ОВО ЈЕ НАЈОПАСНИЈА ТАЈНА ЗАШТО ОТИМАЈУ И ЈУГ СРБИЈЕ: Медвеђа – град који лежи на…

OVO JE NAJOPASNIJA TAJNA ZAŠTO OTIMAJU I JUG SRBIJE: Medveđa – grad koji leži na…

29 oktobra 2018

Kompanija “Dunav Minerals”, koja u mestu Tulare kod Medveđe istražuje bakar i zlato, saopštila je da u ležištima Kiseljak i “Jelou Krik” ima 547 miliona tona rude.

Toliko iznosi “ukupan objedinjeni resurs” u ležištima, sa sadržajima 0,22 grama po toni zlata i 0,23 odsto bakra, što je 1,26 miliona tona bakra i 120 tona zlata, izjavio je menadžer istraživanja Fil Foks.“Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo povećanje resursa u ležištu bakra i zlata – Kiseljak, kao i prvi proračun resursa na susednom ležištu bakra i zlata – Jelou Krik”, rekao je Foks.

On je objasnio da je prilikom izrade tog izveštaja za ležište Kiseljak korišćen granični sadržaj metala od 0,15 odsto ekvivalenta bakra, a zasnovan je na pretpostavci da će se vršiti površinska eksploatacija.

Za ležište Jelou Krik predviđen je scenario podzemne eksploatacije i na osnovu toga korišćen granični sadržaj metala od 0,30 odsto ekvivalenta bakra.

Kompanija “Dunav Minerals” je u novembru 2012. godine za ležište Kiseljak, u kategoriji pretpostavljenih resursa, objavila inicijalni resurs, a zatim je nakon dodatnog bušenja, na južnom odnosno obodnom delu ležišta Kiseljak, objavila i povećanje resursa u istoj kategoriji.

“Novi pretpostavljeni resurs za ležište Kiseljak, sada iznosi 459 miliona tona rude sa 0,20 g/t zlata i 0,22 odsto bakra, što je 1,0 milion tona bakra i 93 tone zlata”, kaže Foks.

On je rekao da je “dodatnim bušenjem tokom 2013. godine, na susednom lokalitetu Jelou Krik, udaljenom svega 500 metara od ležišta Kiseljak, definisan još jedan mineralizovani porfirski klaster sa bakrom i zlatom”.

Prema njegovim rečima, pretpostavljeni resurs u ležištu Jelou Krik iznosi 88 miliona tona rude sa sadržajima od 0,30 g/t zlata i 0,30 odsto bakra, što je 265.000 tona bakra i 26 tona zlata.

“S obzirom na ohrabrujuće rezultate, nastavljamo sa izradom ekonomske procene, studije o proceni uticaja na životnu sredinu, tehnološko-metalurške studije, kao i društvene studije. Preliminarni rezultati studija mogu se očekivati do kraja ove godine”, naglasio je Foks.

KOMENTARI5 komentara

 1. Beli Orao says:

  I kakve vlasti imamo prepustiće to amerima preko šiptara u tom predjelu !!!

 2. Velika Metla says:

  Ma jooooook došli fašisti i nacisti sa zapada zbog šiptarske demokratije! Kakva ruda i bakrači!

 3. milorad says:

  Ima toga JOŠ tek će da se čuje o tome.Medvedja je P.dim u odnosu na ono što leži ispod kuršumlije i zone preme prokuplju, bondstil je podignut IZNAD velikog nalazišta zlata takodje:)o zvečanu ne smem ni da pričam:)zato su amerikanci POLUDELI, skotovi smrdljivi.Treba da IZNAJMIMO KOSOVO KINEZIMA ILI RUSIMA NA 99 god. ONDA BI BILO VESELO.

 4. Za Srbiju says:

  Dok ovaj bolesnik siđe sa vlasti, Srbija će biti pustinja.

 5. Milan says:

  To su lazi koje plasiraju siptari. Na kosovu ima puno lantanida ,retkih elemenata kao sto je neodimijum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *