ОВО ЈЕ ПОЛИТИЧКИ ТЕСТАМЕНТ НЕМАЊИЋА, А СРБИ НИСУ ЗНАЛИ ЗА ЊЕГА! Ево шта су у аманет оставили Србији (ВИДЕО)

OVO JE POLITIČKI TESTAMENT NEMANJIĆA, A SRBI NISU ZNALI ZA NJEGA! Evo šta su u amanet ostavili Srbiji (VIDEO)

30 decembra 2015

nemanjici_by_wlayko111-d8pv06gZašto se doba Stefana Nemanje u istoriografiji smatra nultom tačkom na merilu trajanja srpske državnosti?

Srbija je postojala mnogo pre Stefana Nemanje. Srpski vladari su i pre njega dobijali visoka zvanja u Konstantinopolju i ulazili u najviši krug aristokratije. Vizantijski carevi su imali ključnu ulogu u izboru srpskih arhižupana, pa Nemanja ni po tome nije izuzetak. Ipak, on je suštinski drugačiji od prethodnika.

– Nemanju postavlja vizantijski car, ali on se osamostaljuje i uspešno parira najmoćnijoj zemlji tadašnjeg sveta državničkom veštinom, vojskom, znanjem i bogatstvom za koje nemamo pojma gde ih je stekao – kaže vizantolog prof. dr Vlada Stanković, s Filozofskog fakulteta u Beogradu.

– Isti Nemanja, koji se u Carigradu politički smatra zapadnjakom, stvara srpski civilizacijski i državni identitet oslonjen na Vizantiju. To je zaokret koji Srbiju sa seoskih putića i kozjih staza dovodi na auto-put istorije, gde smo i danas. Znate, država nije pitanje DNK već civilizacije.

Od Nemanje Srbe u Konstantinopolju više ne smatraju varvarima već civilizacijski ravnopravnima. Nemanjin sin Stefan Prvovenčani se ženi vizantijskom princezom i dobija neverovatnu titulu sevastokratora, postaje član uže carske porodice!

– O Nemanji ne znamo gotovo ništa – naglašava dr Stanković.

– Nije sigurno kad je rođen, ni da li mu je Nemanja pravo ime, ili ga je dobio na drugom krštenju. Misterija je zašto njemu, najmlađem od četiri sina srpskog župana, car Manojlo Komnin daje visoku aristokratsku titulu. Da bude još čudnije, on Nemanji daje u baštinu, lično vlasništvo, vojno strateški važne i bogate rudonosne oblasti Toplicu, Ibar, Rasinu i Reke.

Nije slučajno što Sveti Sava svog oca Nemanju poredi s biblijskim Avramom, ističe sagovornik. U srednjem veku, dobu vere, kad je ona način poimanja sveta, simbolika je veoma jasna. Nemanja je preslikani Avram, patrijarh koji je okupio 12 raštrkanih plemena Izrailja oko jedne vere i stvorio naciju koju vodi u Obećanu zemlju.

– Nemanja je takođe praroditelj, on okuplja srpska plemena i ujedinjuje ih oko nacionalne crkve – kaže dr Stanković.

– Sveti Sava operativno završava poslove stvaranja Srpske pravoslavne crkve, a iza njega sve vreme stoji Nemanjina tiha i zapanjujuća moć. To se vidi u činjenici da Sava ne okoliši već ide pravo u Svetu zemlju, gde u Jerusalimu i na Sinaju Nemanjinim zlatom kupuje velike manastire, a drugima daje priloge. Posle toga se na zidovima hramova pojavljuju živopisi Nemanje, Simeona Mirotočivog, i žene mu Ane, svete Anastasije, a manastiri Svete zemlje poju u njihovu čast. To je tadašnja „globalna televizija“, preko koje svet upoznaje Srbiju. Vodeći srpski državni kult u srednjem veku bio je Nemanjin, odnosno Svetog Simeona Mirotočivog. Sveti Sava ga promišljeno stvara i gradi oreol oko “srpskog Avrama” tvorca nacionalnog identiteta. Nijedan detalj nije prepušten slučaju. Tako, prema podacima iz Savinog žitija Nemanja dobija najdražeg sina Rastka kad je imao više od 60 godina, što je frapantna sličnost sa biblijskim Avramom, koga Bog nagrađuje potomkom u veoma poznom dobu.

– Istorija koristi Savin podatak da je Nemanja rođen 1113, a umro 1199, a po toj računici on je vladao do 83. godine, kad se odrekao svetovnog života, otišao na Atos, sagradio Hilandar i umro – navodi dr Stanković.

– I u doba današnje medicine teško je zamisliti Nemanju u poznim godinama, kad je većina njegovih vršnjaka već pokojna, kako učestvuje u bitkama i vodi javnu i tajnu politiku od Nemačke do Konstantinopolja.


Nemanja je misterija kojom počinje sjajno doba srpske državnosti čiji se vladari često smenjuju nasilno, ali nikada na štetu države koja neprestano napreduje. Srbija je od Nemanje civilizacijski deo komonvelta Vizantije, s čijom carskom porodicom Nemanjići sklapaju političke brakove i ratne saveze jednako često kao i s njenim protivnicima. U Nemanjino doba jedini srpski interes je Srbija. On zna kad Barbarosa kreće u krstaški pohod, šta namerava dužd Dandolo, s kojom silom na Srbiju kreće car Manojlo Komnin. Ipak, najveća Nemanjina tajna je kako i iz najtežeg poraza izlazi nepobeđen. Naime, kad lično imperator Komnin krene u pohod na Srbiju, Nemanja ne žrtvuje narod. On vezuje omču oko vrata, kida rukave i bosonog dolazi pred cara pružajući mu balčak mača čije golo sečivo drži u ruci.

– Car vodi poraženog srpskog župana ulicama Konstantinopolja u trijumfalnoj povorci, dok ga svetina grdi i gađa svim i svačim – navodi dr Stanković.

– Vizantijski hroničari beleže da se kršni Nemanja ne obazire na rulju već ponosito hoda, što zbunjuje gomilu. Car ga zatim uvodi u palatu i mesec dana mu pokazuje najveći grad sveta Konstantinopolj, centar blistave kulture. To je nezapamćen i neobjašnjiv tretman zarobljenika.

To je i prekretnica posle koje Nemanja pokreće stvaranje novog srpskog državnog identiteta.

– Kad se vratio u Srbiju, Nemanja podiže monumentalne hramove u kojima stvara srpski državni kult.

Nemanjin politički kredo glasi: “Nikada se ne predaj”, što se jasno vidi u žitijima. Stefan Prvovenčani prenosi Nemanjin politički testament na početku Hilandarske povelje: “Kada u početku stvori Bog nebo i zemlju i ljude na njoj, i blagoslovi ih i dade im vlast nad svakom tvarju svojom”. To nije uputstvo za fatalističko pokoravanje Božjoj volji, već poziv potomcima da sudbinu odvažno drže u rukama.

– Iako Nemanjina žitija nose jasno političko zaveštanje, ona nažalost, nikada nisu bila predmet analize naše politikologije – naglašava dr Stanković.

– Nemanja poručuje da odvažnima Bog pomaže. U bici kod Pantina prosto neobjašnjivo pobeđuje vrlo jaku združenu vojsku svoje braće, vizantijskih i franačkih plaćenika.

Veliki i u sudnjem času

Nemanjićki državni kult Simeonu Mirotočivom, kao vrhovnom zaštitniku Srbije, vrlo brzo pridružuje Svetog Savu.

– To je potpuno logično jer oni znaju da je Sava, najimpresivniji intelektualac i državnik srpskog naroda svih vremena, stvorio Nemanjin državotvorni kult i nastavio da gradi identitet nacije – ističe dr Stanković.

– Srbija je, nažalost, zaboravila Nemanjinu poruku. A on ju je ponovio na spektakularan način čak i u predsmrtnom času, tražeći da ga polože na pod, na prostirku od rogozine, s kamenom pod glavom. Ovim gestom poručio je da i kraljevi i prosjaci umiru na isti način, ali ih razlikuje ono što su učinili za života.

Sveti Georgije i simbolika

Žitije koje je pisao Prvovenčani, navodi da Nemanja pred bitku dobija časni krst i izuzetno, sudbinsko koplje.

– Simbolika je više nego jasna, a pojačava je priča o arhijereju kome se javlja lično Sveti Georgije i govori mu da ide u pomoć Nemanji, koji oličava Srbiju – navodi dr Stanković.

– U nastavku žitija Prvovenčani opisuje sopstvene pobede, ali umesto svetog ratnika Georgija sad Sveti Simeon Mirotočivi jaše sa srpskom vojskom, pa čak i bez bitke donosi pobedu jer njegov duh širi smrtni strah među neprijateljima.

(Večernje novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Vujadin says:

  "Ovo je politički testament Nemanjića, a Srbi nisu znali za njega!" Kako će Srbi znati za njega kad je pisan i štampan prije petnaest dana uz pomoć zapadnih "prijatelja" koji nam već pet vijekova pišu istoriju po potrebi. Još jedan falsifikat.

 2. Milutin says:

  Srbija je postojala mnogo pre Stefana Nemanje. Srpski vladari su i pre njega dobijali visoka zvanja u Konstantinopolju i ulazili u najviši krug aristokratije. Vizantijski carevi su imali ključnu ulogu u izboru srpskih arhižupana, pa Nemanja ni po tome nije izuzetak. Ipak, on je suštinski drugačiji od prethodnika ******* Srbi su osnovali Indiju, Persiju, Heladu, Rimsko carstvo, tj. činili supstrat. Pod imenom Sabira, Coribanta, Kuretes (naziv starih Hrvata, srpskog plemena) Ne Srbi u današnjem smislu. To su bili Pelasgi - Hamiti, tamnoputa rasa poput Berbera u Egiptu. U stvari, njihov panteon je Egipćanski, Heleni su ga samo preimenovali ps. Nemanja je odlično primljen i u Konstatinopolju, jer ga poreklo verovatno veže sa Rimskim carevima - prema rodoslovima Likiniju

 3. Milutin says:

  EVO VAM I DOKAZ: http://postimg.org/image/kl3w6dzi3/

 4. perungromovnik says:

  judeo-vatikanske laži, skuvane u Vatikanu a u saradnji sa anglosaksonskom bagrom! ispada da je Konstantin Veliki Karanović grk koji je rođen u Nišu a grčka u ono vreme NIJE ni postojala! bila je atina i atinjanski jevrejski cigani koji su bili NAJVEĆI spletkaroši i koji su izdali i predali u ruke osmanlojama Konstantinopolj. isti ti judeo-vatikanski cigani su nagrađeni za svoje subverzivne delatnosti stvaranjem veštačke države grčke (greece) i pripajanje njoj Srbske teritorije, Solun, Krit, Krf, itd, kao i kasniji prijem u NATO savez (jedini su od "pravoslavaca" članovi te alijanse od samog početka!). Majke im ga svima nabijem kao i ovima što pmenute laži pišu a po nalogu okupatorskih vlasti u državi Srbiji. Crnigrad se mora PODHITNO osloboditi i postati Beligrad (grad Belog Boga, Belov Grad, Beli Grad ili Beograd). Pomozi BOŽE da se Srbi slože i OBOŽE i sa svojom braćom iz RASIJE počiste SVE SRBSKE teritorije od Velsa pa do Kurilskih Ostrva! AMIN!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *