ОВО је права ИСТИНА зашто нас ЗАПАД уцењује!

OVO je prava ISTINA zašto nas ZAPAD ucenjuje!

14 juna 2016

-

Saglasnost Srbije za eventualno priznanje „Kosova“ je važna jer ona kao matična zemlja ima pravo veta na svako nasilno oduzimanje i prisvajanje dela njene teritorije, pa bi Generalna skupština UN tražila pristanak svoje članice jer nije ovlašćena da je cepa.

Apsolutno nije tačno da je državnom vrhu Srbije pre dve godine predočen zahtev da dok „Kosovo“ ne postane članica Ujedinjenih nacija, Srbija neće ući u Evropsku uniju, tvrdi Ivan Mrkić, savetnik predsednika Republike Tomislava Nikolića za spoljnu politiku.

„Ne da prvi put čujem, nego je to za mene ordinarna glupost. Dakle, to jednostavno ne dolazi u obzir. Ne znam koliko puta smo to rekli svim našim sagovornicima, a boga mi ne mogu da se setim jednog, ali jednog da je došao i rekao nešto takvo“, kategoričan je Mrkić.

Čije je naše Kosovo

Informacije kao što je današnja vest da je dnevniku „Danas“ u nemačkom Bundestagu rečeno da Nemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u EU dok „Kosovo“ ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacija pojavljuju se svako malo, pa je očigledno da ako još (formalno) ne zahteva, neko o tome razmišlja.

Prema mišljenju bivšeg diplomate Vladislava Jovanovića, za to postoje dva osnovna razloga.

Prvi je što je Srbija od 5. oktobra naovamo izbegla da u obraćanju Briselu za dobijanje članstva u EU traži da to bude učinjeno pod istim uslovima pod kojima su ušle i druge zemlje Istočne Evrope i Zapadne Evrope, odnosno bez uslova i sa celokupnim granicama definisanim njihovim ustavom. Zato takav stav, precizira Jovanović, da se želi ući bez preciziranja sa kojom teritorijom pruža mogućnost Briselu, a time i Vašingtonu, da Srbiju ucenjuje i da joj stalno uslovljava svaki milimetar približavanja članstvu.

Drugi razlog koji navodi ovaj iskusni diplomata jeste što je „Kosovo“ stvoreno uz nekoliko ataka nasilja — fizičkog, političkog i pravnog.

„Prema tome, na strani Zapada, NATO-a i Amerike stoji veoma neugodan teret niza bespravnih radnji koje ih opterećuju i loše ih predstavljaju u ostatku sveta. I zbog toga su veoma zainteresovane da se taj proces nasilnog izdvajanja ’Kosova‘ iz ostatka Srbije što pre okonča time što bi se Srbija makar naknadno izjasnila da na to pristaje“, jasan je Vladislav Jovanović.

Nema legitimiteta bez pristanka Beograda

Da bi ta pravno nevažeća akcija na organizovanju samostalne albanske države na Kosmetu mogla da dobije neki legitimitet, dodatno pojašnjava on, mora da bude priznata od UN. Na tom putu stoje dva problema. Prvi je rezolucija Saveta bezbednosti 1244 koja naglašava suverenitet Jugoslavije odnosno Srbije nad tom teritorijom.

S druge strane, da bi takva, kako Jovanović kaže, divlja državna tvorevina mogla da uđe u UN potrebna je saglasnost svih stalnih članova SB UN, a ta saglasnost ne postoji i ne može postojati sve dok se Zapad ne pohvali uspehom da Srbiju na neki način posvađao sa Rusijom i Kinom i na taj način ih od nje udalji. To ne prolazi i zbog toga vrše pritisak na Srbiju da ona sama ustupcima „Kosovu“ pokaže dobru volju sve dok ne pristane da ono postane članica UN.

Saglasnost Srbije je važna, pojašnjava diplomata Jovanović, jer je ona matična zemlja i kao takva ima pravo veta na svako nasilno oduzimanje i prisvajanje dela njene teritorije. Čak i kad bi, hipotetički, Rusija i Kina kao stalne članice SB pristale da Kosovo postane članica UN, tada bi SB to predložio Generalnoj skupštini, ali će Generalna skupština opet tražiti pristanak svoje članice jer nije ovlašćena da jednu svoju članicu raščinjava, da je cepa, potrebna je saglasnost.

Srbija više nema faktički suverenitet nad Kosmetom ali je zadržala pravni suverenitet i sve dok Srbija drži tu svoju tapiju u rukama oni nepravno ne mogu proizvesti u pravno stanje.

(Sputnik)

 

KOMENTARI3 komentara

  1. Pero Joksimovic says:

    &micky: I to nakon konzumiranja zagorelog kiselog kupusa u prethodna tri dana :)

  2. kosovac says:

    Vladislav Jovanović je veliki diplomata, patriota a evo sada pokazuje i da je veoma obrazovan i pametan čovek. Jasno je zašto ga svojevremeno SPOvce nisu voleli, čak su pokušavali i da ga ismejavaju.

  3. DUSKO says:

    STA SE UZBUDJUJETE PRIZNACE NAS PREMIJER I RESEN PROBLEM ! NJEMU ZARAD VLASTI NISTA NIJE SVETO NI NAROD NI SRBIJA NI PRAVOSLAVLJE APSOLUTNO NISTA !!! A DA LI CE BAS BITI SVE KAKO JE ON PLANIRAO TO CEMO TEK DA VIDIMO !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *