ОВО ЈЕ ПЛАН МИЛОГОРАЦА!? Ево шта ће се десити на крају!?

ОВО ЈЕ ПЛАН МИЛОГОРАЦА!? Ево шта ће се десити на крају!?

21 јануара 2020

Државни врх Црне Горе има аспирацију да реши питање такозване „црногорске православне цркве“ тако што би извршило унијатизацију, чиме би такозвана ЦПЦ задржала „источни обред“, али би имала за поглавара римског бискупа — папу. Практично — да папа прекрсти Црну Гору.

Да постоји тај план, тврди се у анализи Закона о слободи вероисповести, коју је урадио Интернационални институт за Блиски исток и Балкан, са седиштем у Словенији (ИФИМЕС). Управо је на ту анализу, у међувремену, реаговао председник Црне Горе Мило Ђукановић, који је на свом налогу на Твитеру рекао да је то још једна у низу лажних вести.У анализи се помиње и улога НАТО-а по овом питању, а неки од чланова овог Института потписници су петиције „Апел 88“, која подржава Закон о слободи вероисповести, који је донела Црна Гора, и Србију криви за дешавања у суседној земљи.

Хоће ли папа прекрстити Црну Гору

Како и на основу које методологије ИФИМЕС изводи анализе и да ли су објективне или само нечије жеље — за Спутњик објашњава директор овог Института доктор Зијад Бећировић. Он подсећа да се Ватикан већ хиљаду година труди да латинско хришћанство прошири преко граница Дрине. Тај задатак је, додаје он, био намењен римокатоличкој цркви у Хрватској. Иако се папа јавно изјаснио против закона у Црној Гори, доктор Бећировић каже:

„Без обзира на изјаве Свете столице да они закон не подржавају, то апсолутно ништа не значи, јер чак двадесетак цркава православних, источних обреда, налази се под јурисдикцијом римокатоличке цркве, односно Ватикана. Црногорски званичници су се више пута састајали, укључујући и председника Црне Горе Мила Ђукановића са представницима Ватикана и јавно, али више тајно. Једна од тема тих разговора била је и да (такозвана) ’црногорска православна црква‘ реши своје канонско признање на начин да ће деловати као грко-католичка црква, односно једна од унијатских цркви које ће имати свог поглавара, римског бискупа, односно, папу“.

Он додаје да је свакоме ко прати Ватикан познато да је то њихова понуда, али како ће се и да ли ће се она реализовати сасвим је друго питање, с обзиром да је већинско становништво у Црној Гори православно.

На који начин Институт долази до оваквих анализа, доктор Бећировић објашњава:

„Институт има специјалан консултативни статус у економско-социјалном Већу у Уједињеним нацијама. Тако да ИФИМЕС делује и има своје чланове у свим државама Балкана, Блиског истока и кључним државама у међународним односима, а пре свега — у државама сталним чланицама Савета Безбедности УН, као и у другим утицајним државама које су утицајне у регијама и Балкана и Блиског истока“.

Шта раде потписници „Апела 88“

Што се тиче чињенице да су неки од њихових чланова, као што је Стипе Месић, потписали петицију „Апел 88“, наш саговорник каже:

„Потписивање таквих петиција ствар је слободне воље. Људи који потписују петиције званично не представљају наш Институт, то јест, зна се ко званично може да нас представља“.

Политиколог Драгомир Анђелковић не спори могућност да Ђукановић има план о неком унијатском процесу у Црној Гори, али не верује да би Ватикан тако нешто прихватио.

„Ватикану је циљ да са православном црквом превазилази проблеме, а не да прави нове. Тако да се ту можда ради о жељи Ђукановића да направи било шта да би учврстио своју власт, али реализација тако нечега је немогућа. Прво што православни народ Црне Горе то не би прихватио, а друго — то не би прихватио ни Ватикан“, истиче он.

У анализи ИФИМЕСА која се зове „Црна Гора 2020: Да ли ће ’црногорска православна црква‘ постати унијатска црква?“ наводи се да су се уласком Црне Горе у НАТО стекли услови да се усвоји Закон о слободи вероисповести, а Подгорица се сада понаша као и друге државе Западне Европе, јер је, на пример, и Италија на сличан начин решила питање Католичке цркве, а једним делом и Хрватска.

(Спутњик)

KOMENTARI17 коментара

 1. Zoran says:

  Pa kad nece da ga prizna Carigrad, papa hoce. Sami birate.:)

  • Pera says:

   Cionisti su odredili jos 1963-5 godine : vratolomej istocni papa, vatikanski zapadni papa. Gde god se okrenes, dupe ti je pozadi !

 2. milorad2 says:

  milo je budala koja nema kud, poslušao gazde ili ne najeb.je.NATO koristi njegovu glavu da nasrne direktno na pravoslavlje,čisto da vide šta će se desiti jer njima CG ne treba bitno im je samo da rusi nisu tu.Sa druge strane svakom srbinu u CG je posle ovog pljačkaškog nasrtaja na imovinu drevne ustanove jasno da milo miže svakome da otme sve što ima kako mu se prohte ako mu dozvole dalje da divlja, tako da se rešenje nameće samo od sebe, ima da ga overe ili iz NATO ili rusi ako ga nagaze ili narod, ali najpre mislim da će mu narod doći glave i to vrlo brzo.takodje NATO može da odluči das ga se reši i tako zaustavi ustanak koji preti i postavi neku svoju neutralniju marionetu da se rusi ne bi ubacili u prazan prostor posle mila, tako de j vrlo moguć iznenadan atenta na mila po receptu djindjić.Kako god okrene on argentinu ili floridu neće videti ovo su mu poslednji dani i vidi se da se usrao od straha jer i nnjemu je jasno da ne zna odakle će da ga klepi.

 3. vanja says:

  Rusijo, probudi se i kreni u spas pravoslavlja od Nato-unijacenja. Narode srpski, probudi cvrstu veru u naseg gospoda Isusa Hrista u svojoj dusi.

  • Pera says:

   Da si stvarno pravoslavac onda bi molio Boga za spas pravoslavlja, a koga nam Bog posalje u pomoc i kako, bozja stvar. Malo mi je muka od kvazi pravoslavaca koji uopste ne shvataju silu boziju !

 4. Kulak says:

  Izgleda da je mafijaš Milo i njegovih 2000 policajaca i dalje jači od svih Srba,Srbije,Republike Srpske,Rusa,Rusije,Srpske Pravoslavne Crkve,Ruske Pravoslavne Crkve.....Čudno,ali ZASAD istinito.

  • Mile says:

   Ne priželjkuj rešenja na osnovu sile. Zasad ovo nije sukob policije sa narodom, niti je POŽELJNO da se u takav sukob udje.

   • Portopranco says:

    Ovo jeste sukob naroda sa mafijaševom policijom.Da mafijaš nema tih par hiljada policajaca koje je egzistencijalno vezao uz svoju korumpiranu vlast,već davno bi pao.

    • Mile says:

     Koji deo glasača tj. naroda na izborima glasa za tog večitog mafijaša?! Na poslednjim izborima za predsednika Crne Gore (15.04.2018.) izašlo je 340.462 birača (63,92%), od čega je 334.464 glasova bilo važećih (98,24%). Za Mila je tada glasalo 180.274 glasača (53,90%). Dakle, 180.000 nije ni približno jednake 2.000. Sukobi ako i kad do njih dodje neće biti samo sukobi za 2.000 policajaca.

  • Милан says:

   Не зашињи кулачки. Петар II Петровић Његош (живео од 1813 до 1851) владао је од 1830 до 1851 године. Он је последњи владар Црне Горе који је током целе своје владавине обједињавао две дужности, истовремено био је и светодовни и духовни владар. Наследио га је Данило Петровић Први, познатији као Књаз Данило, који је раздвојио световну власт од духовне, тиме је Црна Гора постала секуларна држава, а не више теократија. Какве то има везе са данашњим временом? У условима када Црна Гора трпи читав низ промена због уласка у НАТО и због кретања ка ЕУ, световни владар веома сумњивих квалитета настоји још и да цркву стави под своју контролу. Ако би спровели овај закон то му дође малте не да је Црна Гора поново постала теократија, али сада предвођена Милом који би чврсто контролисао духовног-црквеног владара. Многима у Црној Гори је јасно да црни Мило не може и не сме да добије такву улогу и толику власт. Свестан је тога и сам Мило те наравно тако нешто не признаје него своју диктатуру пакује под префињен и лажан наслов "слобода вероисповести". Мило највероватније неће отићи милом, али још увек нема драматичних физичких сукоба те да полиција мора да брани Милов голи опстанак на власти. Не инсистирај на тој полицији и не пожуруј сукобе, јер пре физичких сукоба важно је да се добије битка на духовном плану. Цео народ мора бити пробуђен а онда и отпор полиције губи снагу.

   • Milan says:

    Не заПињи кулачки. У овој фази битно је да ствар сазри код што већег броја људи, дакле у великој већини глава.

  • Pera says:

   Nekada su Crnogorci imali Punisu Racica, a danas stjepane radice !

 5. vanja says:

  Predsednik saveta IFIMES-a je Kreg Smit, covek vrlo blizak Klintonovima i rimokatolik.

 6. Za Srbiju says:

  I kralj Nikola i Đukanović, potpisali su Konkordat sa Vatikanskom državom, odnosno crkvom. Na Berlinskom kongresu, Crna Gora je proglašena državom, iako nije tražila državnost niti je iko iz Crnr Gore prisustvovao Kongresu. Crnogorci su sanjali veliko srbsko carstvo, a ne malu Crnu Goru. Krenula je žalost u Crnoj Gori. To je bilo prvo razdvajanje od svekolikog srbstva. Potpuno je jasan put, koji predvodi Vatikan, preko Austrougarske, hrvacke, Kominterne, italijanskih fašista, titovih komunjara, pa do 4.Rajha zvanog EU ili SAD. Sve je to kontinuitet do danas i nastavlja se. Cilj je da Crna Gora bude Crvena hrvacka.

  • Za Srbiju says:

   Takođe, cilj je da nam se otme istorija i kulturno nasleđe, a da se srbstvo zatre. Setite se onog pisma iz 1969.g. koje je vatikanski izaslanik uputio ondašnjem Mitropolitu crnogorsko-primorskom. Vatikan otima našu Staru Srbiju, odnosno Kosovo i Makedoniju. Nakon otimačine teritorije i naroda, naše kosovske svetinje čeka ista sudbina, kao i naše svetinje u Makedoniji. To se dogodilo i sa Vlaškom i sa delom Transvalije i Moldavije, koje su romanizovane i od 1856.g. zovu Rumunija. SPC je 1925.g. dala autokefalnost rumunskoj crkvi. Danas Rumuni grade rumunske (latinizovane) crkve u našem Banatu i izmišljaju vlašku naciju. Šire se prema Beogradu.

   • Za Srbiju says:

    Ko je doneo Tomos rumunskoj crkvi? Jezuiti ga doneli iz Carigrada. Jer carigradska patrijaršija opstaje zahvaljujući vatikanskoj zaštiti i odrađuje sve prljave poslove među istočnim crkvama. Tomos je izmislio Vatikan, nešto kao Konkordat. A od carigradskog patrijarha, pravi se istočni papa.

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  Mafijaš Milo sve što zamisli sprovodi u djelo.Mi se bunimo,izlazimo na demonstracije ali mafijaš i tih njegovih par hiljada policajaca idu dalje.Da će se tako tvrdokornog mafijaša maknuti bez oružja nisam baš siguran.Treba se odlučiti na novu taktiku i strategiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u