ОВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА: Рат у СФРЈ су започели Туђман и Кучан

OVO JE PRAVA ISTINA: Rat u SFRJ su započeli Tuđman i Kučan

18 septembra 2017

Godina je 1986. Svet je opčinjen Halejevom kometom, uplašen katastrofom u nuklearnoj elektrani u Černobilju, zbunjen „glasnošću“ Mihaila Gorbačova, čiji je cilj bila modernizacija Sovjetskog Saveza. Za efikasnim reformama i izlaskom iz višedimenzionalne krize tragala je i jugoslovenska vlast, ali bez opipljivih rezultata. Zemlji je pretio ekonomski sunovrat, naglo je padao životni standard, dugovi su se gomilali, država je bila pred bankrotom. Nefunkcionalni državni organi sa glomaznom administracijom, ogrezli u birokratiji, nisu mogli da se dogovore koji je izlaz iz postojećeg stanja. Reforme su bile neophodne, ali sve slabije i nesložnije rukovodstvo se opiralo čuvajući stečene privilegije.

I odjednom, krajem septembra te godine, pojavljuje se za njih slamka spasa koja je konačno ujedinila i jugoslovensko i srpsko, državno i partijsko rukovodstvo. Na volšeban način u javnost stiže nedovršen rukopis srpskih akademika – Memorandum.

Kao po komandi, zaboravljaju se svi životni, politički, ekonomski, ustavni problemi. Mesecima se cela zemlja bavi ovim dokumentom i svi su jednoglasni u oceni da je njegov cilj razbijanje Jugoslavije. I od tada, pa nadalje, sve do današnjih dana, za sve što se bude dešavalo i vodilo zemlju u sunovrat, Srbija i Srbi će biti proglašavani za glavnog i jedinog krivca. Bilo da je reč o Osmoj sednici, raspadu Saveza komunista na vanrednom 14. kongresu ili ulozi Slobodana Miloševića na sastancima predsednika republika na kojima se odlučivalo o budućnosti zemlje.

A šta se zapravo dešavalo?

Pravila jugoslovenske igre, onako kako su ih odredili Tito i Partija, definitivno više nisu bila ista. Na međunarodnoj sceni, sve veće pukotine u Istočnom bloku i tehnološka revolucija na Zapadu, najavljuju globalnu prekompoziciju postojećeg svetskog poretka u kome je Jugoslavija gubila značaj koji je imala.

Neslavan kraj komunističkog kongresa u beogradskom Sava centru, januara 1990, bio je i početak višepartijskog sistema u SFRJ.

Franjo Tuđman na prvoj Skupštini HDZ, februara 1990. godine, kaže: „Nezavisna Država Hrvatska nije bila samo plod kvislinške i fašističke tvorevine, već takođe i izraz istorijskih težnji hrvatskoga naroda.“

Na parlamentarnim izborima u Sloveniji, 8. aprila 1990. pobedila je ujedinjena opozicija – DEMOS. Tako je prvi put, posle 50 godina, na vlast došla nekomunistička organizacija. Milan Kučan, dugogodišnji komunistički lider, na istim izborima izabran je za predsednika Slovenije.

Čuvena karikatura našeg legendarnog karikaturiste Ranka Guzine nastala u vreme rasturanja SFRJ
Čuvena karikatura našeg legendarnog karikaturiste Ranka Guzine nastala u vreme rasturanja SFRJ

U maju na izborima u Hrvatskoj pobeđuje HDZ na čelu sa Tuđmanom. Krajem godine usvaja se novi ustav kojim se Republika Hrvatska definiše kao „nacionalna država hrvatskoga naroda“. Srbi, kao konstitutivni narod u dotadašnjem ustavu, postaju nacionalna manjina.

Na Kosovu se raspisuje ilegalni referendum i neustavno se proglašava Kosovo i Metohije za republiku. Skupština Srbije 5. jula 1990. raspušta Skupštinu AP Kosovo, zbog njenih protivustavnih i nezakonitih odluka.

Srpski narod u Krajini, na referendumu 19. avgusta, sa više od 90 odsto glasova, izjašnjava se za autonomiju ovog regiona u Hrvatskoj. Srpsko nacionalno vijeće je 1. oktobra proglasilo Srpsku autonomnu oblast Krajina.

U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini vri. Politička nestabilnost, sve učestaliji sukobi i svađe rukovodstava prenose se na svakodnevni život građana. U svim delovima Jugoslavije. Pitanje – da li će biti rata, sve se više osećalo u vazduhu.

Predsedništvo SFRJ, u proširenom sastavu sa čelnim ljudima republika, stalno zaseda. Stari i novonastali problemi se ne rešavaju, samo se dodatno komplikuju. Kao što je to često u politici, pričalo se jedno, a radilo nešto sasvim drugo. Iza priča o demokratiji i reformama krile su se uglavnom državotvorne težnje, inspirisane raznim mitovima prošlosti.

Kao mogućnost izlaska iz ove pat-pozicije predlaže se (Milan Kučan i Franjo Tuđman) da se održi serija sastanaka predsednika svih šest jugoslovenskih republika, uz obrazloženje da će se do sporazuma lakše doći u krugu manjeg broja ljudi koji su istovremeno sposobni da realizuju dogovorena rešenja.

Prvi sastanak održan je u Splitu 28. marta 1991. a poslednji u vili „Stojčevac“ kod Sarajeva 6. juna 1991.,godine.

U međuvremenu dolazi do velikih i teških oružanih sukoba, najpre u Pakracu, potom u rejonu Plitvičkih jezera, zatim u Borovom Selu. Slovenija je nezadrživo išla prema samostalnosti, a u Hrvatskoj je 19. maja održan referendum o samostalnosti.

Zbog svega ovog sarajevski sastanak predsednika republika dobija izuzetan značaj. Na dnevnom redu bio je zajednički predlog Alije Izetbegovića i Kire Gligorova – „Platforma o budućoj jugoslovenskoj zajednici“. Bio je to mehanički kompromis federalnih i konfederalnih rešenja, „da suverene republike formiraju državnu zajednicu koja bi imala međunarodno-pravni subjektivitet, iako bi izvorni subjektivitet pripadao republikama“.

Predlog je predviđao i rok za realizaciju – od jedne do pet godina. To je bilo vrlo značajno jer se tako odlagala realizacija već donesenih odluka o proglašenju nezavisnosti nekih republika i, što je u tom trenutku bilo najvažnije, odlagalo je oružane sukobe koji su visili u vazduhu.

Podele među predsednicima su bile vidljive, uprkos "prisnosti" sa kojom su izlazili u javnost
Podele među predsednicima su bile vidljive, uprkos „prisnosti“ sa kojom su izlazili u javnost

Dokument publikovan u javnosti dobija opravdan značaj poslednje šanse za opstanak Jugoslavije. Bilo je više nego jasno da će onaj ko ne prihvati ovakav kompromis snositi odgovornost za krvavi rasplet koji je bio na pragu.

Momir Bulatović u knjizi „Pravila ponašanja“, na osnovu stenogramskih beležaka sa ovog skupa, piše:

„Očekivalo se da dokument glatko odbijemo predsjednik Milošević i ja, jer su to već uradili srpski članovi Predsjedništva BiH, glasajući protiv na sjednici na kojoj je predlog utvrđivan… Na sastanku, poslije uvodnih obrazloženja, prvi se izjasnio Tuđman. Rekao je da ovaj dokument polazi od suverenosti republika, čemu Hrvatska teži, te je stoga za njega prihvatljiv. Tražio je da se odmah izjasne Milošević i Bulatović, jer ako su oni (vidjelo se da to očekuje) protiv, onda je bolje da se ne gubi vrijeme. Kada je Milošević prihvatio Platformu (‘kao dobru osnovu za dalji rad’), Tuđmanu nije ostalo ništa drugo nego da, naknadno, povuče svoj prethodno dati pristanak. Ovdje se uopšte nije radilo o postizanju sporazuma, već samo o lociranju krivice za njegov izostanak. Slovenija i Hrvatska nisu željele ništa drugo osim pune samostalnosti i međunarodnog priznanja.“

Momir Bulatović
Momir Bulatović

Petnaest dana posle sastanka u Sarajevu, 21. juna 1991. Džejms Bejker, državni sekretar SAD – „podržao je demokratsku i jedinstvenu Jugoslaviju, do koje će se doći kroz sporazum“. Posebno je naglasio da Amerika neće priznati jednostrane secesionističke odluke, što se odnosilo na odluke Slovenije i Hrvatske o izdvajanju iz Jugoslavije.

„Kao posljedica tako nedvosmislenog stava najmoćnije države na svijetu, Savezno izvršno vijeće (predsjednik Ante Marković), u kojem su bili ministri iz Slovenije i Hrvatske, 26. juna je ocijenilo da su odluke o nezavisnosti Slovenije i Hrvatske nezakonite. Ono je ocijenilo da se mora ispoštovati jedinstven režim zaštite spoljnih granica i naredilo je JNA i saveznom MUP-u da sprovedu u djelo ove odluke“ – piše Momir Bulatović.

Narednog dana, 27. juna, došlo je do sukoba između jedinica JNA i teritorijalne odbrane Slovenije. „Sedmodnevnim ratom“ u Sloveniji počeo je i formalni raspad Jugoslavije. Ostalo je istorija i gomila domaćih dušebrižnika za koje je Srbija i dalje najveći krivac za krvavi građanski rat.

RUČAK KOD LORDA KARINGTONA

Momir Bulatović je u „Pravilima ponašanja“ vrlo slikovito opisao scenu za vreme ručka koji je lord Karington priredio u Hagu, oktobra 1991. godine:

„Domaćin je kurtoazno ćaskao sa neposrednim susjedima. Odjednom, sa kraja stola se začula buka. Stjepan Mesić je upao u neku vrstu verbalnog afekta. Odgovarao mu je, sličnim tonom, Branko Kostić, potpredsjednik iz Crne Gore. Ali Mesića je to još više podsticalo. Bilo je tu svega. Priče sa punim ustima hrane, psovki i, konačno, prijetnja kako će upravo on (Mesić), vješati predsjednika Srbije na Terazijama u Beogradu.

Lord Karington nije mogao razumjeti o čemu se govori. Prevodioci su bili toliko konsternirani da su ćutali. Tada se, sa ljubaznijim osmjehom, okrenuo put mene i polušapatom me upitao:

– Da li se to oni svađaju?

– Bojim se da da – bio je moj odgovor.

– Nemoguće, tako lijepa gospoda… – rekao je sa perfektno odglumljenom nevjericom.

Ustao je, ležerno odložio salvetu i bez riječi izašao iz sale.“

(Ivan Miladinović, Večernje novosti)

KOMENTARI18 komentara

 1. M says:

  ?!?!!! 😨

 2. Zaharije Serak says:

  Valjda je prvo gos.Milosevic najavio "razne " borbe ukljucujuci oruzane,pa je onda upao u platni sistem bivse YU,pa je zatim porucio da Srbija nece priznati ni jednu odluku koja se "ne svidja "bivse YU.Naravno za njim u koloni je bio i gos.Tudjman koji je otprilike slijedio Milosevica.Sada pokusavati da se prebaci ili makar izjednaci krivica bice jako tesko.Pogotovo sto ima jos uvijek "losih " Srba koji ce u stanju biti da kazu da su bili pokusaji naoruzavanja,djeljenja istog,pritisak i pozivi da se idu na "mitinge spontane " da su ih ubjedjivali da su "ugrozeni,da ne smiju izaci na referendum,jer to se kosi sa "Srpskim pitanjem "da je recimo Sarajevo "Srpski grad ", nikako grad njegovih gradjana,da sam "ugrozen "???? ,a da ne znam kako..........Mogao bih ja jos,ali obicno se to cenzurise!Narocito,ako kritika ne dolazi sa "muslimanske strane "!nego od "loseg Srbina "

  • Jovan says:

   Znaci ti opet izvrces cinjenice da bi po pravilima "zapadne demokratije" po vec poznaatom obrascu satanizacije Milosevica jer nije prihvatio cepanje Srba u 8 kolonija predaja kompletne zemlje njima u sake. Ili mozda nemas pojma?! Upad u platni promet je bio iznudjen jer je Anto Markovic igrac pljackasa MMF-a "zamrzo" plate u Srbiji i srpske robe na mnogo niskom nivo dok je Slovencima i Hrvatima visestruko povecao pred zamrzavanje. Milosevic takvo otvoreno ponizavanje nije mogao tada da otrpi(a da je znao da ce ga Srbi izdati i ubiti, verovatno bi se uvlacio Hrvatima i Slovencima kao sto su to cinili svi vodje Srba, pocevsi od kralja Aleksandra i princa Pavla do Stambolica)! U tvom komentaru nigde nema brisanje Srba kao naroda u NDH i BiH, odbijanje Izetbegovica mirovni plan u Lisabonu koji znacio mir. Itd.

 3. Jovan says:

  Samo budale i ljudi sa IQ20 i manjim ne znaju da su Slovenci i Hrvati (Kucan,, Mesic i Tudjman) razbili SFRJ, uz podrsku Nemaca i Engleza starih srbomrzaca. Zalosno je i tragicno sto I TADA u predratnim vremnima, I DANAS posle genocida nad vasceli srpski narod ima idiota i sluge okupatorske ("drugosrbijnci"- autonomasi i stambolicanci jer su izgubili privilegije doaskom Miosevica)koji kao krivce za raspad drzave krive Milosevica i SANU!

  • Zaharije Serak says:

   Kada pricamo o koeficijentu,ja bih tebe stavio u pacijente Jovane

   • Jovan says:

    Mozda ja jesam ali Ti si i ispod nivoa pacijenta, tebe bi otpustili iz svake normalne klinike ali ne zato sto si zdrav, naprotiv sto si neizleiv slucaj otrovan popagandnom mrznjom! Ja sam ti vec napisao da je tvoje poznavanja i razumevanje stanja stvari tanko i prosto i plitko, ispod svakog minimuma. Ali tako je to kod vas koji deceniju plus samo ponvaljate "debilizme" sa teroristikih medija CNN,BBC, Dojce vele,i ostalih. Vec sam ti objasnio o upadu u platni promet, vise zbog drugih koji imaju visi IQ a manje zbog tebe. Pozdrav

   • rale says:

    Zaharije:Idi leči se mnogo si bolestan

   • Kosovac says:

    @ Zaharije Serak, ….. Samo budale i ljudi sa IQ20 i manjim ne znaju da su Slovenci i Hrvati (Kučan, Mesić i Tuđman) razbili SFRJ….. Ti ne spadaš u ovu vrstu ljudi kompletno, tvoj koeficijent inteligencije je dosta veliki.

 4. Kosovac says:

  Raspadu Jugoslavije su najviše doprineli Slovenci i oni kojima je dosadilo da budu Srbi.

 5. Batina says:

  Jedino pravedno rjesenje druze zaharije je obnova Dusanovog Carstva, sve ostalo je mlataranje, a Carstvo ce se obnoviti u to nema sumnje.Od Alpa pa do Egejskog I Crnog mora to je srbska zemlja, kome milo kome krivo.

 6. opet ja says:

  --Zemlji je pretio ekonomski sunovrat, naglo je padao životni standard, dugovi su se gomilali, država je bila pred bankrotom. Nefunkcionalni državni organi sa glomaznom administracijom, ogrezli u birokratiji, nisu mogli da se dogovore koji je izlaz iz postojećeg stanja.-- Ha ha, a šta tek za današnju situaciju da se kaže??!! Gluposti. I Tuđman i Milošević su bili zapadni agenti dovedeni da rasture SFRJ. Svi ostali su bili samo pomagači. Njihove porodice su se u tom haosu najviše obogatile...

  • Jovan says:

   Za prvi deo si 100% u pravu! Kakav sunovrat,kakav pad standarda,..?! GLUPOST! Zemlja imala jake naucne institute,skole i fabrike koje su na svetskom nivo mogli da prave od igle do aviona i robote tih vremena! Samo gadjevinci su (po Brnku Horvatu jednom dva najveca ekonomista) 2miljarde$, vojna indutrija 5milijarde$ godisnje, ... E sad sto se pravio Yugo (sto rece onaj u amerikansom filmu) da bude jeftin i dostupan obicnom radnom narodu (i tada ne mnogo gori od golfa i renoa) a ne skupi mercedes druga je tema. Za Milosevica nema direktnih dokaza a za ove druge ima da bili bnd,cia i mi6. Ali ono sto se retko spominje da su nase sluzbe bile izbusene i zavrbovane da rade za cia, ubistvo Causekua je bio uvod u ubistvo SFRJ i Milosevica po planu Zapadnih ubica, cak je nasa tv pomagala.

 7. Mirotvorac says:

  Ma jesu to načinili dotični drugovi, ali i ovaj naš je prvi udario slovencima sankcije i podsmevao im se (kao i svaki pametni srboje), te nije dopustio konfederaciju u kojoj bi smo opstali kao svaka svoja dežela i bez rata. Naravno, naravno, okolne naše prijateljske zemlje su zdušno pomagale i samo posmatrale dok lonac nije proključao na šentilju i krenuo u lančanu reakciju. Dok su recimo sranjo buđman i martin špegelj već imali razrađenu taktiku koristeći i prethodno iskustvo ndh, trećinu srba pobiti, trećinu asimilovati i preostalu trećinu proterati. Ali kaj smo dobroga dobili? Pa vite dećki, kada tako nešto poćne, nikada se ne završi. To su mržnja, bes, za rat spremni itd.

  • Sara says:

   Sankcije su samo bile ODGOVOR na sankcije koje se prvi uveli slovenci Srbiji.A "okolne zemlje" su odmah ukorile Srbiju. A "konfederaciju" slovenci su prikazali na mladim nenaoruzanim vojnicima, poslati od strane legalnih organa jugoslovenskih na granicu. Teritorijalna odbrana u Sloveniji oružanim napadom sa stranim vojnicima su pokazali šta misle o zajedničkoj državi. A naš predsednik je imao JEDAN glas kao i dr. predsednici pa izračunajte kakvo je bilo glasanje i šta je on mogao ...rezultat je očigledan.

 8. triglav says:

  svima lep pozdrav! gestapo

 9. petar says:

  Pšto ste vi svi po malo neobjektivni, čak i lični jedno prema drugome, što je na ovakvim mestima neprilčno i nekulturno, moram da vam objasnim ono što vi svi znate samo nećete da kažete. Čuli ste za udruženi zločinački poduhvat?? E pa Amerika, Engleska i Nemačka, uz ostale satrape su se udružili u zajednički zločinački poduhvat da razdele Jugoslaviju, bila je mnogo jaka i nezgodna a zatim da unište Srbiju i srpski narod. Pošto su u prvom zločinačkom poduhvatu uspeli uz poomoć veleizdajnika iz Slovenije i Hrvatske, dalje su lako iskonstruisali uz pomoć istih veleizdajnika novi problem u Srbiji sa Kosovom i Metohijom. O svemu tome imate knjigu agenta CIA-e koji je lepo objasnio kako su razbijali Jugoslaviju, koliko i kome su platili. Jedini kome nije plaćeno je Milošević a svi njega napadaju i okrivljuju. Svi ostali su plaćeni teškim milionima da rade za CIA.

 10. triglav says:

  ruski mediji su u za vreme povlačenja vojske iz berlina objavili vest, da je cia posle drugog sv. rata u celini u svoje redove preuzela mrežu nacističke obaveštajne službe. to je i na teritoriji bivšeg sovjetskog saveza, varšavskog pakta i bivše jugoslavije i verovatno globalno. možda je to odgovor na događaje i na balkanu i u ukrajini i na bliskom istoku, severnoj africi ...

 11. Ajvan Doktor says:

  Ne, nego ga je započela moja baka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *