ОВО ЈЕ ПЛАН АМЕРИКЕ: Наоружавање џихадиста на Кавказу и напад на Русију!

OVO JE PLAN AMERIKE: Naoružavanje džihadista na Kavkazu i napad na Rusiju!

2 decembra 2015

the-islamic-state caucasus-6567Ratovi na bliskom istoku na korak su da se prošire na Kavkaz, odnosno ka južnoj ruskoj granici. U poslednja tri meseca u Gruziji radikalni islamisti značajno su uvećali svoje snage. Ruski mediji navode da uz podršku SAD oni dovoze u tu zemlju oružje i formiraju se nove bande, pošto je sve više džihadista koji se ne šalju u Siriju, nego ostaju kod kuće. Glavnu ulogu u destabilizaciji Kavkaza koja dobila je Islamska država.

U oktobru je u gruzijsku luku Poti pristao američki vojni brod. Luka je delimično bila zatvorena, ali su zaposleni posvedočili da su osim sanduka s „vojnom pomoći“ iskrcani i „bradati ljudi negruzijskog izgleda“.

Jedan od lučkih radnika obavestio je o tome policiju koja je došla i pokušala da legitimiše bradonje. Međutim, iz automobila koji su pratili slepe putnike ispaljeni su rafali upozorenja u vazduh. Usledio je sukob u kom su ranjeni trojica policajaca, a onda se umešala gruzijska tajna služba, pa je kolona mirno nastavila put. Medijima su zapušena usta, ali ceo Poti odmah je saznao za obračun, pa se vest proširila Gruzijom i stigla u ruske medije.

U Gruziji ima samo oko sedam odsto muslimana. Vlasti se nadaju se da će uz podršku Amerike i EU povratiti Abhaziju i Južnu Osetiju koje su proglasile nezavisnost posle poraza Gruzije u ratu s Rusijom 2008.

Kalifat Gurdžistan

Za napad na Rusiju mogu da se iskoriste ostaci Imarata Kavkaza, terorističke grupe na severnom Kavkazu. Ruske specijalne jedinice uništavaju njihove bande jednu za drugom. U septembru ove godine Islamska država proglasila je Gruziju svojim vilajetom pod nazivom Gurdžistan.

Međutim, preko granice na severnim obroncima Kavkaza ima nekoliko ruskih republika u kojima preovlađuje islam, uključujući Čečeniju. Njih ima i u Gruziji, pre svega u pograničnoj Pankiskoj kotlini, ali to nije jedini region gde se vrbuju teroristi za Siriju, Irak i severni Kavkaz. Na Bliski istok poslato je i mnogo terorista iz gruzijske Adžarije i Kvemo Kartlija, azerbejdžanske oblasti kod prestonice Tbilisija. Osim toga, Gruzija je tranzitna država koja povezuje teroriste u Siriji i Turskoj, s onima u Azerbejdžanu, Turkmeniji, Tadžikistanu i Avganistanu. Veliki uticaj još nemaju, ali njihova snaga sigurno i sporo raste kao i opasnost rata u južnoj Rusiji, Gruziji i Jermeniji.

(I. Kozarski / Vesti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. separatistra says:

    prejaka je rusija za ove oni ce napast tamo di se rusija nemore mjesat a to je europska unija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *