ОВО ЈЕ ПРИЧА О МАМИ ЛАВИЦИ: Жена која је због ћерке убила једног од тројице мушкараца који су…

OVO JE PRIČA O MAMI LAVICI: Žena koja je zbog ćerke ubila jednog od trojice muškaraca koji su…

24 aprila 2019

Nokubonga Kuampi postala je poznata u Južnoj Africi kao „Mama Lav“, nakon što je ubila jednog od trojice muškaraca koji su silovali njenu kćer i ranila dvojicu.

Optužena je za ubijstvo, ali je postupak obustavljen nakon javnog protesta, a potom se posvetila oporavku svoje ćerke, objavio je nedavno BBC, a preneo hrvatski portal Index.hr.Sve je počelo, kako dalje prenosi Index, kada su Nokubongu pozvali na telefon usred noći. S druge strane linije bila je devojka, koja se nalazila svega 500 metara od njene kuće. Ona joj je rekla da trojica muškaraca koje svi znaju upravo siluju Nokubonginu ćerku Sipokazi. Nokubongina prva reakcija bila je poziv policiji, ali nije bilo odgovora. Ionako je znala da bi policiji trebalo dosta vremena da dođe do njenog sela koje se nalazi u južnoafričkoj pokrajini Istern kejp. Taja je shvatila da je ona ta koja mora da reaguje.

„Bojala sam se, ali sam morala da krenem tamo, radilo se o mojoj ćerki. Mislila sam da bi mogla već biti mrtva dok dođem do nje. S obzirom na to da je poznavala počinioce, oni su mogli da pomisle da je moraju ubiti kako ih ne prijavila“, objasnila je Nokubonga.

Nokubonga je uzela nož, kako kaže zbog sopstvene sigurnosti. „Ovde nije baš sigurno. Bio je mrak i morala sam da upalim svetlo na svom mobilnom telefonu kako bih videla put“, kazala je Nokubonga. Kad se približila kući u kojoj joj je ćerka silovana, čula je vrištanje svog deteta. Ušla je u spavaću sobu i pod svetlom svoga mobilnog telefona ugledala užasan prizor silovanja njene ćerke.

„Bojala sam se, samo sam stajala na vratima i pitala što to rade. Kad su me videli, krenuli su na mene. I tad sam pomislila da moram da se branim, bila je to automatska reakcija“, kaže Nokubonga, koja je odbila da ispriča detalje onoga što je kasnije usledilo.

To se otkrilo tokom sudskog postupka. Nokubonga se branila nožem kad su je muškarci napali. Izbola ih je dok su pokušavali da pobegnu. Jedan je čak skočio kroz prozor. Dvojica su teško povređena, dok je jedan umro. Nokubonga nije ostala u toj kući, niti je videla koliko su teške povrede koje im je nanela. Uzela je svoju ćerku i povela je u obližnju prijateljevu kuću. Kad je stigla policija, Nokubonga je uhapšena i odvedena u policijsku stanicu, gde su je držali u ćeliji.

Buhle Tonise, Nokubongina advokatica, seća se da su i majka i ćerka, koja je u međuvremenu smeštena u bolnicu, delovale izgubljeno kad je prvi put razgovarala s njima, sedam dana nakon napada.

Ona je objasnila da su bile uverene da će majka ostati u zatvoru jer nisu imale ni novca za advokata. Ali, ni jedna od njih dve nije mogla da predvidi pomoć koju su im pružili mediji, a koja je stvorila legendu o „Mami Lavici“.

U Južnoj Africi inače, silovanja obično ne dobivaju puno prostora u medijima. Razlog tome ponajviše je velik broj silovanja u zemlji, otprilike 110 svakog dana, što je predsednik nazvao nacionalnom krizom.

Pokrajina u kojoj živi Mama Lavica je po tom pitanju najgora. Među brojnim strašnim pričama o silovanjima u Južnoj Africi, Nokubongina i Sipokazina priča se izdvaja. Mediji su ubrzo prihvatili priču o majci koja je štitila svoju ćerku. U nemogućnosti da objave Nokubongino ime, kako bi zaštitili anonimnost njene ćerke, jedne su je novine nazvale Mamom Lavicom. Uz tekst je objavljena fotografija lavice i njenih mladunaca. Tako se to ime i zadržalo. Nokubonga je oslobođena krivice, a silovatelji su osuđeni na 30 godina zatvora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *