Ovo je najmoćnija žena na svetu

Ovo je najmoćnija žena na svetu

22 juna 2013

izKhyKj6c1DE1229912389“Jelen je postala najmoćnija žena u istoriji. Preuzimanje vodstva FED-a u januaru će to zacementirati“, reči su kojima je Business Insider opisao verovatnu iduću šeficu Federalnih rezervi.

Ta moćna kontroverzna finansijska institucija, privatna centralna banka SAD-a, ostaće uskoro bez čelnog čoveka, što je svojom iznenadnom izjavom obelodanio predsednik Barak Obama. Nahvalio je aktualnog šefa FED-a Bena Bernankea u ponedeljak, a onda zaključio kako je on „već ostao na tom mestu duže nego što je hteo ili trebao biti“.Najverovatnija naslednica, 67-godišnja profesorka ekonomije Žanet Jelen bit će prva žena na čelu te institucije. U konkurenciji se spominju i Lorens Samers svojevremeni pomoćnik predsednika Bila Klintona i Braka Obame te Timot Gitner, bivši glavni šef riznice.

Jelen je prvi puta radila u FED-u još 1977. i 1978. godine kao ekonomista pri Odboru guvernera, a onde je i upoznala svog supruga Džordža Akerlofa, budućeg nobelovca.

Devedesetih je savetovala predsjednika Bila Klintona, tačnije, bila je predsednica Veća ekonomskih savetnika u njegovom uredu, nakon što je to mesto napustio nobelovac Džozef Stiglic. No, najveći deo karijere provela je u FED-u, a od 2010. godine je potpredsednica uprave Federalnih rezervi.

Glasi za smirenu i metodičnu osobu, koja je zastupala politiku stabilnih kamatnih stopa, povećavanja zaposlenosti i fleksibilnosti radne snage, nasuprot politici zadržavanja nivoa cena, odnosno nulte inflacije.

(Nezvisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *