OVO JE PRAVI PRLE – Čovek koji je bio inspiracija za lik u seriji “Otpisani”

OVO JE PRAVI PRLE – Čovek koji je bio inspiracija za lik u seriji “Otpisani”

12 oktobra 2014

Tan2014-10-12_133921244_6Čuveni Prle iz serije „Otpisani“ zaista je postojao, i to je Sava Anđelković koji se 1944. godine kao ilegalac borio za oslobođenje Beograda, a danas je zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Malim otvorio izložbu „Oslobođenje Beograda – 70 godina posle“ u Istorijskom arhivu grada.

Anđelković, čiji je jedan od nadimaka bio Prle, uneo je pre 70 godina prvu radio stanicu u okupirani Beograd.

Gradonačelnik je istakao zadovoljstvo što je upoznao Anđelkovića koji je učestvovao u oslobođenju Beograda i dodao da Grad u periodu od 10.-20. oktobra organizuje brojne događaje koji slave ovakve heroje.

Ovakvim događajma, kako je rekao, Grad želi da pokaže da želi da sačuva uspomene i da smo ponosni na sve one koji su izvojevali ovakve pobede.

„Ova izložba simbolično je otvorena baš danas 12. oktobra, jer su tada krenule operacije Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske u Beogradu“, rekao je Mali.

Direktor Istorijskog arhiva Dragan Gačić izjavio je da su neke od fotografija i podataka na izložbi već viđeni i poznati, istakavši da su oni podsećanje na oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu. Za oslobođenje Beograda, kako je rekao, borili su se mnogi ilegalci, među kojima je upravo i bio Sava Anđelković.

„Prvi put imamo i mape Beograda sa ucrtanim nemačkim bunkerima koji su ilegalci sakupljali… Jedna od najvećih uloga Save Anđelkovića bila je unošenje i aktiviranje radio stanice u okupirani Beograd u kuću njegovih roditelja“, rekao je Gačić i i dodao da je na taj način Vrhovni štab obaveštavan o situaciji u gradu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *