Ово је план САД да сруше Русију у Сирији!

Ово је план САД да сруше Русију у Сирији!

13 новембра 2015

McChrystalObama1САД се надају да ће Русија и Иран, након улагања значајног финансијског и политичког капитала у Сирији, сложити са мишљењем Вашингтона да Асад мора да иде и да мора бити створена нова влада састављена од опозиције.

Од почетка руске војне кампање против ИСИС-а и других терористичких група у Сирији, САД су имале тешкоћа да осмисле контра-стратегију. Не би било претерано тврдити да је руска кампања свакако угрозила америчке виталне стратешке циљеве. Нити су САД у позицији да уклоне Асада, што је њихов витални циљ у сиријској стратегији – нити су у позицији да се боре против терориста, јер су они за Америку у овом тренутку једине доступне снаге које се боре против сиријске војске. Дакле, поставља се питање: на који начин САД заправо покушавају да осујете руску кампању у Сирији?

Да би победили Русију у Сирији, од 28. октобра 2015, САД раде најмање на три различита, али врло повезана фронта: дипломатски, исламски, и војни, који укључује копнене и ваздушне операције. Ови наизглед различити фронтови имају најважнији заједнички циљ: уклањање Асада с власти и последично, пораз руске кампање уз помоћ терористичких организација којењ потпомаже ЦИА.

На дипломатском фронт, САД су вешто позвале Иран на разговор о мировном плану. Важно питање је зашто Иран у овом кругу разговора? Да ли САД очекују да Иран промени свој досадашњи став према Асаду? Чини се да је то мало вероватно, јер је Иран чврст савезник председника Башара ал-Асада. Он такође има стратешки поглед на кризу и има своје интересе, чија материјализација зависи од наставка Асадове владавине.

С тим у вези, ирански заменик министра спољних послова Хосеин Амир Абдулахијан, је више пута истицао да је Асад кључ решења. Прошлог месеца у посети Бејруту је истакао: “Политичка решење је једини начин решења сиријске кризе, а Башар Асад је део тог решења.”

Положај Ирана у вези са Сиријом и Асадом чини питање иранског укључивања све важнијим, посебно имајући у виду да је Влада САД у више наврата, поновила свој став да политичко решење у Сирији не подразумева останак Асада на власти. “Асад мора да оде” је камен темељац целе сиријске стратегије САД.

Чињеница је да САД улажу све да би окренуле Иран на своју страну, као средство слабљења, ако не и потпуног пораза руске војне офанзиве против исламиста. Да то није случај, САД не би штеделе речи да жигошу Иран због прошлонедеље најаве да ће ради подршке Асаду послати војно појачање.Дакле, поставља се питање: зашто се САД не суочавају са Ираном на исти начин којим се због подршке Асаду супротстављају Русији? И зашто су САД укључили Иран у “мировне преговоре”, упркос чињеници да Иран подржава Асада од самог почетка сукоба?

Основни разлог за америчку тактику укључивања Ирана је покушај да се придобије Техеран и да се Асад и Русија искључе усред борби против ИСИС и других терористичких организација које помаже ЦИА. Нудећи Ирану “улогу” у одлучивању о будућности Сирије, САД заправо покушава да Ирану дају начин да повећа своју регионалну и глобалну позицију. Да ли ће Иран рећи да или не је спорно питање; Међутим, јасно је да се ирански званичници суочавају са снажним унутрашњим противљењем у вези уласка у коалицију под америчким вођством. А, с обзиром на дубину односа Ирана и Русије, чини се мало вероватно да ће Иран упасти у ову замку.

То да САД намерно настоје да укључе Иран у разговоре о будућности Сирије, као замку Русији и Сирији, постаје сасвим јасно када се погледа други аспект сиријске стратегије САД. До 27. октобра, 2015 није било категоричне и недвосмислене званичне потврда америчке политике подржавања тзв “умерене” опозиције, већ и плана копнене инвазије Сирије.

Дана 27. октобра амерички секретар за одбрану Ештон Картер је рекао да САД планирају да појачају копнене нападе против самозване Исламске државе. “Ми се нећемо уздржавати од подршке партнерима, или од директних напада урадима из ваздуха или директним деловањем на терену”, рекао је Картер сенатском Комитету за оружане снаге.

Већ је добро позната чињеница да се до сада САД у Сирији никада нису бориле против ИСИЛ или било које друге организације исламских милитаната, већ су их подржавали свим средствима. Непогрешив доказ те подршке се појавио када је недавно коначно решена мистерија ‘”Тојота одреда” ИСИЛ.

Друго, појачана војна операција против ИСИЛ не би помогла САД да остваре свој стратешки циљ: уклањање Асада. Изгледа веома нелогично, што се тиче САД, да се бомбардује најважнији “савезник” на терену против Асадових снага. Таква стратегија би довела до промене средишта америчког ангажовања у региону: “промене режима” Таква стратегија је, дакле, само маска за скривање непромењеног правог циља САД: уклањања Асада. То је јасно обелоданио амерички званичник, Џон Кирби, у дневном брифингу за новинаре 27. октобра 2015. године.

У одговору на питање новинара о континуитету режима у Сирији, Кирби је поново потврдио став САД да “Асад мора да оде”, чак и ако се догоди да игра (малу) улогу у “политичкој транзицији.” Ако то остаје основни став према Сирији, поставља се питање зашто се Америка бави “мировним преговорима” са Рускијом и Ираном?

Што се тиче Ирана, САД, како је горе поменуто, изгледа да покушавају да разбију руско-иранско-сиријски савез, али морају имати на уму минималне могућности за такав исход. У таквој ситуацији, најважнији, а можда и једини разлог “преговора”, уз учешће Русије и Ирана, док Вашинтон истовремено подржава “умерене” терористе, је знатно исцрпљивање руских и иранских ресурса које су уложили ради подршке Асаду и против исламистичких снага, укључујући и ИСИЛ.

САД се надају да ће Русија и Иран, након улагања значајног финансијског и политичког капитала у Сирији, сложити са мишљењем Вашингтона да Асад мора да иде и да мора бити створена нова влада састављена од опозиције. САД изгледа верују да ће Иран и Русија бити под великим притиском да преговарају, обзиром на подршку Вашингтона “умереним” терористичким организацијама као и на њихову копнену инвазију Сирије, пре свега у циљу балканизације Сирије.

Као што, играју лицемерну игру са Ираном и Русијом, САД сеју семе за даље уништавање живота и имовине у Сирији и шире. Као што је Картер потврдио у свом исказу, САД ће бити подршка “умереним” снагама у Сирији и у Ираку. Ако је ово нова стратегија, мора да је мантра “мирног решавања” и “диалога” само лицемерно покриће САД ради заштите својих марионетских терористичких група и пораза Русије и Ирана у борби против њих. Главна идеја целог плана је да ће САД , ако успеју да наговоре Иран, изоловати Русију. Али и ако не испуни овај задатак, Вашингтон сматра да ће обе државе задржати у сукобу довољно дуго, што ће их исцрпети и тако на крају приморати да прихвате крај Асадове владавине у Сирији.

(Салман Рафи Шејх/Неw Еастерн Оутлоок – приредио М. Ђорђевић,Курир)

KOMENTARI4 коментара

 1. marko says:

  TA PRICA DA CE NATO ISCRPETI RUSIJU I IRAN U RATU JE ZA MALU DECU, POLSE UNISTENJA ISLAMISTA U SIRIJI I IRAKU TESKO CE VISE UCI U SIRIJU I IRAK

 2. Barakuda says:

  SAD može samo da smišlja gluposti, poslije dizanja Rusije na noge, niko ih više ne uzima za ozbiljno ! Neka još budu sretni što su Kinezi do sada tolerantni, a kada prestanu..., ne znam koji će plan imati !

 3. Katunjanin says:

  Jeli ovo Ekrem u uniformi američkog generala hahahahaha

 4. Rale says:

  NATO zemlje su u rasulu i pred ekonomskim kolapsom,a ovo su puste želje i vlažni snovi onih koji još ne kapiraju da je njihova era završena definitvno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u