ОВО ЈЕ ПУТИНОВ ЧОВЕK БРОЈ 1! Од Чеченије до Сирије СВИ ДРХТЕ на помен ЊЕГОВОГ ИМЕНА

OVO JE PUTINOV ČOVEK BROJ 1! Od Čečenije do Sirije SVI DRHTE na pomen NJEGOVOG IMENA

11 januara 2019

Ramzan Kadirov je ponovno u centru pažnje bliskoistočnih medija, jer je navodno vodio neku vrstu odvojenih pregovora s čelnicima arapskih monarhija o njegovu učestvovanju u sirijskom ratu. Kakvu ulogu zapravo može da igra čečenski vođa?

Dok su Rusi slavili novogodišnje praznike, arapske društvene mreže su bile pune rasprava zbog poseta Ramzana Kadirova zemljama Bliskog istoka. Sve je počelo kada je autor jednog od popularnih arapskih Tviter naloga objavio da je Kadirov tokom putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate pregovarao o slanju Čečena u rat u Siriji.Nije tajna da je Ramzan Kadirov vrlo ugledan među zalivskim šeicima. Prošlog leta je u Saudijskoj Arabiji bio gost kraljevske porodice, a saudijske vlasti su ga pustile u sobu poslanika Muhameda, koja je zatvorena za sve, osim posebne goste. Premda je Kadirov sledbenik sufizma, koji saudijski selafisti smatraju devijantnom religioznom sektom, bilo mu je dopušteno da se moli i izvodi sufijski ritual u sobi. Ova epizoda pokazuje da su rusko-saudijski odnosi jaki, uprekos ogromnim teološkim raskolima između pogleda Kadirova i njegovih saudijskih domaćina.

Kadirov je postao i lični prijatelj mnogih arapskih lidera, uključujući bliske američke saveznike saudijskog princa Mohameda bin Salmana i prestolonaslednika Abu Dabija Mohameda bin Zajeda.

Muslimani u Rusiji čine gotovo 15 odsto stanovništva, a Moskva je suzbila dve islamističke pobune u regioni Severnog Kavkaza s većinskim muslimanskim stanovništvom. Uspon Islamske države i Al-Kaide u Siriji povećao je zabrinutosti Moskve zbog ekstremističkih pretnji, posebno s obzirom na značajnu ulogu militanata sa Severnog Kavkaza unutar dve terorističke organizacije.

Ramzan Kadirov zaista ima sve veću ulogu u sirijskom sukobu. U decembru 2016. čečenski vojnici prebačeni su u Siriju i bili su stacionirani u Alepu, gde su osigurali evakuaciju naoružanih militanata i čuvali humanitarne konvoje. U februaru 2017. im se pridružila vojna policija, koja je dolazila uglavnom iz Severnog Kavkaza.

Nakon što su Rusija, Iran i Turska postigli sporazum o stvaranju „zona za deeskalaciju“ sukoba, kontingent vojne policije je znatno povećan. Čečeni su bili stacionirani u provincijama Homs i Dara, kao i Istočnoj Gouti, predgrađu Damaska.

Od kraja juna 2017. Rusija je poslala najmanje četiri bataljona vojne policije iz Severnog Kavkaza u Siriju, izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Poslednje dve godine sirijske verske vođe su više puta posetile Grozni, gde su vodili zvanične pregovore s lokalnim vođama.

Čečenski političari su takođe redovno dolazili u Siriju. Tokom jedne od poseta čečenskog muftije Salaha Mežija najavljeni su planovi za izgradnju kampusa Univerziteta iz Damaska u Groznom.

Najčešći gost u Čečeniji bio je senator Ziad Sabsabi, Sirijac poreklom iz Alepa, koji je bio angažovan u vraćanju žena i dece militanata Islamske države u Rusiju. Tako je nedavno vraćeno trideset osoba, koje su iz Bagdada prebačene u Moskvu, među njima i deca od 3 do 10 godina.

Ulogu Ramzana Kadirova na Bliskom istoku je pokušao da pojasni viši istraživač s Instituta za orijentalističke studije Ruske akademije nauka Mihail Rošin.

On je odgovorio ona pitanje koliko je verojatno da je bilo pregovora Kadirova s arapskim liderima i može li lider Čečenije da ima „mandat“ od ruskog vodstva?

– Naravno, ne znamo sve detalje, ali mislim da je Kadirov važna osoba u našim posrednim kontaktima s arapskim zemljama. Uveren sam da ga Kremlj u tom svojstvu ceni. Nije slučajno da se on bavi oslobađanjem ruske dece i žena iz iračkih zatvora nakon poraza Islamske države – rekao je Mihail Rošin.

Ruski stručnjak ne veruje da je moguć vojni savez između Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali misli da Sjedinjene Države sada pokušavaju da pronađu zamenu za svoje snage u zoni Sirije, koja je još uvek pod njihovom kontrolom.

Što se tiče borbene efikasnosti i borbenih iskustava sirijskih Kurda, vrlo malo ljudi može tamo da ih zameni.

– Naoružanja, ako ga Amerikanci ostave, a sasvim je očigledno će se to dogoditi, već imaju više nego dovoljno. Ipak, potrebna je finansijska podrška i moguće je da će je dati arapske monarhije. Ako sirijski Kurdi uspeju da ostvare stvarnu interakciju s Damaskom, onda je upravo u tom pitanju Kadirov vrlo koristan, za posredne pregovore s onima koji ne priznaju Bašara Al-Asada – dodao je Mihail Rošin.

Ovo je čudna verzija, jer se navodnom rusko-arapskom savezu može protiviti Turska. Ipak, Moskva je s Ankarom obnovila i čak ojačala vojne i političke odnose.

– Ništa čudno. Sada postoje različite konsultacije i pregovori između strana u sukobu u Siriji. Koliko ja razumem, Turci pozivaju Amerikance da im „predaju“ Kurde. Čini mi se da se to verojatno neće dogoditi. Ali vidimo da se u Americi zagreva domaća politička situacija oko finansiranja izgradnje zida na granici s Meksikom. U isto vreme, demokrate intenziviraju svoje napade na Trampovu upravu. I u ovoj situaciji, očito je da vojno prisustvo u Siriji za američkog predsednika gubi značenje – zaključio je Mihail Rošin, koji u Ramzanu Kadirovu vidi nezamjenjivog aktera za zakulisne pregovore s vođama sunitskih monarhija, ali i zapovednicima sunitskih islamističkih skupina u Siriji, isključujući Al-Kaidu i ISIL, naravno.

KOMENTARI10 komentara

 1. Deda Micko says:

  Kadirov se i ranije nudio da pogine za Rusiju, hteo je da ide u rat. Putin mu to nije dozvolio jer Putin ne ratuje zbog Rusdije nego zbog "Vladara iz senke". Prognoziram poremecaj odnosa i sa Kadirovom, jer Putina su svi provalili. Jadna Rusijo, kad te vodi cionista.

  • Slobodanka says:

   Ima li kraja tvojim bolesnim fanrazijama. Uopšte ne pratiš i ne razumeš tekst, izgleda bolest ne dozvoljava. Rusija u Siriji radi više vrsta poslova. Sem što ratuje tamo su tokom celog rata vođeni i pregovori između zaraćenih strana, a taj posao usred rata mislim da je najhrabriji. U tekstu jasno piše da su Čečeni bili angažovani u sastavu ruske policije u Siriji i pominju neka mesta gde su bili prisutni. Ne možeš da očekuješ pretarano angažovanje Čečena, njih ima najviše u Republici Čečeniji malo više od 1,4 miliona a u toj cifri su i deca, starije osobe i žene. Ramzan Kadirov je najpre potreban kod kuće u Čečeniji, a zatim jasno je da je korisniji da vodi složenije pregovore.

   • Deda Micko says:

    Nevernice stara, volela si Putina, a sad presla na Kadirova.

 2. Budi Bog s nama says:

  Zaboravio sam na njega, i sada kada se setih ponovo dršćem. Nego i ja bih voleo da imam jednog takvog za ne daj Bože, nikad se ne zna. Međutim meni Legiju strpaše u zatvor, a ovom Kadirovom je najbolje ni leđa da mu okrećeš, zato je meni najbolje da se bavim ljubavlju Božijom, i imam pouzdanja u Spasitelja i Gospoda našeg Sina Božijeg Isusa Hrista, nema jačega, nema boljeg pouzdanja ali je potrebno spoznati Ga, On je tu za svakog od nas.

  • Deda Micko says:

   Kojim danima se srecete da i ja navratim.

   • Budi Bog s nama says:

    Otac nebeski nam daje Hrista svaki dan, On je hleb naš potrebni. "Gde god se okupe dvoje ili troje u Moje ime biću s njima." Duhovna duša, dakle s nama je ako nam je stalo do Njega i Njegove reči, a reč Njegova je spasonosna. On zapravo navraća do nas, kaže "Stojim i kucam, ko otvori večeraću s njime." Dakle trebaš mu otvoriti svoje srce i dobićeš za prijatelja Spasitelja sveta. Poverovaćeš jedino ako mu dozvoliš da uđe u tvoje srce. Kao kada dete vidi, oseti i zavoli svoje roditelje. A sav svet je i stvoren kroz Njega. Poznaje On nas u potpunosti, i svaku misao i pre nego što je pomislimo, govori psalmista i car David. Čitaj psalme, čitaj Novi Savez o Gospodu našem i Spasitelju i čitaj celo Sveto Pismo, jer smisao života je spoznaja našeg Spasitelja radi ispunjenja smisla naših života, a smisao je život večni. Neka te Bog blagoslovi, i neka se sastane s tobom.

    • Zoran says:

     Prijatelju, koja kola vozis?

     • Budi Bog s nama says:

      Pa nemam auto, u mom gradu je taksi veoma jeftin, na poso autobusom, ako si prijatelj onda znaš kako to ide.

 3. Panter says:

  Bog će biti sa svakim onim koji zasluži njegovo prisustvo.

  • Budi Bog s nama says:

   Da, u stvari On je po svojoj milosti nama ponudio spasenje bez naših ličnih zasluga, ali nadalje je sve na nama, zaista zavisi i od dela naše vere jer će svako od nas da primi po delima svojim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *