ОВО ЈЕ НОВИ АМЕРИЧКИ ПЛАН ЗА КОСОВО: Траже да Србија призна Косово, а заузврат СРБИЈА МОРА ДА ИСПУНИ ЈОШ УСЛОВА

OVO JE NOVI AMERIČKI PLAN ZA KOSOVO: Traže da Srbija prizna Kosovo, a zauzvrat SRBIJA MORA DA ISPUNI JOŠ USLOVA

23 maja 2019

Plan od sedam tačaka, a svaka sledeća je crnja od prethodne.

Ovako bi se, u najkraćem, mogla opisati strategija koju je bivša američka administracija spremila za Srbiju kako bi nas naterala da priznamo Kosovo. Taj paket nije nam isporučen jer je na vlast došao Donald Tramp, ali će biti momentalno aktiviran ukoliko mu takozvana duboka država, oličena pre svega u Hilari Klinton, vidi leđa na predsedničkim izborima sledeće godine.Šta su nam spremili doskorašnji stanari Bele kuće i bivša administracija u Vašingtonu, otkrio je Edvard P. Džozef, profesor čuvenog univerziteta “Džon Hopkins” u Baltimoru, čovek koji važi za jednog od glasnogovornika duboke države, a proveo je u službi na Kosovu čak deset godina. Tamo je bio i tokom bombardovanja 1999. godine, što jasno pokazuje da njegove reči i te kako imaju težinu. To su potvrdili i diplomatski izvori.

Džozef u autorskom tekstu za Forin polisi poručuje da nova zapadna strategija za Kosovo (a u stvari je to plan koji postoji odavno i neki njegovi delovi su primenjeni u pregovorima i sporazumu Skoplja i Atine) treba da sadrži princip štapa i šargarepe. S tim što se iz sadržaja te strategije vidi da je Beogradu uglavnom namenjen štap.

Profesor Džozef u svojoj analizi otkriva kompletan scenario po kojem bi Vašington, nakon odlaska Trampa (a on se, kao i ceo bivši establišment nada da bi to moglo da se desi na izborima sledeće godine), rešio kosovski problem. Istovremeno, upadljivo povlači paralele sa sporazumom Atine i Skoplja, ne krijući da je on razrešen po sličnom modelu, odnosno da je scenario, bez ikakve sumnje, pisan istom rukom.

– Sa klimavom Bosnom i Hercegovinom, Rusijom, koja nastavlja da podstiče podele, i Evropom koja okleva, teški teret na Balkanu ponovo pada na SAD – navodi Džozef.

On potom nabraja ključne detalje američke strategije za Kosovo, koja počinje definitivnim odbacivanjem razgraničenja i završava finansijskim paketom za Prištinu i Beograd. Džozef takođe ne propušta priliku da kritikuje Evropsku uniju.

– Francuska planira da u julu bude domaćin još jednih pregovora na visokom nivou. Ali osnova za nastavak dijaloga po pitanju Kosova ostaje nejasna, osim u slučaju američkog angažovanja na visokom nivou – tvrdi profesor iz Baltimora i ističe da, kao i u slučaju Makedonije, rešenje kosovskog problema leži u priznanju u punom smislu te reči.

Amerikanac na kraju bezobrazno, u stilu onih čije interese zastupa, zaključuje da bi “Vučiću bilo pametno da iz osnova ponovo promisli o sopstvenom pristupu Kosovu, jer Kosova, kakvo su Srbi nekada znali, odavno nema”. Navodi i da Vučić mora da prizna Kosovo ili će biti otpisan i zamenjen.

Ključne tačke Džozefovog plana:

– Trajno odbaciti ideju o razgraničenju jer bi to dalo podstrek centrifugalnim silama koje prete da razbiju BiH i ponovo otvore pitanje granica širom regiona.
– Beograd da prizna Kosovo, a srpsko prisustvo na Kosovu učiniti stalnim, ali u obliku koji je u skladu sa suverenitetom i funkcionalnošću države Kosovo. Preostali skromni ekonomski interesi Srbije na Kosovu bi bili zaštićeni.
– Formirati zajednički stručni komitet koji bi trebalo da donese “objektivne interpretacije događaja, zasnovane na autentičnim dokazanim izvorima” (dakle, revizija istorijskih činjenica na štetu Srbije).
– Osnovati zajednički centar mira i istorije koji bi imao službeni status i bio na istaknutim mestima i u Prištini i u Beogradu, gde bi se vijorile zastave obe zemlje.
– SAD i EU bi iznele detaljni okvir za Srbiju i Kosovo kako bi i jedni i drugi procesuirali poznate i manje poznate počinioce zločina.
– Pentagon će težiti dugoročnom raspoređivanju američkih trupa na fiksnoj lokaciji u Srbiji. Prvobitno bi bio raspoređen kontingent inženjera vojske SAD čija bi misija bila saradnja sa srpskim kolegama na obnavljanju uništene infrastrukture, počevši od uništene zgrade Ministarstva odbrane. Drugi korak je formiranje američke baze, a idealna lokacija je Ponikve, kod Užica, što je posebno bitno zbog blizine bosanske granice.
– Priština bi predala potpuni suverenitet SPC nad svim njenim velikim svetinjama na Kosovu i Metohiji.
– EU bi ponudila Srbiji i Kosovu izdašni finansijski paket razvoja.

(Srbija Danas)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kapetan says:

  Jel znaju ameri da Jeljcin više nije predsednik Rusije?

  • Magda says:

   Drugar, Ameri nemaju blage veze ni gdje se nalaze Srbija i Kosovo😂😂😂😂😂😂. Oni bi da nesto veeeeliko izmrcvare iz Srbije ali da Srbija nema od toga nista vec samo Sipci. Pa dobro sto su se oni uhvatili tih Sipaca?? Zar oni ne vide sa kime imaju posla ili.. ili su i Ameri isti kao Sipci. Pa i jesu... mozda su i gori od Sipaca. Nadam se da ce Vucic ostati kod svojeg misljenja da neda Kosovo ni pod koju cijenu. On ce imati strasne pritiske i svakako ce ga Ameri pokusati skinuti ali on moze samo da opstane i ostane cistog obraza ako se drzi uz Putina i Rezolucije 1244!!! Bilo bi mu najpametnije ako ne moze da izdrzi pritisak Amerike da se sa Srbijom prikloni Rusiji i Putinu jer on sam ne moze protiv Amera. On odmah treba da ono u Nisu sredi sa Putinom, POD HITNO!!! Onda ce se Rusija bukvalno totalno angazirati za Srbiju i Vucica. Srbija je premala da se odupre USA.... pogotovo jer mu NATO stoji nad glavom sa Demoklovim macem!!!

 2. Zdravko Kupusar says:

  Na Kosovu ce se dogoditi isto sto i u bivsim republikama SFRJ, Srbi ce ostati da zive samo ako tu vlast i granice priznaju, a ako ne priznaju dobice rat i biti proterani. Cenim da vucic i ekipa spremaju rat na severu Kosova i da ce tad Srbi odatle biti proterani. Nije to nikakva mudrost vec scenario koji se stalno ponavlja, ali vodje u Beogradu nikako da nauce. Kad proteraju te Srbe odozdo, onda ce i vucic pasti. Nema ovd eni srece ni zivota. Ovo je ponor u grob za sve nas.

  • Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

   "Vođe" u beogradu znaju sve što treba, ali ne rade za nas nego za tekstopisca horor priče u kojoj živimo kao statisti... Oni i jesu tu gde su da mi ne bi bili ovde gde sada jesmo. Mislim u Srbiji i živi i Srbi.

 3. Vojin Pantic says:

  Ovaj je klao srbsku decu na Kosovu posle 1999 i još punih deset godina .To naš KOS dobro zna ali ga nije likvidirao da bi se vlast dodvorila američkom okupatoru, Međutim ,on i dalje rovari.

 4. Velika Metla says:

  EU bi ponudila Srbiji i Kosovu izdašni finansijski paket razvoja. Hahahahahahahahahahahahaha............,po ko zna koji put? Ovako su govorili samo da maknemo Miloševića,pa ostale srbske oficire,vojnike,policiju,Mladića,Karadžića! I što je najsmešnije zapad misli da mu Srbi veruju??? Hahahahahahahahahaha..........,baš me nasmejaše! Zapadu je majka laž,a otac obmana. Njima niko iole normalan ne veruje ama baš ništa! Teške ništarije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *