Ne želim da pravim postepene promene u tehnologiji. Želim da stvorim jednu novu tehnologiju koja može pomoći čovečanstvu u celosti, bez obzira na geografiju, etničku pripadnost, dob ili pol“, rekla je Elizabet na početku svoje karijere.

Elizabet kaže da se ne vodi novcem, a što se medijske zastupljenosti tiče dovoljno je reći da čak nema ni nalog na Vikipediji, već se samo spominje u okviru članka o kompaniji.

Deset godina je strpljivo sakupljala novac i usavršavala svoje tehnologije. Koliko god joj je bio potreban novac, odbila je mnogo ponuđača, jer je, kako kaže, mnogim investitorima bio bitan samo brz povraćaj novca.

Zanimljivo je da je kao dete želela da bude lekarka, ali nikako nije mogla da podnese krv. Činjenica da mora da vadi krv iz vene bila joj je najstrašnija pomisao.

Elizabet je „Theranos“ osnovala sa samo 19 godina. Studirala je hemijski inženjering na Stanfordu i od fakulteta je odustala na drugoj godini kako bi se posvetila poslu. Novac namenjen školovanju uložila je u kompaniju koja danas zapošljava 500 ljudi i u koju su dosad investitori uložili oko 400 miliona dolara.

Procenjuje se da „Theranos“ trenutno vredi devet milijardi dolara, a s obzirom na to da Elizabet drži više od 50 odsto vlasništva, vrednost njenog udela veća je od 4,5 milijarde dolara.

„U vrlo ranoj dobi sam počela da verujem kako je privatni biznis verovatno najveća šansa da postaneš uticajan, jer samo tako možeš da napraviš promenu u svetu“, istakla je Elizabet.

„Theranos“ je vlasnik 186 patenata širom sveta, a Holms suvlasnica 82 patenta u SAD-u i još 189 stranih patenata.

Novosti.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *