ОВО ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ: Ево зашто Америка и НАТО гомилају војску на граници са Русијом и Белорусијом

OVO JE PRAVI RAZLOG: Evo zašto Amerika i NATO gomilaju vojsku na granici sa Rusijom i Belorusijom

17 septembra 2020

Gomilanje vojne tehnike i trupa SAD i NATO na granicama Rusije i Belorusije, Konstantin Blohin smatra pokušajem svrgavanja vlasti u Belorusiji, opštim kursem obuzdavanja Rusije i namerama da se Moskva uvuče u trku u naoružanju. Krajnji cilj je ulivanje straha, kaže ovaj ruski ekspert.„Što se tiče Belorusije, jasno je da će, ako Zapad uspe da na vlast u toj zemlji dovede prozapadnog političara, SAD moći da sprovedu svoj dugo očekivani geopolitički projekat izolacije Rusije od Evrope, pre svega od Nemačke — od Baltika do Crnog mora. Postojaće i sanitarni kordon koji će činiti države neprijateljski raspoložene prema Rusiji, a jedan od ciljeva je i zaustavljanje izgradnje gasovoda ‘Severni tok-2’. Za šta pokušava da iskoristi Alekseja Navaljnog. Režim u Belorusiji smeta jer sprečava stvaranje takvog sanitarnog kordona“, smatra ekspert.

Istovremeno, dodaje Blohin, SAD žele da udare i na Nemačku, kako bi je potpuno stavile pod svoju kontrolu.

„To je informacioni i psihološki pritisak na Belorusiju. Međutim, SAD nisu spremne za bilo kakvu invaziju većih razmera, o tome govore slučajevi sa Iranom, Severnom Korejom i Venecuelom. Venecuela je poseban primer, pošto se nisu usudili ni tamo da uđu. A Rusija i Kina potpuno su drugačije“, kaže Blohin.

Pentagon igra opasne igre u Evropi i poslednjih godina i meseci ozbiljno jača svoje trupe u Poljskoj i baltičkim državama. Ruski mediji navode da su prebačene trupe, bombarderi, lovci i ratni brodovi i da su se Pentagon i NATO ponovo aktivirali na granicama Saveza Rusije i Belorusije. Nedavno je američki tenkovski bataljon dopremljen u Litvaniju, radi učešća u manevrima „Atlanska odlučnost“, a malo pre toga Amerikanci su u tu zemlju prebacili i avijaciju — helikoptere „Apače“ i „Blek Houk“.

Na litvanski vojni poligon „Pabrade“ dopremljeni su tenkovi „Abrams“ i borbena vozila pešadije „Bredli“. Prema podacima Ministarstva odbrane Belorusije, na tom poligonu, udaljenom samo 15 kilometara od granica Saveza Rusije i Belorusije, raspoređeno je 500 vojnika, 29 tenkova i 43 borbena vozila pešadije. Pored toga, povećan je broj letova avijacije duž beloruske granice i izviđanja teritorije republike.

Najveće uporište Pentagona u Istočnoj Evropi je Poljska, gde je raspoređeno četiri i po hiljade vojnika, a očekuje se i jačanje tog kontingenta. Tamo je raspoređena i američka vojna tehnika, a dve zemlje su letos potpisale sporazum, radi osnaživanja NATO-a, a koji omogućava pristup dodatnim poljskim vojnim objektima, radi njihovog jačanja i modernizacije, i određuje se način podele logističkih i infrastrukturnih troškova vezanih za veće prisustvo armije SAD u Poljskoj.

NATO sve aktivniji na ruskim granicama, ali nije spreman za rat

Prema (pr)ocenama eksperata, NATO je od 2014. godine udvostručio svoju vojnu aktivnost u blizini ruskih granica. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je upozorio da Severnoatlantska alijansa podstiče Hladni rat, razvijajući vojnu infrastrukturu i nastavljajući da postavlja sistem protivraketne odbrane u istočnoj Evropi.

Ipak, smatra Blohin, SAD nisu spremne za rat sa Rusijom, koji bi bio poslednji rat u istoriji čovečanstva.

Cilj Amerike je da izvrši pritisak na Moskvu i istovremeno pokaže svoju evroatlantsku solidarnost sa državama koje su spremne da razdvoje Rusiju i Nemačku, a to su baltičke zemlje, Ukrajina i Poljska.

„Paralelno s tim, u toku je totalna satanizacija Rusije, od Navaljnog oni prave sakralnu žrtvu „režima“. Kao što je Regan od SSSR pravio imperiju zla, tako sada čine i sa Rusijom. Hladni rat je već u toku, i to ne samo sa Rusijom, već i sa Kinom. Ali ovo nije ideološko suprotstavljanje, kao ranije. Sada je otvoreno geopolitički, maske su skinute. Svi atributi Hladnog rata su tu — Rusiju i Kinu otvoreno na zvaničnom nivou nazivaju protivnicima, a to piše i u njihovim doktrinama“, kaže Blohin.Ekspert ističe da Moskva pomno prati ove procese, ali ne misli da će situacija „izmaći kontroli“.

„S tim u vezi, podsećam na izjavu Trampovog prijatelja Njuta Gingriča, koji je za baltičke države rekao da „SAD neće započeti rat sa Rusijom iz predgrađa Sankt Peterburga“ (misleći na blizinu baltičkih zemalja Peterburgu). Jedno je koristiti Baltik kao instrument, a drugo je kada se nešto dogodi u neposrednoj blizini SAD — setite se samo Kubanske raketne krize. S obzirom da oni nisu napali Venecuelu, koja je u njihovom dvorištu i okružena američkim saveznicima, onda su rizici sa Rusijom za njih neuporedivi. Stoga, ostaće glasne izjave o obuzdavanju Rusije, ali oni se neće upustiti u nešto ozbiljno“, smatra Blohin.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  Naravno da se USA neće upustiti u rat s Rusijom,napavši je tenkovima,i davši joj vrijeme i opravdanje za uzvrat!Ali,kad na Ruske granice metne svoje proturaketa,hipersonične rakete,elektronska oružja itd.,onda će itekako napasti prva i iznenada,da Rusi ni ne stignu,ni ne mogu uzvratiti!To im je plan,i to će ostvariti,jer ne troše tolike novce na to đabe!Ali,tu je i još jedna opasnost,tj.Ruski prvi iznenadni preventivni protuudar na to,i šire!?!Tako da to USA gomilanje oružja na Ruskim granicama sigurno vodi u Veliki Rat,samo je pitanje tko će prvi napasti,jer će taj u tom ratu tako i pobijediti!Ali,USA se ni zbog toga ne sekira,jer će taj ceh platiti Euro-Azija-Blistok,a USA će ostati po strani,uglavnom pošteđena,i jačati za konačni udar i absolutnu dominaciju nad svijetom!Takav je njihov plan,varijanta A ili B,gdje u obje dobijaju!Ali,i ja sam puno sanjao,pa ništa od toga!

 2. Archelay says:

  Rusija i Kina protivnici,a Turska?Kada je u pitanju Turska,sakrivaju se ko misevi.Ona se slobodno seta po Sredozemljem i,kao ozbiljan faktor,ulazi u Libiju stiteci svoje interese.Celi Zapad se suprostavio zbog israzivana u blizini Kipra ali,ona,"psi laju a karavan-ide delje"sa erdoganovo obecanje da ce"svaki koji pokusa da ih ometa dobice prema zaslugama"

 3. triglav says:

  "najveće uporište pentgona" je u poljskoj sa 4.500 vojnika ... ako pravom broju fale tri nule, onda je situacija ozbiljna, ako je to realan broj, onda je situacija smešna.

 4. Tadej says:

  Nato će biti spreman za rat kad nato vojnici budu spremni da umru- to znači nikad! Što ne znači da neće ući u rat, verujući u Holivudske scene rata. Samo se ovde ne radi o Kmerima, Vijetnamcima, i drugim bosonogim, analfabetskim"protivnicima demokratije" već o potomcima Slavnih, Nepobedivih, Vikinga, Varjaga, Vjatiča, Vandala, Wienden, Venda, Normana, Ljutića, Rujana, Erula,Keltoia, Ilira...Postojeći kontingent natoovaca je zanemarljiv i sa 10 puta većim brojem. Poenta je što svi zanemaruju saznanje- š t a sledi. I s v i zaboravljaju - kako se u v e k završava napad na Ruse. PIRGAVI će opet gurnuti Švabe na Rusa i izmaći se na bezbedno da glume arbitra. Ali ne dovoljno daleko ovog puta.

 5. Memory of A.L. says:

  Meni je samo žao što će poginuti Lukašenko kao žrtva ovog sukoba, pokazaće se kao pravi patriota koji je dostojno poneo orden Aleksandra Nevskog, a ne kao neki drugi. Lukašenko je do sada držao Belu Rusiju na zavidnom nivou svakog blagostanja, ali se zamerio zapadu hrabro im lupio kontru kakvu ni Putin nije, po pitanju korone, MMF-a i mnogo drugog, zato sada ide da pogine. Obukao je paradnu uniformu, pozdravio se sa svim ženama Bele Rusije i ostaće upamćen kao heroj. Kada obnove Belorusiju nakon dugogodišnjeg intezivnog bombardovanja NATO snaga, napraviće mu i spomenik. "Geroj A.Lukša"

 6. Memory of A.L. says:

  Meni je samo žao što će poginuti Lukašenko kao žrtva ovog sukoba, pokazaće se kao pravi patriota koji je dostojno poneo orden Aleksandra Nevskog, a ne kao neki drugi. Lukašenko je do sada držao Belu Rusiju na zavidnom nivou svakog blagostanja, ali se zamerio zapadu hrabro im lupio kontru kakvu ni Putin nije, po pitanju korone, MMF-a i mnogo drugog, zato sada ide da pogine. Obukao je paradnu uniformu, pozdravio se sa svim ženama Bele Rusije i ostaće upamćen kao heroj. Kada obnove Belorusiju nakon dugogodišnjeg intezivnog bombardovanja NATO snaga, napraviće mu i spomenik. "Geroj A.Lukša"

 7. Mirjana says:

  Šta u svojim prognozama priželjkuje Amerika i zapad. Tekst je iz 2015. godine. Raspad Ruske Federacije koji bi bio repriza raspada bivšeg SSSR-a. Ruska Federacija će se rasuti na čitav niz manjih regija, dok će SAD biti odgovorne za osiguranje ruskih nuklearnih bombi.(U vreme raspada SSSR-a već su bili veoma blizu ostvarenja tog cilja.) Turska i SAD će biti bliski saveznici, budući da će Turcima biti potrebna pomoć da Ruse drže na sigurnom odstojanju. ... Zatim Nemačka će patiti zbog evropske krize, a zahvaljujući takvom razvoju događaja Poljska će porasti i postati jedan od evropskih lidera. Postojaće četiri Evrope: skandinavska (kojoj će se pridružiti Velika Britanija i Irska); sredozemna - koja će se sastojati od Španije, Portugala, Italije i Grčke; zapadne Evrope - koju će činiti Nemačka, Češka i Austrija, te istočna u koju će se ubrajati Mađarska, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Poljska, Ukrajina, Belorusija, Litvanija, Letonija i Estonija. ... . Dogodiće se i raspad Kine. Postojaće 16 mini Kina, pa će se njihov ekonomski rast usporiti. Proizvodnja će migrirati u države poput Meksika i Etiopije. Japan će postati vodeća pomorska sila u Aziji, iako će Kina pokušavati da kontroliše ture od kojih će zavisiti Japanci. Japanci će se morati da se pouzdaju u sebe i svoj napredak, pogotovo nakon što će SAD da odbije da im pomaže. Nešto od ovih tra-la-la ludorija jeste istina. > Uporne sankcije Rusiji i uporno približavanje granicama Rusije kao pretnja treba da nametne Rusiji trku u naoružanju i njeno ekonomsko slabljenje. Takodje i kriza izazvana kovidom doprinela bi raspadu Rusije, ali i evropske unije. A zatim Rusija će toliko oslabiti da će i svoje nuklearne potencijale bez ikakvog rata predati SAD-u na čuvanje ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *