ОВО ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ: Ево зашто Америка и НАТО гомилају војску на граници са Русијом и Белорусијом

ОВО ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ: Ево зашто Америка и НАТО гомилају војску на граници са Русијом и Белорусијом

17 септембра 2020

Гомилање војне технике и трупа САД и НАТО на границама Русије и Белорусије, Константин Блохин сматра покушајем свргавања власти у Белорусији, општим курсем обуздавања Русије и намерама да се Москва увуче у трку у наоружању. Крајњи циљ је уливање страха, каже овај руски експерт.„Што се тиче Белорусије, јасно је да ће, ако Запад успе да на власт у тој земљи доведе прозападног политичара, САД моћи да спроведу свој дуго очекивани геополитички пројекат изолације Русије од Европе, пре свега од Немачке — од Балтика до Црног мора. Постојаће и санитарни кордон који ће чинити државе непријатељски расположене према Русији, а један од циљева је и заустављање изградње гасовода ‘Северни ток-2’. За шта покушава да искористи Алексеја Наваљног. Режим у Белорусији смета јер спречава стварање таквог санитарног кордона“, сматра експерт.

Истовремено, додаје Блохин, САД желе да ударе и на Немачку, како би је потпуно ставиле под своју контролу.

„То је информациони и психолошки притисак на Белорусију. Међутим, САД нису спремне за било какву инвазију већих размера, о томе говоре случајеви са Ираном, Северном Корејом и Венецуелом. Венецуела је посебан пример, пошто се нису усудили ни тамо да уђу. А Русија и Кина потпуно су другачије“, каже Блохин.

Пентагон игра опасне игре у Европи и последњих година и месеци озбиљно јача своје трупе у Пољској и балтичким државама. Руски медији наводе да су пребачене трупе, бомбардери, ловци и ратни бродови и да су се Пентагон и НАТО поново активирали на границама Савеза Русије и Белорусије. Недавно је амерички тенковски батаљон допремљен у Литванију, ради учешћа у маневрима „Атланска одлучност“, а мало пре тога Американци су у ту земљу пребацили и авијацију — хеликоптере „Апаче“ и „Блек Хоук“.

На литвански војни полигон „Пабраде“ допремљени су тенкови „Абрамс“ и борбена возила пешадије „Бредли“. Према подацима Министарства одбране Белорусије, на том полигону, удаљеном само 15 километара од граница Савеза Русије и Белорусије, распоређено је 500 војника, 29 тенкова и 43 борбена возила пешадије. Поред тога, повећан је број летова авијације дуж белоруске границе и извиђања територије републике.

Највеће упориште Пентагона у Источној Европи је Пољска, где је распоређено четири и по хиљаде војника, а очекује се и јачање тог контингента. Тамо је распоређена и америчка војна техника, а две земље су летос потписале споразум, ради оснаживања НАТО-а, а који омогућава приступ додатним пољским војним објектима, ради њиховог јачања и модернизације, и одређује се начин поделе логистичких и инфраструктурних трошкова везаних за веће присуство армије САД у Пољској.

НАТО све активнији на руским границама, али није спреман за рат

Према (пр)оценама експерата, НАТО је од 2014. године удвостручио своју војну активност у близини руских граница. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је упозорио да Северноатлантска алијанса подстиче Хладни рат, развијајући војну инфраструктуру и настављајући да поставља систем противракетне одбране у источној Европи.

Ипак, сматра Блохин, САД нису спремне за рат са Русијом, који би био последњи рат у историји човечанства.

Циљ Америке је да изврши притисак на Москву и истовремено покаже своју евроатлантску солидарност са државама које су спремне да раздвоје Русију и Немачку, а то су балтичке земље, Украјина и Пољска.

„Паралелно с тим, у току је тотална сатанизација Русије, од Наваљног они праве сакралну жртву „режима“. Као што је Реган од СССР правио империју зла, тако сада чине и са Русијом. Хладни рат је већ у току, и то не само са Русијом, већ и са Кином. Али ово није идеолошко супротстављање, као раније. Сада је отворено геополитички, маске су скинуте. Сви атрибути Хладног рата су ту — Русију и Кину отворено на званичном нивоу називају противницима, а то пише и у њиховим доктринама“, каже Блохин.Експерт истиче да Москва помно прати ове процесе, али не мисли да ће ситуација „измаћи контроли“.

„С тим у вези, подсећам на изјаву Трамповог пријатеља Њута Гингрича, који је за балтичке државе рекао да „САД неће започети рат са Русијом из предграђа Санкт Петербурга“ (мислећи на близину балтичких земаља Петербургу). Једно је користити Балтик као инструмент, а друго је када се нешто догоди у непосредној близини САД — сетите се само Кубанске ракетне кризе. С обзиром да они нису напали Венецуелу, која је у њиховом дворишту и окружена америчким савезницима, онда су ризици са Русијом за њих неупоредиви. Стога, остаће гласне изјаве о обуздавању Русије, али они се неће упустити у нешто озбиљно“, сматра Блохин.

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. M says:

  Naravno da se USA neće upustiti u rat s Rusijom,napavši je tenkovima,i davši joj vrijeme i opravdanje za uzvrat!Ali,kad na Ruske granice metne svoje proturaketa,hipersonične rakete,elektronska oružja itd.,onda će itekako napasti prva i iznenada,da Rusi ni ne stignu,ni ne mogu uzvratiti!To im je plan,i to će ostvariti,jer ne troše tolike novce na to đabe!Ali,tu je i još jedna opasnost,tj.Ruski prvi iznenadni preventivni protuudar na to,i šire!?!Tako da to USA gomilanje oružja na Ruskim granicama sigurno vodi u Veliki Rat,samo je pitanje tko će prvi napasti,jer će taj u tom ratu tako i pobijediti!Ali,USA se ni zbog toga ne sekira,jer će taj ceh platiti Euro-Azija-Blistok,a USA će ostati po strani,uglavnom pošteđena,i jačati za konačni udar i absolutnu dominaciju nad svijetom!Takav je njihov plan,varijanta A ili B,gdje u obje dobijaju!Ali,i ja sam puno sanjao,pa ništa od toga!

 2. Archelay says:

  Rusija i Kina protivnici,a Turska?Kada je u pitanju Turska,sakrivaju se ko misevi.Ona se slobodno seta po Sredozemljem i,kao ozbiljan faktor,ulazi u Libiju stiteci svoje interese.Celi Zapad se suprostavio zbog israzivana u blizini Kipra ali,ona,"psi laju a karavan-ide delje"sa erdoganovo obecanje da ce"svaki koji pokusa da ih ometa dobice prema zaslugama"

 3. triglav says:

  "najveće uporište pentgona" je u poljskoj sa 4.500 vojnika ... ako pravom broju fale tri nule, onda je situacija ozbiljna, ako je to realan broj, onda je situacija smešna.

 4. Tadej says:

  Nato će biti spreman za rat kad nato vojnici budu spremni da umru- to znači nikad! Što ne znači da neće ući u rat, verujući u Holivudske scene rata. Samo se ovde ne radi o Kmerima, Vijetnamcima, i drugim bosonogim, analfabetskim"protivnicima demokratije" već o potomcima Slavnih, Nepobedivih, Vikinga, Varjaga, Vjatiča, Vandala, Wienden, Venda, Normana, Ljutića, Rujana, Erula,Keltoia, Ilira...Postojeći kontingent natoovaca je zanemarljiv i sa 10 puta većim brojem. Poenta je što svi zanemaruju saznanje- š t a sledi. I s v i zaboravljaju - kako se u v e k završava napad na Ruse. PIRGAVI će opet gurnuti Švabe na Rusa i izmaći se na bezbedno da glume arbitra. Ali ne dovoljno daleko ovog puta.

 5. Memory of A.L. says:

  Meni je samo žao što će poginuti Lukašenko kao žrtva ovog sukoba, pokazaće se kao pravi patriota koji je dostojno poneo orden Aleksandra Nevskog, a ne kao neki drugi. Lukašenko je do sada držao Belu Rusiju na zavidnom nivou svakog blagostanja, ali se zamerio zapadu hrabro im lupio kontru kakvu ni Putin nije, po pitanju korone, MMF-a i mnogo drugog, zato sada ide da pogine. Obukao je paradnu uniformu, pozdravio se sa svim ženama Bele Rusije i ostaće upamćen kao heroj. Kada obnove Belorusiju nakon dugogodišnjeg intezivnog bombardovanja NATO snaga, napraviće mu i spomenik. "Geroj A.Lukša"

 6. Memory of A.L. says:

  Meni je samo žao što će poginuti Lukašenko kao žrtva ovog sukoba, pokazaće se kao pravi patriota koji je dostojno poneo orden Aleksandra Nevskog, a ne kao neki drugi. Lukašenko je do sada držao Belu Rusiju na zavidnom nivou svakog blagostanja, ali se zamerio zapadu hrabro im lupio kontru kakvu ni Putin nije, po pitanju korone, MMF-a i mnogo drugog, zato sada ide da pogine. Obukao je paradnu uniformu, pozdravio se sa svim ženama Bele Rusije i ostaće upamćen kao heroj. Kada obnove Belorusiju nakon dugogodišnjeg intezivnog bombardovanja NATO snaga, napraviće mu i spomenik. "Geroj A.Lukša"

 7. Mirjana says:

  Šta u svojim prognozama priželjkuje Amerika i zapad. Tekst je iz 2015. godine. Raspad Ruske Federacije koji bi bio repriza raspada bivšeg SSSR-a. Ruska Federacija će se rasuti na čitav niz manjih regija, dok će SAD biti odgovorne za osiguranje ruskih nuklearnih bombi.(U vreme raspada SSSR-a već su bili veoma blizu ostvarenja tog cilja.) Turska i SAD će biti bliski saveznici, budući da će Turcima biti potrebna pomoć da Ruse drže na sigurnom odstojanju. ... Zatim Nemačka će patiti zbog evropske krize, a zahvaljujući takvom razvoju događaja Poljska će porasti i postati jedan od evropskih lidera. Postojaće četiri Evrope: skandinavska (kojoj će se pridružiti Velika Britanija i Irska); sredozemna - koja će se sastojati od Španije, Portugala, Italije i Grčke; zapadne Evrope - koju će činiti Nemačka, Češka i Austrija, te istočna u koju će se ubrajati Mađarska, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Poljska, Ukrajina, Belorusija, Litvanija, Letonija i Estonija. ... . Dogodiće se i raspad Kine. Postojaće 16 mini Kina, pa će se njihov ekonomski rast usporiti. Proizvodnja će migrirati u države poput Meksika i Etiopije. Japan će postati vodeća pomorska sila u Aziji, iako će Kina pokušavati da kontroliše ture od kojih će zavisiti Japanci. Japanci će se morati da se pouzdaju u sebe i svoj napredak, pogotovo nakon što će SAD da odbije da im pomaže. Nešto od ovih tra-la-la ludorija jeste istina. > Uporne sankcije Rusiji i uporno približavanje granicama Rusije kao pretnja treba da nametne Rusiji trku u naoružanju i njeno ekonomsko slabljenje. Takodje i kriza izazvana kovidom doprinela bi raspadu Rusije, ali i evropske unije. A zatim Rusija će toliko oslabiti da će i svoje nuklearne potencijale bez ikakvog rata predati SAD-u na čuvanje ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u