ОВО ЈЕ НОВИ НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ СРБИЈЕ! Ево шта пише о Косову и НАТО пакту

OVO JE NOVI NACRT STRATEGIJE SRBIJE! Evo šta piše o Kosovu i NATO paktu

23 aprila 2018

(foto: mod.gov.rs)

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, pružiće punu podršku učešću Srba u radu privremenih institucija u Prištini i protiviće se formiranju vojske Kosova, navodi se u delovima nacrta strategije nacionalne bezbednosti i nacrta strategije odbrane, koje je objavilo Ministarstvo odbrane.

U nacrtima, čije je odlomke objavio „Blic“, navodi se i da će Srbija nastaviti saradnju sa NATO-om i Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) kao vojno neutralna zemlja.

O nacrtima dve strategije do 15. maja sprovodi se javna rasprava, u kojoj učestvuju predstavnici državnih organa, stručna javnost, kao i svi zainteresovani, dodaje list.

Kako se ističe, tekstovi oba nacrta biće objavljeni na okruglim stolovima i stručnim raspravama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

U delovima nacrta, koje je list objavio, napominje se da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali da će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa privremenim institucijama u Prištini uz posredovanje EU, do postizanja „održivog i obostranog dogovora“.

Navodi se da se Srbija zalaže za doslovno i dosledno sprovođenje svih postignutih dogovora u okviru Briselskog sporazuma, kao i da će aktivnim radom u međunarodnim organizacijama i bilateralnom saradnjom težiti da spreči članstvo i afirmaciju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM u međunarodnim organizacijama, posebno u UN.

U nacrtima, piše list, stoji da će Srbija pružiti punu podršku učešću Srba u radu privremenih institucija u Prištini i da će, radi zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i povećanja bezbednosti svih građana u pokrajini, preduzeti sve potrebne mere u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Ističe se da se Srbija zalaže za nesmanjeno prisustvo Kfora i da se protivi promeni mandata i transformaciji naoružanih formacija, koja se nazivaju „kosovske snage bezbednosti“ u oružane snage, jer bi se time destabilizovala situacija u AP Kosovo i Metohija i narušila bezbednost u regionu.

Kada je reč o integraciji u politiku EU, navodi se da je Srbija čvrsto opredeljena da u okviru procesa pristupanja doprinosi zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, te da se integriše u koncepte te evropske politike.

Nacrtima je predviđen nastavak saradnje sa ključnim međunarodnim subjektima, pre svih sa stalnim članicama Saveta bezbednosti UN.

„Srbija je opredeljena za jačanje dijaloga i saradnje sa tradicionalnim partnerima, privredama u usponu, kao i sa razvijenim državama za koje nas vezuje niz zajedničkih projekata u oblasti privrede, kulture, prosvete, nauke i sporta. U okviru bilateralne i multilateralne saradnje s tim državama, težište će biti na nastavku njihove pozicije nepriznavanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u nacrtima, prenosi „Blic“.

Predviđena je i saradnja Srbije sa ODKB-om radi doprinosa globalnoj stabilnosti i bezbednosti, u skladu sa politikom vojne neutralnosti.

Ističe se i da Srbija nema nameru da postane članica NATO-a, niti drugog vojnog saveza, ali da želi da sa svim partnerima unapređuje poverenje i ostvaruje zajedničke ciljeve.

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Dobro, to je strategija koja se zasniva na pretpostavkama da se nece desiti ono sto neprijatelji najavljuju ukljucujuci formiranje vojske Kosova. Koja je strategija u tom slucaju ako dode do toga?? I to se mora imati PO SVAKU CENU i PREDOCITI KAKO NASOJ JAVNOSTI tako i neprijateljima, kao upozorenje koje ce legitimizovati nase buduce korake koje cemo preduzimati na osnovu te javno predocene strategije!! Nema nazad.

 2. Miraš says:

  Nije šija nego vrat. U duhu ove strategije hoćete li puzeći na kolenima i ispod žita tražiti od Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije da prizna državu Kosovo? Šta bi drugo mogao da bude doprinos Srbije zajedničkoj spoljnoj politici EU za koju znamo da traži za Kosovo stolicu u UN.

 3. mali says:

  Sto je babi milo,to joj se i snilo..Kako ni Nato,ni EU ,nisu neutralne po pitanju Kosova i Metohije -u EU necemo uci NIKADA,Te zbog nase vojne nemoci,necemo moci da odrzimo neutralni status.I na kraju,posle toliko novih problema,mozda i novog bombardovanja,i izgubljenih godina lutanja - opet cemo se vratiti na to da bez jaceg saveza sa Rusima jednostavno nemozemo opstati! I zec ima strategiju protiv lisice,koja pada u vodu,kad se sretnu oci u oci..

 4. rajko says:

  Samo apsolutno neodgovoran predsednik može sebi da dozvoli pripremanje formiranja vojske kosova a da pri tome ne obezbedi sever pokrajine srpskom policijom za početak, kojoj bi u slučaju jače agresije pomogla vojska. Znači mora da postoji balans na severu formiran na bilo koji način pa čak i "pacovskim kanalima" ili kao komunalna policija, bilo šta ali mora da je srbsko i da je službeno lice. Toliko pogrešnih stvari je uradjeno do sada po pitanju Kosova a ovo bi bila kap koja bi prelila čašu.

 5. Mi says:

  Ovo je malo prašine u oči Srpskom narodu, sve će to drugačije izgledati u razgovoru sa Mogerinijevom ili Merkelovom ili ....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *