ОВО ЈЕ ПРОРОЧАНСТВО ВОЈВОДЕ МИШИЋА KОЈЕ СЕ ИСПУНИЛО У KРВИ Његове речи краљу Александру 1919. године обистиниле су се деценијама касније

ОВО ЈЕ ПРОРОЧАНСТВО ВОЈВОДЕ МИШИЋА KОЈЕ СЕ ИСПУНИЛО У KРВИ Његове речи краљу Александру 1919. године обистиниле су се деценијама касније

20 јануара 2022

Војвода Живојин Мишић умро је на данашњи дан 1921. године.

О војводи Мишићу и његовом војевању доста се писало. Његов стратегијски подухват у Kолубарској бици да из одступања и тоталног расула војске, пређе у офанзиву и да далеко јачег непријатеља за свега неколико дана протера из земље и данас се проучава у многим војним академијама у свету.Међутим, мало је познато да је Мишић био и добар – политичар. Недавно су пронађене белешке војводиног секретара Милорада Павловића, које – поготову за све наше прилике, боље рећи неприлике, у којима смо се нашли – говоре о Мишићевој политичкој мудрости и далековидности.

Оштри утисци након разговора

После покушаја Хрватске да створи своју независну државу, регент Александар је марта 1919. године послао Живојина Мишића да обиђе Загреб, Kарловац, Госпић, Глину, Сисак, Вараждин, Огулин… и види какво је стварно расположење. Након разговора са око две хиљаде људи из свих слојева (чуо је шта мисле франковци и народњаци, коалиционаши и радићевци, па и политички неопредељени људи) славни војсковођа је одмах по повратку рекао регенту Александру:

“Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… сви они једно мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш… ствар је пропала… Ништа се неће моћи учинити. То нису људи на чију се реч може ослонити. То је најодвратнија фукара на свету, која се не може зајазити ничим што би јој се понудило“.

Kад га је Александар запитао шта мисли, без двоумљења му је одговорио: “Ја сам с тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити: дати им њихову државу“.

“А границе” – обрецну се Александар. “А где су границе тој њиховој држави и ко ће их повући ?“

„Нека им је са срећом“

Мишић се мало насмеја: “Границе ће тамо бити где их ми повучемо, а ми ћемо их повући не онде где наше амбиције избијају на површину него онде где историја и етнографија кажу: где нам језик и обичаји, традиције и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће то бити и право и Богу драго.“

Сад се Александар насмејао: “То би Италијани оберучке прихватили. Ми бисмо тада Хрвате просто гурнули у наручје Италијанима.“

Војвода Мишић поскочи: „Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити…Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша: незајажљиви и у толикој мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи… Не заборавите, Височанство, моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати“ – рекао је на крају војвода будућем краљу Југославије.

KOMENTARI14 коментара

 1. Gardista says:

  Pravi Srbin kakav nam sad treba.

 2. Veliki brat says:

  Taj tobožnji izvještaj Ž. Mišića nije nikada postojao. Odavno je dokazano da je to čista laž.

  • Rafmanjinov says:

   Иди бегај, комунисте доказале?! Најбољи доказ је ВРЕМЕ, а ми већ 100 година носимо Епитимију од Господа јер смо изабрали шугославију. Не треба нам извештај Живојина Мишића имамо ЈАСЕНОВАЦ 750 000 ЦИВИЛА ОД ТОГА 700 000 СРПСКИХ ЦИВИЛА НЕ ВИЈСКЕ НЕГО ЦУВИЛИ.

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Bili ste dobri koliko god ste mogli da budete, ali kao što rekoste oni nezajažljivi i traže sve više.

 4. Ivana says:

  Srbi kao glup i naivan narod nikad se prizvati k pameti tad smo izgubili državu a danas je Srbija država svih građana a najmanje Srba. I posle svega smo i dalje nagluplji, najlakoverniji, nepismeni i dalje nas svako sanjka i vodi žedne preko vode.

 5. BeliOrao says:

  Камо среће да су то учинили, данас би биле добре комшије и ми са 30 или чак више милиона становника!!!!

 6. Rodoljub Mitrovica says:

  I onda nam se desi Aleksandar Sahranitelj Srpstva.. užas koliko je umislio da je kralj Južnim Slovenima. On je uzrok višedecenijskog masakra nad Srbima zapadno od Drine. Engleska masonska pudla. Nema potrebe slaviti ga, i pridavati mu značaj.Na kraju su ga i ubili Italijani,Bugari, Hrvati.. Vaška polakomljemena. Eh,da je samo poslušao Mišića i Pašića,i druge realne Srbe

 7. Rodoljub Mitrovica says:

  I onda nam se desi Aleksandar Sahranitelj Srpstva.. užas koliko je umislio da je kralj Južnim Slovenima. On je uzrok višedecenijskog masakra nad Srbima zapadno od Drine. Engleska masonska pudla. Nema potrebe slaviti ga, i pridavati mu značaj.Na kraju su ga i ubili Italijani,Bugari, Hrvati.. Vaška polakomljena. Eh,da je samo poslušao Mišića i Pašića,i druge realne Srbe

 8. Portopranco says:

  Da, oni su najodvratnija fukara na svetu. Mi Srbi iz Dalmacije smo se to na svojoj koži uvjerili. Često se misli da Srbi iz Srbije na pomalo naivan način doživljavaju hrvate, sa tim svojim nekakvim sveslovenskim pristupom, dok smo mi Srbi rođeni zapadno od Drine, ostatak poklanog naroda, na svojim vratovima osjetili ko su hrvati i dobro ih pročitali. Vojvoda Živojin Mišić je jedan od pametnih Srba iz Srbije koji je hrvate davno pročitao i shvatio kakav je to šljam. Kamo sreće za sve nas Srbe da ga se i poslušalo.

  • Mate says:

   Kad mrziš Hrvatsku i Hrvate, onda otiđi iz Hrvatske ti i takvi kao ti.

  • Veliki brat says:

   Nije on ništa shvatio, jer je ta priča izmišljena.

  • Karital says:

   @Portopranci...Šta ste vi na svojoj koži osjetili?U drugom ratu ste bili suradnici fašista, tako da ste vi terorizirali hrvatsko stanovništvo u zaleđu Zadra i Šibenika.U zadnjem ratu, tvoji su spalili Kruševo i Jasenice.Od 31.07.1991 godine počeli ste ratovati protiv "ustaške hrvatske države".Kruševo ste spalili, te ubili 8 civila koji nisu uspjeli napustiti mjesto.Jasenice ste također spalili, ubili 6 civila.U Zatonu Obrovačkom ubili ste starca Luku Modrića.Počinitelji nisu Srbi iz Srbije, već ostatak "poklanog naroda" iz Obrovca,Žegara,Krupe i ostalih mjesta.Kralj nije ni diskutirao s Mišićem o granicama i problemima u državi.E, da je Živojin jedan o pametnijih srba...????

 9. Kulak says:

  Slavni vojvoda Živojin Mišić je izvanredno dobro opisao hrvate.Ogledni primer tih licemernih hrvatskih fukara je Plenković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u