ОВО ЈЕ НЕЗАПАМЋЕНО У МЕЂУНАРОДНОЈ ПОЛИТИЦИ: Ево како Трамп ословљава своје политичке противнике! РАKЕТАШ, ПОKВАРЕНА ХИЛАРИ, ЖИВОТИЊА АСАД, ЛАЖЉИВИ ТЕД…

OVO JE NEZAPAMĆENO U MEĐUNARODNOJ POLITICI: Evo kako Tramp oslovljava svoje političke protivnike! RAKETAŠ, POKVARENA HILARI, ŽIVOTINJA ASAD, LAŽLJIVI TED…

20 aprila 2020

Za pet godina koliko je Tramp u političkim vodama, od kojih je četiri na čelu Bele kuće, niko nije pošteđen – rivali iz sopstvene stranke, pripadnici demokratskog tabora, svetski lideri, medijske kuće, javne ličnosti, čak i jedan biološki patogen.

Na listi talenata američkog predsednika Donalda Trampa, pored dara za ekonomiju, podizanje cena carina i održavanje Tviter naloga aktivnim, davno se našao i onaj za korišćenje aluzija i nadimaka u oslovljavanju političkih protivnika.Za pet godina koliko je Tramp u političkim vodama, od kojih je četiri na čelu Bele kuće, niko nije pošteđen – rivali iz sopstvene stranke, pripadnici demokratskog tabora, svetski lideri, medijske kuće, javne ličnosti, čak i jedan biološki patogen.

Neki su možda pronicljivi i duhoviti, mnogi su bili toliko upečatljivi da su inspirisali karikaturiste, ali je, na kraju, svim nadimcima zajedničko da su uvredljivi.

Na samom početku Trampove političke karijere „etikete“ su bile rezervisane za republikanske konkurente. Tako je nekadašnjeg guvernera Floride Džeba Buša Tramp jednom nazvao „kilavim“, senatora Kruza „lažljivim Tedom“, a senatora Rubija — „malim Markom“.

Kada je predsednička trka 2016. godine spala na njega i Hilari Klinton, supruga bivšeg američkog predsednika je postala „pokvarena“ i „bezdušna“ Hilari.

Kada je na red došlo da zaigra na globalnoj poziciji, sirijski predsednik Bašar al Asad koga je pokušavao da svrgne postao je „životinja Asad“, a ljubav severnokorejskg lidera Kima Džonga Una prema lansiranju raketa nagradio je nadimkom „raketaš“.

Kada je prošle godine Boris Džonson postao britanski premijer, mnogi su primetili da su frizura i sklonost ka verbalnim ispadima samo neke od karakteristika koju deli sa Trampom. Ni američkom predsedniku nije promakla ova sličnost, pa je Džonsona nazvao „britanski Tramp“.

Prema kanadskom premijeru Džastinu Trudou gaji neskrivenu netrpeljivost, koja je kulminirala kada su novinari uhvatili poglede koje mu upućuje Melanija Tramp i kada je zbog sukoba sa njim Tramp teatralno napustio samit G20 2018. godine. Od tada je Trudo za njega samo „Džastin iz Kanade“.

Tramp nije štedeo ni novinare. Tako, na primer, voli da se seća „pospanih očiju“ voditelja En-Bi-Sija Čaka Toda. Nadimke je smislio i za medije sa druge strane političkog spektra, pa su tako deo njegovog vokabulara „lažljivi Si-En-En“, „Amazon Vašington post“, „korumpirani Njujork Tams“…

U ovogodišnju kampanju za predsedničku nominaciju uključile su se od ranije poznate figure koje su svoje nadimke odavno „zaradile“, ali i nova lica koja nisu dugo ostala bez etikete.

Samo nekoliko sati nakon što je 76-godišnji bivši potpredsednik Džo Bajden objavio svoju kandidaturu, Tramp mu je na Tviteru poželeo dobrodošlicu na sebi svojstven način – nazvavši ga „pospanim Džoom upitne inteligencije“.Brzo se podsetio i ostalih nadimaka koje je demokratama još ranije dodelio – „ludi Berni Sanders“, „mini Majkl Blumberg“ i „Pokahontas Elizabet Voren“ (aluzija na njeno domorodačko poreklo).

Demokratska trka je usporila zbog globalne pandemije korona virusa, koji je Tramp u svakom obraćanju uporno zvao „kineski virus“, produbljujući tako tenzije sa svojim tihim neprijateljem Pekingom.

Za razliku od načina na koji oslovljava protivnike, koji svakako ne priliči predsedniku bilo koje države, Tramp za sebe ima daleko laskavije nadimke.

Tako je za sebe umeo da kaže da je „izabrani“, „kralj debate“, „vaš omiljeni predsednik“, „rejting mašina“ i, mnogima omiljeno, „ekstremno stabilni genije“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Ras says:

    Sve je Tramp u pravu...samo sto svako tumaci njegovo ponasanje i izjave na svoj nacin tacnije svoju korist.Za sve gore pobrojane Tramp je 100% U PRAVU!Ekstremno stabilni genije koji nastavlja politiku JFKenedija!!Nije vazno sta govori,djela su mnogo vaznija!!

    • persida says:

      Ne nastavlja on politiku Kenedija nimalo. Kenedi je ubijen jer nije hteo da dozvoli da Izrael bude nuklerna sila. A Tramp dan danas kleci pred cionistima, stavlja kapicu kad ide pred Zid placa. Kenedi je imao snaznu licnost, a Tramp to nema, mada je svakako bolji od Hitleri i Obalame, ako to uopste moze biti kompliment.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *