ОВО ЈЕ ОБЈАВА РАТА? Бајден се окреће Бриселу, на помолу нови дил Европе и Америке који се Kини неће допасти

ОВО ЈЕ ОБЈАВА РАТА? Бајден се окреће Бриселу, на помолу нови дил Европе и Америке који се Kини неће допасти

1 децембра 2020

Иако је новоизабрани амерички председник Џо Бајден јасно ставио до знања да неће одступити ни милиметар од захтева за повећање финансирања НАТО из Европе, ипак свесно шаље пријатељске сигнале према Европи, између осталог, кад су у питању климатске промене и сузбијање пандемије корона вируса.

Непосредно пре последњег редовног самита шефова држава и влада 27 чланица ЕУ ове године председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Савета Европе Шарл Мишел раде на развоју нове стратегије о трансатлантском партнерству. Немачки „Билд“ је дошао до нацрта документа, који у среду треба да буде усвојен као стратегија у наредном периоду, при чему кључни елемент предвиђа самит САД и Европске уније већ „у првом полугодишту 2021“.Документ под насловом „Нова агенда ЕУ-САД за глобалне промене“ указује на заједнички потенцијал:

– Наша заједничка глобална моћ и наш заједнички глобални утицај до данас су непревазиђени. Покривамо скоро милијарду људи и највећа смо два блока напредних демократија. Генеришемо око две трећине светског БДП и трговине, као и 60 одсто директних инвестиција из иностранства – наводи се у документу.

Унија и САД су „најважнији покретачи иновација и најјачи научни центри на свету“, а „наше заједничко ангажовање неопходно је у свету у коме ауторитарне силе настоје да подрију демократије, агресивни актери покушавају да дестабилизују регионе и институције, а затворене економије искоришћавају отвореност од које зависе наша друштва“.

Аутори документа нису пропустили прилику да индиректно критикују Доналда Трампа:

-Последњих година наши односи су стављени на проверу због промене геополитичког односа снага, билатералних криза и повратка унилатералној политици– наводи се у тексту.

Унија је свесна да није решила унутрашње проблеме, као што су сукоб око буџета и помоћи у пандемији, те Брегзит: „Уједињена, способна и независна ЕУ је добра за Европу и добра за трансатлантско партнерство – они се међусобно јачају и не искључују једно друго“.

Основни елементи плана

1. Заједничка борба против пандемије

– На дужи рок, ЕУ и САД заједно треба да извуку поуке из пандемије и сарађују у областима спречавања заразе, заштите и реаговања. Ово укључује размену података и знања, системе за рано упозоравање и стварање залиха најважније медицинске технике – наводи се у документу, који предвиђа конкретизацију сарадње на самиту Светске здравствене организације 2021.

2. Очување планете и благостања

Европска унија поздравља „потврду изабраног председника Бајдена да ће поново приступити Париском споразуму и актуализовати допринос“, али очекује и више од тога: да се партнери обавежу на „остваривање циља од нула емисије штетних гасова до 2050“.

-Унија је дала пример Европским зелени планом (Греен деал)-наводи се у документу. Нарочито у области трговине емисијом гасова, дефинисања цена и опорезивања емисије угљен-диоксида ЕУ И САД убудуће треба тешње да сарађују – предвиђено је стратегијом.

Брисел такође апелује на САД да се заложи за заједничку иницијативу за заштиту мора (на пример, смањењем количине пластичног отпада) и шума.

3. Технологија, трговина, стандарди

Европска стратегија може да се протумачи и као објава рата Kини.

– Наше заједничке вредности – људско достојанство, индивидуална права и демократски принципи – чине нас природним партнерима који ће искористити убрзане технолошке промене и одговорити на изазове противничких система дигиталног управљања. Ово нам пружа невиђену шансу да дефинишемо заједнички технолошки програм ЕУ и САД – наводи се у нацрту документа.

Kина се у документу спомиње као „партнер у преговорима за сарадњу“ са ЕУ, али и као „привредни конкурент“ и „супарник“ кад су у питању државни системи.

Да би документ могао да изазове забринутост у Пекингу наговештава и ова реченица:

-Унија ће предложити Америци да се ослони на водећу улогу Европе у домену технологија како би на глобалном плану инсистирала на безбедној 5Г инфраструктури и отворила дијалог о мрежи 6Г.

У исто време, неопходно је решити билатералне трговинске спорове.

–Ту спадају напори за решавање спора између Боинга и Ербаса – наводе бриселски стратези.

„Први корак” могло би да буде “разматрање трансатлантске стратегије за онлајн-платформе и технолошке гиганте, на пример, у потрази за глобалним решењима за праведно опорезивање.

Многе европске земље страхују од шпијунских напада кинеског понуђача 5Г и мобилне телефоније „Хуавеј“, па због тога у на настојањима да се успешније реагује на „стратешки изазов“, који представља Kина, тежиште треба да буде на тешњој сарадњи ЕУ и САД. Брисел као будуће области сарадње види одбрану од сајбер-напада и детаљну проверу кинеских инвестиција. На тај начин треба да се спречи да кинеске компаније, често лојалне власти, „усисавају“ европска сазнања у домену технологије.

Документ Европске комисије указује на чињеницу да САД и ЕУ често немају јединствен став о томе како да се поставе према Kини, која наступа све самоувереније. Док Вашингтон види Пекинг као највећег глобалног конкурента, не само када је у питању економски и политички утицај, већ и војна премоћ у региону Пацифика, Брисел осцилује између сарадње, конкуренције и супарништва. Многе чланице ЕУ већ извесно време траже да Kина отвори тржиште за европске инвеститоре, које је и даље прилично затворено. Kинеско тржиште пружа огромне могућности за европски раст и већ сада је од животног значаја за бројне концерне из ЕУ. То је и један од разлога што се чланице често не слажу у томе колико оштар треба да буде приступ према Kини, на пример у међународним организацијама као што је СЗО, у којима утицај Пекинга све више расте.

4. Безбедност, благостање, демократија

Предлог Џоа Бајдена да се ускоро организује „Самит демократија“ у Бриселу изазвао нескривено одушевљење у ЕУ, при чему је реч о новој „кичми“ међународне заједнице. С тим у вези, Унија изражава спремност да „у пуном обиму преузме своју улогу на самиту демократија“ и „прихвати нове задатке у борби против корупције, ауторитаризма и кршења људских права“.

Релативно неодређене формулације везане за жаришта сукоба, на пример за Русију и Украјину, или компликован однос са Турском, указују на то да одавно постоји потреба за разговорима и усаглашавањем.

Два блока се умногоме разилазе по питању нуклеарног споразума са Ираном, који Брисел и даље сматра „важним стубом“ глобалне безбедносне стратегије.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad3 says:

    ne mogu ni da sačekaju da bajdne postane zvanično predsednik.Inače ova priča o njihovoj moći je priča od pre 25 god.Ta moć je danas samo na papiru i ubrzano se urušava zato toliko žurba da se ratom preokrene izgubljena ekonomska i tehnološka trka jer oni su IZGUBILI tu trku , i to će bit isve jasnije kako vreme prolazi."Zapad" je zaista u jednom momentu uspeo da ostvari neprikosnovenu tehnološku i vojnu moć i iskoristio je to za uništavanje takmaca i a zatim je uništavao sve redom koji su mogli da predstavljaju potencijalnog rivala ili su imali resurse i bogatstva koja su NJIMA trebala za održavanje hegemonije(kolonijalizam, imperijalizam , NACIZAM, sve su to stepenice u razvoju njihovi metoda za uništavanje)DANAS je drugačija situacija oni su suočeni sa vozbiljnim izazovom koji nije tako lako uništiti čak je teško i opasno izvršiti i sam pokušaj napada na supersile koje su oni proglasili neprijteljima i miogu samo nemoćmo da gledaju EKSPONENCIJALNI rast MOĆI kine i rusije i noih koji im se polako približavaju kao saveznici.Za 25. god tzv. "zapada" neće smeti ni da pomisli da preti rusima i kinezima i oni su svesni toga i zato histerija i dramatično lupanje u vojne bubnjeve ali mislim da će ih to proći kada rusi ili kinezi ZAISTA i to zAJEDNO i SINHRONO lupe po njuški nekog iz tog čopora hijena.Činjenica je JEDNOSTAVNA , vreme njihovih MONOPOLA je PROŠLO, postoje alternativni proizvodi i FINANSIJERI ( a to njih najviše boli jer poslednji monopol im s srušio zadnjih god, monopol nad svetskim finansijskim sistemom koji su do te mere zloupotrebili da su na kraju sami sebe odveli u BANKROT zajedno sa ostalima koje su ŽELELI da opleve i da muzu dok je sveta i veka na račun kamata:).)i "zapad" će ili morati da se nauči da živi sa konkurencijom ili će propasti ali ja mislim da oni jednostavno nisu u stanju posle toliko decenija parazitiranja da shvate šta treba da urade niti to mogu da izvedu.Biće rata ali ne onakovog kakvom se paraziti sa zapada nadaju , neć to izgledadti onkao kako oni zamišljaju, ustvari to će biti rat kakav dosad oni nikada nisu videli niti mogli da zamisle jer kao i u tehnologiji oni su totalno i neizlečivo zaostali u ratnim tehnikama i naoružanju, imaju ga mnogo ali to je sve već zastarelo u odnosu na ono što rusija poseduje i to pre sveg ukazujem na skalarna oružja neograničenog dometa i elektronske načine ratova kakve na zapadu uopšte ne mogu ni da zamisle .Ruski tenkovi će se kotrljarti ulicam londona, ali samo NA PARADI jer rusim ne trebaju tenkovi da poraze NATO.Zapadnoj ZVERI je došao ZASLUŽENI KRAJ i moram priznati da se u ime svih njihovih žrtava i u ime svih nas koje oni vide kao svoj legitiman plen neizmerno radujem št oće ta neman prestati da kroji ovaj svet i naše živote.Rusi ikinezi će im doći glave zato toliko straha i galame.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u