ОВО ЈЕ ПЛАН МИЛОГОРАЦА!? Ево шта ће се десити на крају!?

OVO JE PLAN MILOGORACA!? Evo šta će se desiti na kraju!?

21 januara 2020

Državni vrh Crne Gore ima aspiraciju da reši pitanje takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“ tako što bi izvršilo unijatizaciju, čime bi takozvana CPC zadržala „istočni obred“, ali bi imala za poglavara rimskog biskupa — papu. Praktično — da papa prekrsti Crnu Goru.

Da postoji taj plan, tvrdi se u analizi Zakona o slobodi veroispovesti, koju je uradio Internacionalni institut za Bliski istok i Balkan, sa sedištem u Sloveniji (IFIMES). Upravo je na tu analizu, u međuvremenu, reagovao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je na svom nalogu na Tviteru rekao da je to još jedna u nizu lažnih vesti.U analizi se pominje i uloga NATO-a po ovom pitanju, a neki od članova ovog Instituta potpisnici su peticije „Apel 88“, koja podržava Zakon o slobodi veroispovesti, koji je donela Crna Gora, i Srbiju krivi za dešavanja u susednoj zemlji.

Hoće li papa prekrstiti Crnu Goru

Kako i na osnovu koje metodologije IFIMES izvodi analize i da li su objektivne ili samo nečije želje — za Sputnjik objašnjava direktor ovog Instituta doktor Zijad Bećirović. On podseća da se Vatikan već hiljadu godina trudi da latinsko hrišćanstvo proširi preko granica Drine. Taj zadatak je, dodaje on, bio namenjen rimokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Iako se papa javno izjasnio protiv zakona u Crnoj Gori, doktor Bećirović kaže:

„Bez obzira na izjave Svete stolice da oni zakon ne podržavaju, to apsolutno ništa ne znači, jer čak dvadesetak crkava pravoslavnih, istočnih obreda, nalazi se pod jurisdikcijom rimokatoličke crkve, odnosno Vatikana. Crnogorski zvaničnici su se više puta sastajali, uključujući i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića sa predstavnicima Vatikana i javno, ali više tajno. Jedna od tema tih razgovora bila je i da (takozvana) ’crnogorska pravoslavna crkva‘ reši svoje kanonsko priznanje na način da će delovati kao grko-katolička crkva, odnosno jedna od unijatskih crkvi koje će imati svog poglavara, rimskog biskupa, odnosno, papu“.

On dodaje da je svakome ko prati Vatikan poznato da je to njihova ponuda, ali kako će se i da li će se ona realizovati sasvim je drugo pitanje, s obzirom da je većinsko stanovništvo u Crnoj Gori pravoslavno.

Na koji način Institut dolazi do ovakvih analiza, doktor Bećirović objašnjava:

„Institut ima specijalan konsultativni status u ekonomsko-socijalnom Veću u Ujedinjenim nacijama. Tako da IFIMES deluje i ima svoje članove u svim državama Balkana, Bliskog istoka i ključnim državama u međunarodnim odnosima, a pre svega — u državama stalnim članicama Saveta Bezbednosti UN, kao i u drugim uticajnim državama koje su uticajne u regijama i Balkana i Bliskog istoka“.

Šta rade potpisnici „Apela 88“

Što se tiče činjenice da su neki od njihovih članova, kao što je Stipe Mesić, potpisali peticiju „Apel 88“, naš sagovornik kaže:

„Potpisivanje takvih peticija stvar je slobodne volje. Ljudi koji potpisuju peticije zvanično ne predstavljaju naš Institut, to jest, zna se ko zvanično može da nas predstavlja“.

Politikolog Dragomir Anđelković ne spori mogućnost da Đukanović ima plan o nekom unijatskom procesu u Crnoj Gori, ali ne veruje da bi Vatikan tako nešto prihvatio.

„Vatikanu je cilj da sa pravoslavnom crkvom prevazilazi probleme, a ne da pravi nove. Tako da se tu možda radi o želji Đukanovića da napravi bilo šta da bi učvrstio svoju vlast, ali realizacija tako nečega je nemoguća. Prvo što pravoslavni narod Crne Gore to ne bi prihvatio, a drugo — to ne bi prihvatio ni Vatikan“, ističe on.

U analizi IFIMESA koja se zove „Crna Gora 2020: Da li će ’crnogorska pravoslavna crkva‘ postati unijatska crkva?“ navodi se da su se ulaskom Crne Gore u NATO stekli uslovi da se usvoji Zakon o slobodi veroispovesti, a Podgorica se sada ponaša kao i druge države Zapadne Evrope, jer je, na primer, i Italija na sličan način rešila pitanje Katoličke crkve, a jednim delom i Hrvatska.

(Sputnjik)

KOMENTARI17 komentara

 1. Zoran says:

  Pa kad nece da ga prizna Carigrad, papa hoce. Sami birate.:)

  • Pera says:

   Cionisti su odredili jos 1963-5 godine : vratolomej istocni papa, vatikanski zapadni papa. Gde god se okrenes, dupe ti je pozadi !

 2. milorad2 says:

  milo je budala koja nema kud, poslušao gazde ili ne najeb.je.NATO koristi njegovu glavu da nasrne direktno na pravoslavlje,čisto da vide šta će se desiti jer njima CG ne treba bitno im je samo da rusi nisu tu.Sa druge strane svakom srbinu u CG je posle ovog pljačkaškog nasrtaja na imovinu drevne ustanove jasno da milo miže svakome da otme sve što ima kako mu se prohte ako mu dozvole dalje da divlja, tako da se rešenje nameće samo od sebe, ima da ga overe ili iz NATO ili rusi ako ga nagaze ili narod, ali najpre mislim da će mu narod doći glave i to vrlo brzo.takodje NATO može da odluči das ga se reši i tako zaustavi ustanak koji preti i postavi neku svoju neutralniju marionetu da se rusi ne bi ubacili u prazan prostor posle mila, tako de j vrlo moguć iznenadan atenta na mila po receptu djindjić.Kako god okrene on argentinu ili floridu neće videti ovo su mu poslednji dani i vidi se da se usrao od straha jer i nnjemu je jasno da ne zna odakle će da ga klepi.

 3. vanja says:

  Rusijo, probudi se i kreni u spas pravoslavlja od Nato-unijacenja. Narode srpski, probudi cvrstu veru u naseg gospoda Isusa Hrista u svojoj dusi.

  • Pera says:

   Da si stvarno pravoslavac onda bi molio Boga za spas pravoslavlja, a koga nam Bog posalje u pomoc i kako, bozja stvar. Malo mi je muka od kvazi pravoslavaca koji uopste ne shvataju silu boziju !

 4. Kulak says:

  Izgleda da je mafijaš Milo i njegovih 2000 policajaca i dalje jači od svih Srba,Srbije,Republike Srpske,Rusa,Rusije,Srpske Pravoslavne Crkve,Ruske Pravoslavne Crkve.....Čudno,ali ZASAD istinito.

  • Mile says:

   Ne priželjkuj rešenja na osnovu sile. Zasad ovo nije sukob policije sa narodom, niti je POŽELJNO da se u takav sukob udje.

   • Portopranco says:

    Ovo jeste sukob naroda sa mafijaševom policijom.Da mafijaš nema tih par hiljada policajaca koje je egzistencijalno vezao uz svoju korumpiranu vlast,već davno bi pao.

    • Mile says:

     Koji deo glasača tj. naroda na izborima glasa za tog večitog mafijaša?! Na poslednjim izborima za predsednika Crne Gore (15.04.2018.) izašlo je 340.462 birača (63,92%), od čega je 334.464 glasova bilo važećih (98,24%). Za Mila je tada glasalo 180.274 glasača (53,90%). Dakle, 180.000 nije ni približno jednake 2.000. Sukobi ako i kad do njih dodje neće biti samo sukobi za 2.000 policajaca.

  • Milan says:

   Ne zašinji kulački. Petar II Petrović Njegoš (živeo od 1813 do 1851) vladao je od 1830 do 1851 godine. On je poslednji vladar Crne Gore koji je tokom cele svoje vladavine objedinjavao dve dužnosti, istovremeno bio je i svetodovni i duhovni vladar. Nasledio ga je Danilo Petrović Prvi, poznatiji kao Knjaz Danilo, koji je razdvojio svetovnu vlast od duhovne, time je Crna Gora postala sekularna država, a ne više teokratija. Kakve to ima veze sa današnjim vremenom? U uslovima kada Crna Gora trpi čitav niz promena zbog ulaska u NATO i zbog kretanja ka EU, svetovni vladar veoma sumnjivih kvaliteta nastoji još i da crkvu stavi pod svoju kontrolu. Ako bi sproveli ovaj zakon to mu dođe malte ne da je Crna Gora ponovo postala teokratija, ali sada predvođena Milom koji bi čvrsto kontrolisao duhovnog-crkvenog vladara. Mnogima u Crnoj Gori je jasno da crni Milo ne može i ne sme da dobije takvu ulogu i toliku vlast. Svestan je toga i sam Milo te naravno tako nešto ne priznaje nego svoju diktaturu pakuje pod prefinjen i lažan naslov "sloboda veroispovesti". Milo najverovatnije neće otići milom, ali još uvek nema dramatičnih fizičkih sukoba te da policija mora da brani Milov goli opstanak na vlasti. Ne insistiraj na toj policiji i ne požuruj sukobe, jer pre fizičkih sukoba važno je da se dobije bitka na duhovnom planu. Ceo narod mora biti probuđen a onda i otpor policije gubi snagu.

   • Milan says:

    Ne zaPinji kulački. U ovoj fazi bitno je da stvar sazri kod što većeg broja ljudi, dakle u velikoj većini glava.

  • Pera says:

   Nekada su Crnogorci imali Punisu Racica, a danas stjepane radice !

 5. vanja says:

  Predsednik saveta IFIMES-a je Kreg Smit, covek vrlo blizak Klintonovima i rimokatolik.

 6. Za Srbiju says:

  I kralj Nikola i Đukanović, potpisali su Konkordat sa Vatikanskom državom, odnosno crkvom. Na Berlinskom kongresu, Crna Gora je proglašena državom, iako nije tražila državnost niti je iko iz Crnr Gore prisustvovao Kongresu. Crnogorci su sanjali veliko srbsko carstvo, a ne malu Crnu Goru. Krenula je žalost u Crnoj Gori. To je bilo prvo razdvajanje od svekolikog srbstva. Potpuno je jasan put, koji predvodi Vatikan, preko Austrougarske, hrvacke, Kominterne, italijanskih fašista, titovih komunjara, pa do 4.Rajha zvanog EU ili SAD. Sve je to kontinuitet do danas i nastavlja se. Cilj je da Crna Gora bude Crvena hrvacka.

  • Za Srbiju says:

   Takođe, cilj je da nam se otme istorija i kulturno nasleđe, a da se srbstvo zatre. Setite se onog pisma iz 1969.g. koje je vatikanski izaslanik uputio ondašnjem Mitropolitu crnogorsko-primorskom. Vatikan otima našu Staru Srbiju, odnosno Kosovo i Makedoniju. Nakon otimačine teritorije i naroda, naše kosovske svetinje čeka ista sudbina, kao i naše svetinje u Makedoniji. To se dogodilo i sa Vlaškom i sa delom Transvalije i Moldavije, koje su romanizovane i od 1856.g. zovu Rumunija. SPC je 1925.g. dala autokefalnost rumunskoj crkvi. Danas Rumuni grade rumunske (latinizovane) crkve u našem Banatu i izmišljaju vlašku naciju. Šire se prema Beogradu.

   • Za Srbiju says:

    Ko je doneo Tomos rumunskoj crkvi? Jezuiti ga doneli iz Carigrada. Jer carigradska patrijaršija opstaje zahvaljujući vatikanskoj zaštiti i odrađuje sve prljave poslove među istočnim crkvama. Tomos je izmislio Vatikan, nešto kao Konkordat. A od carigradskog patrijarha, pravi se istočni papa.

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  Mafijaš Milo sve što zamisli sprovodi u djelo.Mi se bunimo,izlazimo na demonstracije ali mafijaš i tih njegovih par hiljada policajaca idu dalje.Da će se tako tvrdokornog mafijaša maknuti bez oružja nisam baš siguran.Treba se odlučiti na novu taktiku i strategiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *