ОВО ЈЕ НОВИ ШЕФ ЦИА-е: Ево шта је говорио о Србији!

OVO JE NOVI ŠEF CIA-e: Evo šta je govorio o Srbiji!

12 januara 2021

Američki karijerni diplomata Vilijam Berns, za kojeg je danas objavljeno da će ga Džo Bajden imenovati za direktora CIA, boravio je na Balkanu 2012. godine, kada je istakao da SAD podržavaju evropske integracije Srbije, a svojevremeno je isticao i da SAD podržavaju Briselski sporazum.

Berns se u Beogradu 2012. godine sastao sa tadašnjim liderima Srbije, a glavna tema bila je status kandidata Srbije za članstvo u EU.Američki diplomata je tada rekao da se treba posvetiti dijalogu, da je postignut značajan napredak i da je status kandidata za Srbiju nadomak ruke.

On je istakao da je u interesu same Evropske unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

​Berns je 2012. rekao da su se bilateralne veze SAD i Srbije u poslednjih nekoliko godina značajno popravile, a da je cilj da se bilateralni odnosi još više unaprede.

„Naše vojske dobro sarađuju…Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmene ljudi u obrazovanju i nadamo se da ćemo u narednom periodu proširiti i privrednu saradnju“, zaključio je tada Berns.

Kao zamenik američkog državnog sekretara, Berns je razgovarao 2013. godine u Vašingtonu sa tadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ponovo izrazio trajnu podršku evropskoj budućnosti Srbije.

Berns je konstatovao napredak koji je Beograd postigao u dijalogu sa Prištinom, a koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Istakao je značaj nastavka konstruktivnog rada sa Prištinom na ostvarenju zajedničkog cilja evropskih integracija, prenosi Tanjug.

KOMENTARI3 komentara

 1. Duca says:

  Više volim Olbrajtovu, za koju se zna ko je, šta je i šta se može očekivati od nje, nego li "slatkorečivog" amerikanca, koji voli da zavuče sa strane. To verovatno seka-persa voli...

  • persida says:

   Seka Persa je hiljadu puta rekla da ne veruje nijednom coveku iz sveta politike i spijunaze. Kakvo jeftino podmetanje. Ne rece nam samo sta ti volis, osim sto mrzis nebitne pojave poput ovog novog sefa americke Bije.

   • Duca says:

    A ko je tebi Bitna pojava? Koliko znam bivši šef CIA je osnovao televiziju (kod nas N1), da li je imao para za to, ili je CIA po principu "jednom u službi, uvek u službi"? Onda je kao "prodao" (kao da je stvarno bila njegova), da se Vlasi ne sete. Svaki direktor CIA ili MI6 jeste bitan, jer upravlja (Ne kažem vodi jer to radi duboka država) tom zločinačkom organizacijom. Po tebi ni Hitler ne bi bio bitan. Moj komentar ne treba shvatiti bukvalno, on kaže da je bolje imati otvorenog neprijatelja, nego neprijatelja koji se pravi da to nije i rovari okolnim putem. Sad što mi nemamo ni poziciju ni opoziciju koja nešto vredi, to je naš problem, bez obzira što zapad sprečava nastanak nekog takvog, tu smo trebali nešto da uradimo. Pošto nismo i nećemo, imamo to što imamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *