ОВО ЈЕ НЕКА ДРУГА РУСИЈА – ПУТИН ОКРЕНУО ПЛОЧУ: После ултиматума Европској Унији, ултиматум и за НАТО и САД

OVO JE NEKA DRUGA RUSIJA – PUTIN OKRENUO PLOČU: Posle ultimatuma Evropskoj Uniji, ultimatum i za NATO i SAD

17 februara 2021

Posle preteće poruke od strane Moskve, da će prekinuti sve odnose sa EU ukoliko pokrenu nove sankcije protiv Rusije, stigla je i pretnja upućena za NATO i SAD.

Rusija je danas izrazila spremnost da se vrati međunarodnom sporazumu za kontrolu vojnih aktivnosti “Otvoreno nebo” ako to učine i SAD.Moskva je dodala da neće “zauvek čekati” američku odluku.

“Ostavljamo vrata otvorenim. Ali, kolege u Vašingtonu i drugim prestonicama NATO moraju da shvate da nećemo čekati zauvek”, rekao je novinskoj agenciji Ria Novosti zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Prema njegovim rečima, procedura za povlačenje iz tog sporazuma koji je pokrenula Moskva, još traje i biće završena “ako SAD do tada ne obaveste Rusiju o spremnosti da se vrate odredbama sporazuma”.

Rjabkov nije precizirao koliko dugo vremena je Rusija dala za završetak procesa povlačenja iz tog međunarodnog sporazuma koji omogućava kontrolu vojnih kretanja i strateških instalacija zemalja potpisnica.

Rusija je prošle godine objavila povlačenje iz sporazuma “Otvoreno nebo” nakon povlačenja SAD po naredbi tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Vlada novog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) preduzela je poslednjih nedelja korake za vraćanje u više sporazuma.

Sporazum “Otvoreno nebo” stupio je na snagu 2002. godine sa prvobitno 35 zemalja potpisnica.

(beta.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milan says:

    Nije ultimatum, ali problem jeste ekspresno prebačen u Vašington i evropske prestonice NATO-a. Zbog otkazivanja dogovora "Otvoreno nebo" u odnosu na Vašington u značajno nepovoljnijem položaju našle su se EUropske prestonice. Doduše Velika Britanija, Norveška i Poljska nisu zabrinute zbog ovakvog narušavanja ranije utemeljenog sistema poverenja, potencijalno i narušavanja evropske bezbednosti. Nasuprot njima jesu zabrinute Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Holandija, Belgija, Portugal, Češka, Luksemburg, Švedska i Finska. U skladu sa svojim obećanjem da neće dozvoliti raspad NATO-a Bajden bi morao da vrati SAD u Dogovor o Otvorenom nebu. A ako to ne uradi, ili sa tim bude zmačajno odugovlačio, eto ozbiljne pukotine unutar NATO alijanse.

  2. milorad 5 says:

    Pa jasno je,biće rata i rusi više ne žele da se dalje zamajavaju sa šiozoidnom politikom EU,mada potpuni je svejedno je iz EU i dolazi povratak nacizma u STANIOLU,ONI iz brisela prave haos po USA:)ali ih je tram sapleo,gledmo mašinerju prevare koja sad počinje d se ruši i zato će biti žestokog političkog haosa u evropi i americi a možda to eskalira i dalje,ONI ne mogu više da zadže apsolutnu vlast a nisu spremni za RAT me onako kako su olaniurali,tek su na POLA puta a sad će morati da odluče jer brana je pukla.Rat počinje u ukrajini sa prvim meteorološkim prozorom koji to omogućava ove god.i rusi to znaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *