ОВО ЈЕ ПЛАН АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: За признавање Косова, Србији нуди…

OVO JE PLAN ANGELE MERKEL: Za priznavanje Kosova, Srbiji nudi…

23 septembra 2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel ima plan za brzo rešenje kosovskog problema. Sa detaljima tog plana Merkelova će predsednika Srbije Aleksandra Vučića upoznati na sastanku koji treba da se održi u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Ovaj sastanak inicirala je nemačka kancelarka i on bi mogao da bude „važna tačka preokreta“ u rešenju problema Kosova, procenjuju mediji u Berlinu. Diplomatski izvori kažu da je Merkelova navodno spremna da podrži „manje korekcije granica“ između centralne Srbije i tzv. Kosova, ali i da Beogradu garantuje ubrzani prijem u EU, kao i značajno veći priliv direktnih investicija najvećih nemačkih kompanija.Prema rečima obaveštenih izvora, nemačka liderka je ublažila stav da promena granica ne dolazi u obzir pošto je postala svesna da je za bilo kakvo rešenje neophodan kompromis u kome nijedna strana ne bi dobila, ali ni izgubila sve.

– Merkelova je insistirala da se sastane sa Vučićem u Njujorku i susret je zakazan na njenu ličnu inicijativu. Ona, kako se najavljuje, planira sa srpskom predsedniku izloži nacrt svog plana za brzo rešenje kosovske krize – prenosi sagovornik iz jedne zapadne ambasade.

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra, a tokom trodnevne posete SAD čekaju ga susreti sa brojnim svetskim i evropskim zvaničnicima.

Komentarišući predstojeći susret Vučić-Merkel, diplomata Zoran Milojević kaže da nema nikakve dileme da će glavna tema biti Kosovo i Metohija.

– Postoji poseban interes Nemačke i EU za brzo rešenje problema Kosova, pa će Merkelova u razgovoru sa Vučićem govoriti u ime Nemačke i EU. Za nas je važno da se dijalog Beograda i Prištine deblokira i da se dođe do kompromisa. A kompromis je zaista jedino moguće rešenjepošto su maksimalistički zahtevi Prištine neprihvatljivi. Razgovor sa nemačkom kancelarkom je značajan i zbog stava koji je prilično tvrd kada je u pitanju nezavisnost Kosova. Zato je važno da i Nemačka razume da je kompromis jedino rešenje koje obezbeđuje mir i stabilnost. Realno je da se i Nemačka približava ovom stavu – podvlači Milivojević.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje da je za održivo rešenje, ma kakvo ono bilo, potrebno je da se u dijalog uključe sve velike sile.

– Zapad nastoji da se naprečac dođe do rešenja koje je u interesu njegove geopolitike i nema sumnje da Merkelova u toj priči igra važnu ulogu. Ali to za šta se nalaže nije principijelno, već arbitarno rešenje. Naravno da je dobro razgovarati, ali nema rešenja u dosadašnjem formatu, odnosno samo uz učešće EU i direktno i indirektno SAD. Nužno je da na ravnopravnoj osnovi učestvuju i druge velike sile, pre svega Rusija i Kina – zaključuju Jovanović.

(Informer)

KOMENTARI11 komentara

 1. persida says:

  Bjezi babo Mrkela, sanduk te vec ceka, crna haljina.

 2. kwaka says:

  izneo bi joj ja moj plan

 3. padre says:

  Oni bi što pre da reše "problem Kosova", da se mogu onda okrenuti glasvnom zadatku, Srbiji!

 4. Velika Metla says:

  SAMO umno poremećene osobe tebi,kćeri Hitlerova,i generalno celom zapadu sa sve amerikom,mogu verovati! Nema ništa na ovom svetu šta je iste vrednosti kao Ksovo i Metohija!

 5. milorad2 says:

  Kasno je za takve planove, prvo ubrzani prijem u EU a ZATIM kaa budemo primljeni u EU mi možemo kroz EU mehanizme čak i da priznamo kosovo, dokle god smo članovi EU naš suverenitet nad kosoovm je zaštićen a takodje i naša IMOVINA :) jer to je ono što žulja ekipu koja gura iza merkelove, rudne koncesije i njihov titular.Bolje bi im bilo da nsa prime u EU sa SVIM pravima i KORISTIMA koje prizilaze iz toga , jer kako stvar stoje oni na kosovu i u srbiji neće iskopati ni GRAM rude za sebe,kopaće neko drugi..Ma ustvari mislim da treba odj. nemce i krenuti u posao sa kinezima i rusima,a oni neka njima onda prete.Nama je dovoljno samo jak PvO i armija a to će da imamo ekspres.Moraće da poštuju neutralnost i da eventualno prodaju rezervne delove kinezima:)

 6. T.M.N says:

  Narod koji pristaje da PRODA svoju prošlost i svoju istoriju - NE zaslužuje da POSTOJI.

 7. rajko says:

  Vidju vraga su sedam binjiša, su dva mača i su dvije krune! Šta li je Adolfinu toliko pritislo, te ona preko noći promeni mišljenje o razgraničenju? Nije to loše, samo je malo dezorijentisana. Razgraničenje mora da se desi malo zapadnije, u aljbaniji, sve tamo do Skadra. Dosta je bilo šunjanja i muljanja oko srpskih granica i srpskih interesa. I neka baka dolfi spremi pare za reparacije Srbiji za zagadjenje uranijumom i drugim štetnim materijama, a da prestane da smišlja kako da napakosti Srbima.

  • Miraš says:

   Mato Glušac o Kosovu: “Koliko vidim, na Kosovu će bit trista jada i narod će tamo da strada. I od njega će u tom vaktu (vremenu) bit slaba vajda. A jednog dana kad se tamo pamet okrene, a kape promijene, ponovo će Kosovo bit ko nekad Dušanovo!“ Mato Glušac je zaboravljeni hercegovački prorok ili neobičan čovek, kako oni kažu "zduhać". Rođen je 1774. godine u hercegovačkom selu Korita, ali je dobar dio svog gotovo jedan vijek dugog života proveo na tlu tadašnje Crne Gore. Čudan po ponašanju, priči i pojavi, uvijek bi se obreo tamo gdje je trebalo, njegove vidovnjačke i vidarske usluge tražile su tadašnje najveće ličnosti, poput vladike Rada, knjaza Danila, vojvode, serdari... Bio je u potpunosti svjestan svoje posebnosti te upamćene su a i zapisane prorokove riječi o sebi: „Ja sam baška čo`ek: živim mimo ostale, vidim i čujem što drugi ne mogu; znam što drugi ne znaju; basta mi što drugijem ne basta...”

  • Miraš says:

   Bastati, bastašan biti - znači > biti vičan nekom poslu, vešt i snalažljiv; kad nešto ide od ruke. ... Rajko, Vama se već okrenula kapa ("A jednog dana kad se tamo pamet okrene, a kape promijene..."), još samo i ostali da to postignu.

   • Miraš says:

    Rajko, Pardon. Vama se pamet već OKRENULA kuda treba, a i kapa se PROMENILA.

   • Miraš says:

    "Zduhać" imate objašnjenje na vikipediji ko su (bili) zduhaći, kakve su njihove moći. Veoma je zanimljivo zato što i u kulturi Gucula u zapadnoj Ukrajini postoje ili postojali su veoma slični nadprirodno nadareni ljudi, a kod njih se takav čovek naziva moljfar ili molfar. Mihail Mihajlovič Nečaj (24.02.1930 - 14.o7.2011) smatraju da je bio poslednji živi molfar. Rođen je u mestu Verhnjij Jasenjev, Ivano-Frankivska oblast, zapadna Ukrajina. U kulturi gucula, ukrajinskih gorštaka, moljfarima nazivaju natprirodno obdarene ljude, oni imaju dar maga i iscelitelja, i teraju nevreme. Guculi su stanovnici Karpata, etnička grupa Ukrajinaca. Poreklo karpatskih molfara povezuju sa sveštenicima drevnih arijevskih plemena. ... Za svog života predvideo je da će Ukrajina nestati. Predvideo je sledeće: "Mi idemo dole, naš genetski fond umire. Zakarpatska Ukrajina biće data Mađarima i Česima. Galičina će biti pod Poljskom. Istočna i Centralna Ukrajina će biti u Rusiji, Bukovine će pripasti Rumuniji. Dakle, Ukrajine na karti neće biti."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *