ОВО ЈЕ ОБЈАВА РАТА? Бајден се окреће Бриселу, на помолу нови дил Европе и Америке који се Kини неће допасти

OVO JE OBJAVA RATA? Bajden se okreće Briselu, na pomolu novi dil Evrope i Amerike koji se Kini neće dopasti

1 decembra 2020

Iako je novoizabrani američki predsednik Džo Bajden jasno stavio do znanja da neće odstupiti ni milimetar od zahteva za povećanje finansiranja NATO iz Evrope, ipak svesno šalje prijateljske signale prema Evropi, između ostalog, kad su u pitanju klimatske promene i suzbijanje pandemije korona virusa.

Neposredno pre poslednjeg redovnog samita šefova država i vlada 27 članica EU ove godine predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel rade na razvoju nove strategije o transatlantskom partnerstvu. Nemački „Bild“ je došao do nacrta dokumenta, koji u sredu treba da bude usvojen kao strategija u narednom periodu, pri čemu ključni element predviđa samit SAD i Evropske unije već „u prvom polugodištu 2021“.Dokument pod naslovom „Nova agenda EU-SAD za globalne promene“ ukazuje na zajednički potencijal:

– Naša zajednička globalna moć i naš zajednički globalni uticaj do danas su neprevaziđeni. Pokrivamo skoro milijardu ljudi i najveća smo dva bloka naprednih demokratija. Generišemo oko dve trećine svetskog BDP i trgovine, kao i 60 odsto direktnih investicija iz inostranstva – navodi se u dokumentu.

Unija i SAD su „najvažniji pokretači inovacija i najjači naučni centri na svetu“, a „naše zajedničko angažovanje neophodno je u svetu u kome autoritarne sile nastoje da podriju demokratije, agresivni akteri pokušavaju da destabilizuju regione i institucije, a zatvorene ekonomije iskorišćavaju otvorenost od koje zavise naša društva“.

Autori dokumenta nisu propustili priliku da indirektno kritikuju Donalda Trampa:

-Poslednjih godina naši odnosi su stavljeni na proveru zbog promene geopolitičkog odnosa snaga, bilateralnih kriza i povratka unilateralnoj politici– navodi se u tekstu.

Unija je svesna da nije rešila unutrašnje probleme, kao što su sukob oko budžeta i pomoći u pandemiji, te Bregzit: „Ujedinjena, sposobna i nezavisna EU je dobra za Evropu i dobra za transatlantsko partnerstvo – oni se međusobno jačaju i ne isključuju jedno drugo“.

Osnovni elementi plana

1. Zajednička borba protiv pandemije

– Na duži rok, EU i SAD zajedno treba da izvuku pouke iz pandemije i sarađuju u oblastima sprečavanja zaraze, zaštite i reagovanja. Ovo uključuje razmenu podataka i znanja, sisteme za rano upozoravanje i stvaranje zaliha najvažnije medicinske tehnike – navodi se u dokumentu, koji predviđa konkretizaciju saradnje na samitu Svetske zdravstvene organizacije 2021.

2. Očuvanje planete i blagostanja

Evropska unija pozdravlja „potvrdu izabranog predsednika Bajdena da će ponovo pristupiti Pariskom sporazumu i aktualizovati doprinos“, ali očekuje i više od toga: da se partneri obavežu na „ostvarivanje cilja od nula emisije štetnih gasova do 2050“.

-Unija je dala primer Evropskim zeleni planom (Green deal)-navodi se u dokumentu. Naročito u oblasti trgovine emisijom gasova, definisanja cena i oporezivanja emisije ugljen-dioksida EU I SAD ubuduće treba tešnje da sarađuju – predviđeno je strategijom.

Brisel takođe apeluje na SAD da se založi za zajedničku inicijativu za zaštitu mora (na primer, smanjenjem količine plastičnog otpada) i šuma.

3. Tehnologija, trgovina, standardi

Evropska strategija može da se protumači i kao objava rata Kini.

– Naše zajedničke vrednosti – ljudsko dostojanstvo, individualna prava i demokratski principi – čine nas prirodnim partnerima koji će iskoristiti ubrzane tehnološke promene i odgovoriti na izazove protivničkih sistema digitalnog upravljanja. Ovo nam pruža neviđenu šansu da definišemo zajednički tehnološki program EU i SAD – navodi se u nacrtu dokumenta.

Kina se u dokumentu spominje kao „partner u pregovorima za saradnju“ sa EU, ali i kao „privredni konkurent“ i „suparnik“ kad su u pitanju državni sistemi.

Da bi dokument mogao da izazove zabrinutost u Pekingu nagoveštava i ova rečenica:

-Unija će predložiti Americi da se osloni na vodeću ulogu Evrope u domenu tehnologija kako bi na globalnom planu insistirala na bezbednoj 5G infrastrukturi i otvorila dijalog o mreži 6G.

U isto vreme, neophodno je rešiti bilateralne trgovinske sporove.

–Tu spadaju napori za rešavanje spora između Boinga i Erbasa – navode briselski stratezi.

„Prvi korak” moglo bi da bude “razmatranje transatlantske strategije za onlajn-platforme i tehnološke gigante, na primer, u potrazi za globalnim rešenjima za pravedno oporezivanje.

Mnoge evropske zemlje strahuju od špijunskih napada kineskog ponuđača 5G i mobilne telefonije „Huavej“, pa zbog toga u na nastojanjima da se uspešnije reaguje na „strateški izazov“, koji predstavlja Kina, težište treba da bude na tešnjoj saradnji EU i SAD. Brisel kao buduće oblasti saradnje vidi odbranu od sajber-napada i detaljnu proveru kineskih investicija. Na taj način treba da se spreči da kineske kompanije, često lojalne vlasti, „usisavaju“ evropska saznanja u domenu tehnologije.

Dokument Evropske komisije ukazuje na činjenicu da SAD i EU često nemaju jedinstven stav o tome kako da se postave prema Kini, koja nastupa sve samouverenije. Dok Vašington vidi Peking kao najvećeg globalnog konkurenta, ne samo kada je u pitanju ekonomski i politički uticaj, već i vojna premoć u regionu Pacifika, Brisel osciluje između saradnje, konkurencije i suparništva. Mnoge članice EU već izvesno vreme traže da Kina otvori tržište za evropske investitore, koje je i dalje prilično zatvoreno. Kinesko tržište pruža ogromne mogućnosti za evropski rast i već sada je od životnog značaja za brojne koncerne iz EU. To je i jedan od razloga što se članice često ne slažu u tome koliko oštar treba da bude pristup prema Kini, na primer u međunarodnim organizacijama kao što je SZO, u kojima uticaj Pekinga sve više raste.

4. Bezbednost, blagostanje, demokratija

Predlog Džoa Bajdena da se uskoro organizuje „Samit demokratija“ u Briselu izazvao neskriveno oduševljenje u EU, pri čemu je reč o novoj „kičmi“ međunarodne zajednice. S tim u vezi, Unija izražava spremnost da „u punom obimu preuzme svoju ulogu na samitu demokratija“ i „prihvati nove zadatke u borbi protiv korupcije, autoritarizma i kršenja ljudskih prava“.

Relativno neodređene formulacije vezane za žarišta sukoba, na primer za Rusiju i Ukrajinu, ili komplikovan odnos sa Turskom, ukazuju na to da odavno postoji potreba za razgovorima i usaglašavanjem.

Dva bloka se umnogome razilaze po pitanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji Brisel i dalje smatra „važnim stubom“ globalne bezbednosne strategije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad3 says:

    ne mogu ni da sačekaju da bajdne postane zvanično predsednik.Inače ova priča o njihovoj moći je priča od pre 25 god.Ta moć je danas samo na papiru i ubrzano se urušava zato toliko žurba da se ratom preokrene izgubljena ekonomska i tehnološka trka jer oni su IZGUBILI tu trku , i to će bit isve jasnije kako vreme prolazi."Zapad" je zaista u jednom momentu uspeo da ostvari neprikosnovenu tehnološku i vojnu moć i iskoristio je to za uništavanje takmaca i a zatim je uništavao sve redom koji su mogli da predstavljaju potencijalnog rivala ili su imali resurse i bogatstva koja su NJIMA trebala za održavanje hegemonije(kolonijalizam, imperijalizam , NACIZAM, sve su to stepenice u razvoju njihovi metoda za uništavanje)DANAS je drugačija situacija oni su suočeni sa vozbiljnim izazovom koji nije tako lako uništiti čak je teško i opasno izvršiti i sam pokušaj napada na supersile koje su oni proglasili neprijteljima i miogu samo nemoćmo da gledaju EKSPONENCIJALNI rast MOĆI kine i rusije i noih koji im se polako približavaju kao saveznici.Za 25. god tzv. "zapada" neće smeti ni da pomisli da preti rusima i kinezima i oni su svesni toga i zato histerija i dramatično lupanje u vojne bubnjeve ali mislim da će ih to proći kada rusi ili kinezi ZAISTA i to zAJEDNO i SINHRONO lupe po njuški nekog iz tog čopora hijena.Činjenica je JEDNOSTAVNA , vreme njihovih MONOPOLA je PROŠLO, postoje alternativni proizvodi i FINANSIJERI ( a to njih najviše boli jer poslednji monopol im s srušio zadnjih god, monopol nad svetskim finansijskim sistemom koji su do te mere zloupotrebili da su na kraju sami sebe odveli u BANKROT zajedno sa ostalima koje su ŽELELI da opleve i da muzu dok je sveta i veka na račun kamata:).)i "zapad" će ili morati da se nauči da živi sa konkurencijom ili će propasti ali ja mislim da oni jednostavno nisu u stanju posle toliko decenija parazitiranja da shvate šta treba da urade niti to mogu da izvedu.Biće rata ali ne onakovog kakvom se paraziti sa zapada nadaju , neć to izgledadti onkao kako oni zamišljaju, ustvari to će biti rat kakav dosad oni nikada nisu videli niti mogli da zamisle jer kao i u tehnologiji oni su totalno i neizlečivo zaostali u ratnim tehnikama i naoružanju, imaju ga mnogo ali to je sve već zastarelo u odnosu na ono što rusija poseduje i to pre sveg ukazujem na skalarna oružja neograničenog dometa i elektronske načine ratova kakve na zapadu uopšte ne mogu ni da zamisle .Ruski tenkovi će se kotrljarti ulicam londona, ali samo NA PARADI jer rusim ne trebaju tenkovi da poraze NATO.Zapadnoj ZVERI je došao ZASLUŽENI KRAJ i moram priznati da se u ime svih njihovih žrtava i u ime svih nas koje oni vide kao svoj legitiman plen neizmerno radujem št oće ta neman prestati da kroji ovaj svet i naše živote.Rusi ikinezi će im doći glave zato toliko straha i galame.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *