ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ОДЛУКА ТРАМПА

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ОДЛУКА ТРАМПА

20 јануара 2021

Амерички председник Доналд Трамп у последњим сатима свог мандата донео је одлуку да скине ознаку тајности са докумената у вези са операцијом ФБИ „Crossfire Hurricane“ надзора над његовом председничком кампањом 2016. године.

Како је наведено у саопштењу Беле куће, које је послато главном тужиоцу, директору националне обавештајне службе и директору ЦИА, Трамп је наредио да бројни документи у вези са том операцијом буду обелодањени „колико год је то могуће“.Ипак, поједини документи остаће тајни у складу са Актом о надзору страних обавештајних служби (ФИСА), а ФБИ је омогућено и да редигује документе који ће бити обелодањени.

Недавно је републикански сенатор Линдзи Грејем, председник правосудног комитета Сената, објавио неке од докумената у вези са том операцијом.

Операција ФБИ „Crossfire Hurricane“ одиграла се током 2016. и 2017. године, у месецима пре него што је Трамп изабран за председника САД. ФБИ је истраживао Трампа и његов штаб због наводних веза са Русијом, што је био први део афере „Русијагејт“.

Та операција завршена је у мају 2017. године, када је Трамп именовао бившег директора ФБИ Роберта Милера за специјалног саветника који би спроводио ту истрагу.

У извештају из 2019. године, Милер је навео да нема доказа како би Трамп био оптужен за неко кривично дело.

После Милеровог извештаја, републиканци су покренули истрагу почетака те акције и зашто је она уопште покренута када није било доказа да је почињено кривично дело.

Истрагу предводи тужилац Џон Дирам и добила је статус посебне истраге у октобру 2020.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u