ОВО ЈЕ ПАКЛЕНИ ПЛАН БАКИРА ИЗЕТБЕГОВИЋА и његових ментора

OVO JE PAKLENI PLAN BAKIRA IZETBEGOVIĆA i njegovih mentora

20 novembra 2017

Lider Bošnjaka u BiH otvoreno izjavio da Srbija i Hrvatska nemaju šta da traže u BiH jer su samo potpisnice Dejtona, a ne i garanti mira.

Bezmalo politički penzioner, kako ga u Bosni u pojedinim krugovima već zovu, Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, ne propušta priliku da pali region svojim izjavama. Poslednja u nizu izgovorena u Mostaru, a na koju je upozorio zamenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, odnosi se na Bakirove reči da „Srbija i Hrvatska samo potpisnice mirovnog Dejtonskog sporazuma, a ne i garanti sporazuma i mira“.

Žunić iza ove izjave čuje Bakirove ratne doboše i huškanje, čiji je cilj da destabilizuje BiH, ali i ceo region, jer jasno upozorava da se Srbija i Hrvatska drže po strani, što se tiče BiH. On je takođe postavio i pitanje da li su poslednje ekstremističke izjave Bakira Izetbegovića dozirane upravo u momentu kada se veliki broj pripadnika poražene „Islamske države“ vraća u BiH iz Sirije i Iraka, kao i da li su ove izjave Izetbegovića izraz dobrodošlice povratnicima sa tih ratišta u kojima on vidi omiljene bojovnike spremne za njegove „bolesne“ namere.

Prof. dr Stevica Deđanski sve je više uveren da iza ovakvih izjava Izetbegovića stoje strani pritisci, posebno jer se veliki deo njegovih izjava odnosi na Srbiju, koja pokušava da se, kako kaže, stabilizuje.

„Što znači, pokušava da izazove neku nerealnu reakciju i iz Republike Srpske i iz same Srbije, gde bi se opet Srbi prikazali kao krivci koji započinju kavgu. Nadam se da mu to neće uspeti, ali mu ni ne treba davati toliko značaja jer je on očito deo političke prošlosti, koji zapaljivu retoriku koristi samo da bi se pred Zapadom pokazao da je još neki lider u regionu“, objašnjava Deđanski.

Sve ovo naš sagovornik dovodi u vezu i sa predstojećom posetom članova Predsedništva BiH Beogradu, zbog čega veruje da Bakir na ovaj način pokušava i da podigne svoju političku težinu u tim predstojećim razgovorima, koja je trenutno veoma mala.

Što se tiče napomene Žunića da Izetbegović svoje izjave usklađuje sa džihadistima, povratnicima sa ratišta, prof. dr Deđanski kaže da je tačno da je takvih povratnika dosta, kako u BiH tako i na Kosovu, ali je po ovom pitanju oprezan sa odgovorima.

„Moguće je da Izetbegović u tome vidi neku svoju šansu, jer je prosto bezobziran političar, pa možda ovako ekstremnim stavovima pokušava da okupi te ekstremiste oko sebe. Jer, znate, mnogo veću jačinu i težinu ima neki stav kada ga podrže ekstremisti nego kad iza njega stane običan svet. Ali ako igra na tu kartu, to mu je pogrešno, i mi ne treba da se u to mešamo“, veruje naš sagovornik.

Da je Bakir zaista pao u političku depresiju jer je dosadio svojom politikom i samim Bošnjacima, nije nikakva tajna, pa se tako sve više Fahrudin Radončić pominje kao čovek koji bi mogao da zameni Izetbegovića na mestu lidera Bošnjaka u BiH.

Radončić je u delu bošnjačkog tela u BiH dobio poene već i samom činjenicom da je odbio da se pojavi na sastanku koji je za prvu nedelju decembra zakazao visoki predstavnik BiH Valentin Incko, sa partijama koje su deo vlasti u Sarajevu.

Radončić je poziv odbio uz obrazloženje da ne želi da bude na sastanku na kome je i Bakir. Razlozi, koje niko nije izneo javno, ali o kojima se naveliko šuška po bosanskim kuloarima, zapravo su vezani za Radončićevo odbijanje da se „igra Bakirovog rata“, jer Bakir i njegovi sve malobrojniji sledbenici veruju da je ratnohuškačka politika — jedina politika koja može da očuva muslimansku Bosnu. Zamenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske se nada da će, posle upozorenje iz Srbije i Republike Srpske da ne rasplamsava ratnu retoriku, koja traje nedozvoljeno dugo, Izetbegović dobiti upozorenje i od predstavnika međunarodne zajednice koja propagira mir u regionu, a ne vodi dovoljno računa o krajnostima i opasnostima koju nosi Izetbegovićeva ratnohuškačka retorika.

KOMENTARI5 komentara

 1. Zaharije Serak says:

  Upravo tako Kako je rekao.Ja ne volim,nisam ljubitelj istoga,Ali je ovo tacno.Srbija je bila u Daytonu kao agresor zajedno sa Hrvatskom.To je razlog zasto su Hrvatska i Srbija potpisnice ZAUSTAVLJANJA AGRESIJE,a ne garant mira.Ko ocekivati da Onaj ko je napao bude garant.A to sto Vi ne znate sta je potpisano i u kojim uslovima to je problem.Ako zelite procitajte ne Vas "prevod " Daytona,jer mnogi pravnici su pali na tumacenju necega sto nije tacno.Najveci je problem sto Drzava Srbija nece da prizna sta je radila i sta radi jos uvijek.Naravno kako ocekivati,kada su na vlasti oni koji su direktno ucestvovali i dali doprinos agresiji

  • milos says:

   Na kojim si ti drogama ?

   • !!! says:

    Nije on na drogama,nego je balijander,koji neuspesno glumi Srbina.Taj bednik je teeeesko bolestan i nema mu leka.

 2. punca says:

  BIH se deli na 3 " kantone ".

 3. Svetislav Surina says:

  Kakvi agresori "crni Zaharije?"Po tvome je trebalo prepustiti srpski etnički korpus na području B i H, muslimanima na milost i nemilost.Bakir i babo bi usrečili Srbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *