ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ОДЛУКА ТРАМПА

OVO JE POSLEDNJA ODLUKA TRAMPA

20 januara 2021

Američki predsednik Donald Tramp u poslednjim satima svog mandata doneo je odluku da skine oznaku tajnosti sa dokumenata u vezi sa operacijom FBI „Crossfire Hurricane“ nadzora nad njegovom predsedničkom kampanjom 2016. godine.

Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, koje je poslato glavnom tužiocu, direktoru nacionalne obaveštajne službe i direktoru CIA, Tramp je naredio da brojni dokumenti u vezi sa tom operacijom budu obelodanjeni „koliko god je to moguće“.Ipak, pojedini dokumenti ostaće tajni u skladu sa Aktom o nadzoru stranih obaveštajnih službi (FISA), a FBI je omogućeno i da rediguje dokumente koji će biti obelodanjeni.

Nedavno je republikanski senator Lindzi Grejem, predsednik pravosudnog komiteta Senata, objavio neke od dokumenata u vezi sa tom operacijom.

Operacija FBI „Crossfire Hurricane“ odigrala se tokom 2016. i 2017. godine, u mesecima pre nego što je Tramp izabran za predsednika SAD. FBI je istraživao Trampa i njegov štab zbog navodnih veza sa Rusijom, što je bio prvi deo afere „Rusijagejt“.

Ta operacija završena je u maju 2017. godine, kada je Tramp imenovao bivšeg direktora FBI Roberta Milera za specijalnog savetnika koji bi sprovodio tu istragu.

U izveštaju iz 2019. godine, Miler je naveo da nema dokaza kako bi Tramp bio optužen za neko krivično delo.

Posle Milerovog izveštaja, republikanci su pokrenuli istragu početaka te akcije i zašto je ona uopšte pokrenuta kada nije bilo dokaza da je počinjeno krivično delo.

Istragu predvodi tužilac Džon Diram i dobila je status posebne istrage u oktobru 2020.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *