ОВО ЈЕ ПАКЛЕНИ ПЛАН РАМУША ХАРАДИНАЈА

OVO JE PAKLENI PLAN RAMUŠA HARADINAJA

23 jula 2019

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da se kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj svojim najnovijim potezom ne povlači.

“On je ovo uradio da bi zbrisao (kosovskog predsednika Hašima) Tačija i ostale i da se izdigne kao žrtva Suda za tzv. OVK”, rekao je Dačić za Prvu televiziju.“Ovo je jedan taktički potez Haradinaja, videćemo da li će biti optužen ili osuđen”, dodao je Dačić.

“Ovo je strateški potez Haradinaja, pošto je znao da će biti pozvan da da iskaz, to ne znači da će on automatski da bude osuđen. Imamo iskustva kada je Haradinaj u pitanju, da je pobio sve svedoke i da je zbog nedostatka dokaza i svedoka na slobodi”, rekao je Dačić.

S druge strane, dodaje Dačić, Haradinaj je ostavku iskoristio za unutrašnje političke razloge – ne da se povuče, nego da pobedi na parlamentarnim izborima.

Kada je reč o obnovi dijaloga Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije navodi da je potrebno da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu, ali navodi i da Zapad ima različit pogled na kosovsko pitanje.

“Brisel čeka novog šefa diplomatije, Francuska misli da SAD opstruiraju nastavak dijaloga, odnosno da oni potpomažu Haradinaja, a SAD smatraju da Nemačka gura Haradinaja. Svako tu optužuje svakoga a nastavka dijaloga nema jer takse nisu ukinute”, kazao je Dačić.

“To je jedna praksa da se stalno uvode novi jednostrani akti umesto bavljenja ključnim pitanjima npr stvaranje Zajednice srpskih opština”, dodao je.Dačić je naglasio da je vidna promena u stavu američke administracije – “oni se sada trude da nađu rešenje dok su ranije smatrali da je to rešena stvar”.

Šef srpske diplomatije je istakao važnost odnosa Srbije sa velikim silama, dodajući da sada imamo bolje odnose sa američkom administracijom, nego ranije.

Navodi i da je državno rukovodstvo Srbije uspelo da promeni stav američke administracije od toga da je “Kosovo rešena stvar” u “potreban nastavak dijaloga za rešenje Kosova”.

Nekada su se, ističe, u SAD staferi trećeg i četvrtog ranga bavili pitanjem Kosova, a danas se, navodi Dačić, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika trudi da dođe do trajnog rešenja.

Upitan šta mu je poručio novi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je juče preuzeo tu dužnost, Dačić kaže da je preneo pozdrave ruskog predsednika i pozvao predsednika Srbije da učestvuje na vojnoj paradi 9. maja sledeće godine.

“Drago mi je što je Bocan-Hračenko ovde, jer je on veliki prijatelj Srbije. Razgovarali smo u tonu da će se nastaviti prijateljski odnosi dve zemlje. Mi nastavljamo dobru saradnju sa Rusijom, očekujemo i novog ambasadora SAD jer želimo reavitalizaciju odnosa sa SAD”, poduvkao je Dačić.

(B92,Prva)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *