Ovo je novi vođa Al-Kaide

Ovo je novi vođa Al-Kaide

13 januara 2014

422212_abubakralbaghda2788160b_fPad iračkog grada Faludže u ruke boraca organizacije „Islamska država Irak i Levant“ (ISIL) koji su povezani sa Al Kaidom, pokazao je koliku moć ima Abu Bakr al Bagdadi, novi vođa te međunarodne terorističke organizacije čija je glava na listi poternica FBI ucenjena sa 10 miliona dolara.

Na jedinoj postojećoj fotografiji iznad njegovog imena, snimljenoj dok je bio u američkom logoru Buka na jugu Iraka, vidi se tamnoputi lik, grubih crta s kratkom vojničkom frizurom.

Iako nije fotogeničan kao njegov idol i uzor Osama bin Laden, Al Bagdadi sigurno preuzima njegovu ulogu na čelu Al Kaide.

Ovaj biši islamski propovednik, koji je beskrupulozan i dobro organizovan, stoji iza uspeha Al Kaide u Siriji i Iraku. Njegovi borci su se probili u prve redove snaga rešenih da zbace sirijskog predsednika Bašara al Asada i vladu u Bagdadu koju podržavaju zapadne zemlje.

Prošle sedmice njegove snage su stupile u otvorenu borbu sa iračkom vojskom kod Faludže, koja je nekada važila za “groblje Amerikanaca”, nakon što su je 1. januara zauzeli.

Za Vašington nije nimalo utešno to što se sa Al Bagdadijevim fanaticima danas suočavaju irački vojnici, a ne Amerikanci. Jer kao i u slučaju Bin Ladena, za čiju smrt novi vođa želi da se osveti, njegove ambicije nisu ograničene na Bliski istok.

“Mudžahedinske svete ratnike videćete u srcu vaše zemlje. Naš rat sa vama tek je počeo”, upozorio je on Ameriku u video-poruci.

O novom lideru terorista malo se zna, kao uostalom o mnogim drugim pripadnicima organizacije. U biografiji koju ima FBI stoji da ima oko 42 godine, da je rođen kao Ibrahim Ali al Badri u gradu Samari, na reci Tigru severno od Bagdada.

Abu Bakr al Bagdadi je njegovo gerilsko ime, kao i Abu Dua, što znači “otac poziva”.

Neki ga opisuju kao farmera, koga su američke snage uhapsile u masovnoj raciji 2005. godine i potom ga držali nekoliko godina u logoru Buka, gde se i sreo s drugim vođama Al Kaide i primio njihove radikalne stavove.

Drugi, pak, tvrde da je Abu Bakr bio salafista, sledbenik radikalnog islama još u vreme Sadama Huseina, i da se uzdigao u sam vrh neposredno posle američke invazije.

“Zna se da je Abu Dua bio direktno umešan u zastrašivanja, mučenja i ubistva civila u Kaimu, pustinjskom gradu na zapadu Iraka. Kidnapovao bi pojedince i čitave porodice, optuživao ih, izricao presude i organizovao javna pogubljenja”, kaže se u tajnom izveštaju američke obaveštajne službe iz 2005.

Danas se američki zvaničnici pitaju zašto je tako beskrupulozna osoba puštena iz logora Buka 2009, ali to trenutno niko ne zna.

Bagdadi važi za osobu koja nerado istupa javno, ali zato voli lično da učestvuje u borbenim operacijama na prvoj liniji fronta. Ali pošto zna da mu je glava ucenjena, vrlo je oprezan.

Borci koji su ga upoznali kažu da vešto imitira različite dijalekte i da se lako uklapa u svaku sredinu. U svim prilikama, osim sa najbližim saradnicima, nosi masku kako niko ne bi mogao pažljivo da ga osmotri.

Iako bombaši samoubice spadaju u njegov uobičajeni arsenal, ne voli da izlaže borce prevelikom riziku, za razliku od drugih vođa Al Kaide. Zato često stavlja veto na operacije za koje oceni da su opasne.

Najveći uspeh do sada je postigao spektakularnim napadom na najčuvaniji zatvor Abu Graib u julu prošle godine, kada je oslobodio oko 1.000 zatvorenika, od toga polovinu pripadnika Al Kaide. Mnogi su završili kao borci u Siriji.

Pretpostavlja se da se tamo trenutno nalazi i sam Al Bagdadi koji je svoju grupu nazvao „Islamska država Irak i Levant“ (ISIL). Organizacija već ima 7.000 boraca na severu Sirije, uključujući dobrovoljce iz Britanije i drugih delova Evrope.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *