ОВО ЈЕ ПРАВА ДРЖАВА – РУСИ УСВОЈИЛИ НОВИ ЗАКОН: Ко вређа државу…

OVO JE PRAVA DRŽAVA – RUSI USVOJILI NOVI ZAKON: Ko vređa državu…

7 marta 2019

Ruski poslanici usvojili su predlog zakona kojim se uvode restrikcije za onlajn medije i kriminalizuje svako ko vređa državu.

Prema predlogu uvode se kazne za objavljivanje materijala koji pokazuju nepoštovanje prema ddržavi, njenim simbolima i državnim telima. Za ponovljen prestup može da se dobije do 15 dana zatvora.Donji dom ruske skupštine Državna Duma odobrio je predlog zakona u konačnom trećem čitanju.

Duma je takođe usvojila odvojeni zakon koji sprečava objavljivanje „lažnih vesti“ preko interneta, za koje se smatra da prete javnom zdravlju i bezbednosti.

Očekuje se da će predlozi zakona brzo biti usvojeni u gornjem domu i da će moći da ih potpiše predsednik Vladimir Putin.

Kritičari vide ove zakone kao deo nastojanja Kremlja da uguši kritiku i poveća kontrolu.

Valeri Gartung iz partije Pravedna Rusija kritkovao je predlog navodeći da njegova uopštenost otvara mogućnost selektivnom tumačenju.

U predlogu zakona zabranjuje se širenje nepouzdanih društveno važnih informacija koje mogu da ugroze živote i javno zdravlje, povećaju pretnju za masovno ugrožavanje javne bezbednosti i reda ili spreče funkconisanje saobraćaja i društvene infrastrukture, energije i komunikacionih veza i banaka.

Oni koji objave takve informacije imaju dan da ih isprave ili uklone, ako to ne urade tužioci će delovati da se one blokiraju.

Članovi vladajuće Ujedinjene Rusije koji su pripremili nacrt novog zakona rekli su da su oni potrebni da se zaštiti država.

„Nema govora o cenzuri. Ne zabranjuje se kritika zvaničnika ili izražavanje mišljenja koje se razlikuje od zvaničnog stava“, rekao je zamenik šefa odbora Dume za politiku informacija Sergej Bojarski.

Bojarski je takođe rekao da predlog zakona kojim se kriminalizuje vređane države ima za cilj da zaštiti društvo kao celinu a ne pojedine zvaničnike ili državne agencije. On je rekao da su ovi zakoni potrebni da se blokiraju informacije koje bi mogle da prete javnoj bezbednosti, izazovu paniku ili juriše na banke.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rale says:

  U Srbiji predsednik vređa i državu i srbski narod i trguje teritorijom države Srbije kao da mu je tata ostavio u nasledstvo,i ni krivičnog gonjenja,niti robije za dotičnog i kompanjone mu...

 2. petrovgrad says:

  KiM niko nije prodao, ni Milošević, nije ni Đinđić. ni Tadić, ni Koštunica ni Nikolić niti Vučić. Da je prodao Milošević šta bi s ostalo za Đinđića. Da je to uradio Đinđić šta bi prodao Tadić i tako dalje do Vučića. Ne može se nešto prodato, prodavati ponovo. Ko razmišlja glavom dolazi do takvog zaključka. To da treba zakon da nesme da se vređa država to nam svakako treba. Onda bi mnogi koji su našli utočište u majku Srbiju morali napolje iz Srbije. A tek državni službenici bi morali ostati bez posla.

  • Ivana says:

   Srbija nije država nego eu kolonija u kojoj Vučić samo sprovodi naredbe eu a narod se ništa ne pita.

   • Pravda says:

    Dole vucici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *