Ovo je najsiromašniji svetki lider

Ovo je najsiromašniji svetki lider

7 aprila 2014

w13_2thPremijer Nepala Sušil Kojrala je najsiromašniji svetski lider, jer svo materijalno bogatstvo registrovano na njegovo ime čine samo tri mobilna telefona.

U imovinskoj karti objavljenoj na sajtu nepalske vlade navodi se, međutim, da dva od tri mobilna telefona koja Kojrala poseduje, nisu u funkciji.

U rodnom gradu na zapadu Nepala, Kojrala nema sopstveni stambeni prostor niti zemlju u svom posedu već živi kod brata, preneo je magazin Slejt.

Pre nego što je prešao u svoju zvaničnu rezidenciju premijera Nepala, Kojrala je živeo u jednostavnoj iznajmljenoj kući u Katmanduu.

Njegova plata iznosi 670 dolara.

Bivši premijer Nepala koji je otišao sa te funkcije 1991, i koji je predsednik partije aktuelnog premijera, takođe je poznat po svom spartanskom duhu. On je napuštajući svoju funkciju poneo sa sobom samo jednu metalnu kutiju, kišobran i lonče.

On je po svojoj skromnosti prevazišao urugvajskog predsednika Hosea Muhiku koji važi za najsiromašnijeg predsednika na svetu.

Muhika živi u trošnoj kućici umesto u rezidenciji, obezbeđuju ga samo dva policajca, skoro celu platu daje u dobrotvorne svrhe, a vozi „bubu“ iz 1987. godine.

Muhika je šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka učestvovao u gerilskim snagama Tupamaros, levičarskoj oružanoj grupi inspirisanoj Kubanskom revolucijom.

Proveo je 14 godina u zatvoru, u teškim uslovima i izolaciji, sve dok nije oslobođen 1985, kada je u Urugvaju ponovo uspostavljena demokratija. Za predsednika je izabran 2009.

Muhika oko 90 odsto svoje plate, koja iznosi 12.000 dolara, daje u dobrotvorne svrhe, što znači da mu ostane približno 775 dolara, kolika je prosečna plata u Urugvaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *