ОВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА: У Алепу ратују РУСИЈА и САД!

OVO JE PRAVA ISTINA: U Alepu ratuju RUSIJA i SAD!

14 avgusta 2016

114134792_s_342273cSirijski grad Alepo trenutno je poprište najžešćih bitaka, a razvoj situacije koji gotovo da vodi u kataklizmu spojio je sve velike igrače u sirijskom građanskom ratu. Analitičari procenjuju kako će bitka za Alepo postati najvažnija bitka u petogodišnjem konfliktu, piše u analizi „Vašington post“. Uskoro će se pokazati može li američko-ruska saradnja završiti tešku noćnu moru.

Na severu grada opozicija je izgubila koridor za snabdevanje, koji je ujedno bio jedini način na koji su humanitarne organizacije dostavljale pomoć opkoljenim civilima, ali izlaz za otprilike 250.000 ljudi koji su ostali bez hrane, vode i lekova.

Administracija američkog predsednika počela je s intenzivnim pregovorima s Moskvom, kako bi osigurali ponovno otvaranje tog važnog koridora. Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin istakao je kako su pregovori zapeli na ruskom zahtevu da se pobunjenicima odbije svaki oblik snabdevanja. Dosad su pregovori, koji se vode između SAD, Rusije i UN, zapinjali na pitanju o tome ko će kontrolisati dogovor, kontrolnih tački te udaljenosti pozicije naoružanih snaga od puta prema Turskoj koja vodi iz Alepa.

Rusija optužuje one koji podržavaju pobunjenike da lažno promovišu histeriju oko humanitarne krize, dok je istovremeno ID zauzeo predgrađe Alepa na severozapadu te tako ponovno spojio delove grada koji su pod njegovom kontrolom. Probijanjem opsade u opasnost su dovedeni umereniji pobunjenici koji se bore protiv ID.

Sa druge strane, SAD Rusiju i Siriju optužuju kako se koriste Al-Nusrom kao izgovorom za napad na pobunjenike. Rusija se pravda – nije moguće razlikovati umerene pobunjenike od radikalnih militanata.

– Dugo smo pozivali naše američke partnere da umerene pobunjenike nagovore na prestanak saradnje s Al-Nusrom – rekao je ruski predstavnik pri UN organizaciji u Ženevi Aleksej Borodavkin.

Zapravo je reč o pravom „posredničkom ratu“ gde bi poraz daleko više boleo Moskvu ili Vašington nego Damask ili pobunjenike.

Prošlog vikenda pobunjeničke snage iz jugoistočnog dela Alepa proterale su provladinu vojsku. Verovalo se kako će to olakšati protok pomoći, ali borbe su i dalje bile prežestoke, javio je Firas Mashadi, aktivista iz istočnog Alepa koji podržava pobunjenike.

Stručnjak s Instituta za Bliski istok iz Vašingtona, Džef Vajt, rekao je kako su nedavne pobede pobunjenika dodatno naglasile sve intenzivnije slabljenje Asadove kopnene vojske.

– Osnovni problem Asadovog režima je što nove teritorije može osvajati isključivo uz rusku pomoć, ali ih nakon toga nikako vlastitim snagama ne uspeva zadržati – dodao je.

Stanje bi se moglo još pogoršati jer je Alepo ponovno napadnut otrovnim gasom, javlja Rojters. Otrovalo se i umrlo najmanje četvoro ljudi. Asadova vojska negira korišćenje hemijskog oružja, ali UN istraga iz 2013. pokazala je da je službeni Damask već ranije koristio hemijsko oružje protiv pobunjenika u Istočnoj Guti. Tada je od posledica trovanja umrlo 1.429 ljudi, od kojih je 426 njih bilo maloletno.

Napadi i na bolnice

Otvoreno pismo koje je poslednjih 15 lekara u istočnom Alepu uputilo Obami pokazuje da je humanitarna kriza u tom gradu dosegla vrhunac. Oni upozoravaju da bi taj deo grada mogao ostati bez svakog traga bolničke infrastrukture nastave li se napadi na zdravstvene ustanove. Lekari pobunjenici tvrde kako su u poslednjih mesec dana izvršena 42 napada na bolnice u Siriji.

KOMENTARI6 komentara

 1. Apis says:

  Pustena je Evropa da satan orgija pa severna Afrika i sve do Sirije. Rusi nemaju kud ako to ispuste na redu je Rusija. Zadnji je čas da svet kome je stalo do mira ustane protiv SAD!

 2. milojko says:

  Ruski zrakoplovi nesmetano bombarduju teroriste u Alepu.Kada bi ameri dali oružje tim terorstima, niti jedan ruski zrakoplov se ne bi pojavio nad Alepom.

  • vlada says:

   Milojko,kroasancicu,nije zrakoplov vec avion a drugo.americko naoruzanje je vec u nivou relativno zastarelog,ne mogu nista Rusima!

  • Nebojsa says:

   Milojko ja predlazem da tim teroristima poklone helikoptere. Ionako treba da ih bace. Pa bolje da poklone njima.

   • milojko says:

    I stari američki helihopteri efikasniji su od ruskih novijih.šta će to Rusi pokloniti srbima?Poklonit će vam nekoliko zastarjelih migova, koje je pok. Filip Gaćina kod Rogoznice skidao ko fazane.(oba su pala)Ruski zrakoplovi nemaju šanse u srazu sa američkim, kao i kompletno rusko oružje, koje djelomično zastarjelo.Američko oružje je inferiornije od ruskog,a to ste mogli vidjeti kod obaranja SUHOJA u Siriji.

  • padre says:

   A koje bi to njihovo oružje moglo biti?Dosad su samo vikali "Putin Htler", "Ruska agresija", "ruska okupacija"!Kad su to zadnji put "dozvolili" takvo ponašanje?dok nije došlo do onog "čik ako smeš!" , pa kad su shvatili da nesmeju tad su se usrali!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *