ОВО ЈЕ НЕЗАБЕЛЕЖЕНО: Америка саставља списак земаља које…

OVO JE NEZABELEŽENO: Amerika sastavlja spisak zemalja koje…

27 aprila 2018

SAD su sastavile spisak država koje su podržale njihov stav u UN, ali i spisak i onih zemalja koje su u većini slučajeva bile protiv njih.

Prema izveštaju Stejt departmenta, prošle godine je Generalna skupština UN razmatrala 98 nacrta rezolucije. U 31 odsto slučaja većina država je glasala kao i SAD, što je za 10 odsto manje nego 2016. godine. Vašington objavljuju takav izveštaj već 34 godine zaredom.

Među deset država čije odluke su se najviše podudarale sa stavom SAD prilikom glasanja u Generalnoj skupštini su Izrael, Mikronezija, Kanada, Maršalova Ostrva, Australija, Velika Britanija, Francuska, Palau, Ukrajina i Češka. Na spisku država koje su se najmanje slagale sa stavom SAD su Zimbabve, Burundi, Iran, Sirija, Venecuela, Severna Koreja, Turkmenistan, Kuba, Bolivija i Južnoafrička Republika.„Američki narod uplaćuje 22 odsto u budžet UN — više nego tri države koje je prate zajedno. Bez obzira na tu širokogrudost, drugi su glasali za naše predloge u 31 odsto slučajeva. To je najniži pokazatelj od 2016. godine“, navodi se u saopštenju stalne predstavnice SAD pri UN Niki Hejli.

Prema njenim rečima, to je nedopustivo. Hejlijeva je podsetila na svoje obećanje kada je došla na funkciju stalne predstavnice SAD da će uzeti u obzir one koji su protiv interesa SAD.

KOMENTARI3 komentara

  1. zlatko says:

    Koliko će prijatelja izbrojati zavisi od toga kakav će kriterijum primeniti. Ako to bude vrlo širok i klimav kriterijum, biće ih tu i tamo, ali sa samo malo strožim, ako budu odbacivali prijateljstvo iz straha ili prljavih ličnih interesa političkog vrha, osim Britanije malo ko će proći. Uostalom, to je i razumljivo, s obzirom da mnogi vrlo dobro informisani ljudi SAD smatraju kolonijom V. Britanije.

  2. Trifun says:

    Premjestiti sjediste UN u Kinu!! MOMENTALNO. Nema nazad.

  3. Antibot says:

    Americki kreteni su odavno svi za posmatranje i pilule za spavanje. Da se ne probude bar 100 narednih godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *