Ovo je Putinov kec iz rukava

Ovo je Putinov kec iz rukava

21 avgusta 2014

sankcije1Rusija bi, nakon zabrane uvoza hrane sa Zapada, mogla da uvede i blokadu za automobile.

Nemački i francuski auto-giganti imaju najviše razloga za brigu zbog ove pretnje Moskve. Prema pisanju lista „Vedomosti“, ruskog projekta „Fajnenšel tajmsa“ i „Volstrit džornala“, opcija zabrane uvoza automobila bila bi moguća ukoliko Amerika i njeni evropski saveznici krenu s još jačim sankcijama protiv Rusije. U prvoj polovini ove godine 27 odsto automobila na rusko tržište stiglo je iz uvoza, kao i 46 odsto kamiona i 13 odsto autobusa, a među prvih deset najprodavanijih brendova polovina su evropske i američke firme.

Francuski „Reno“ drugi je po prodaji u Rusiji, iza neprikosnovene domaće „Lade“ pa bi ovo bio težak udarac i za anemičnu privredu Francuske, koja je stagnirala u drugom kvartalu ove godine. Međutim, tu se radi pre svega o ekonomičnom modelu „logan“, koji je jedini evropski auto među pet najprodavanijih modela na ruskom tržištu. Finansijski bi još veće posledice mogli da osete nemački proizvođači luksuznih automobila, a s njima i nemačka privreda koja je u istom kvartalu zabeležila neočekivani minus.

Prema podacima Udruženja evropskog biznisa (AEB), „Mercedes-Benc“ je u 2013. u Rusiji prodao 44.376 vozila, što je za 19 odsto više u odnosu na godinu pre, pa je jasno zašto gigantu iz Štutgarta nikako ne bi odgovarao novi talas ruskih sankcija. Jerg Šrajber iz Komiteta proizvođača automobila AEB-a kaže za „Dojče vele“ da su veoma zabrinuti zbog vesti iz Rusije.

– Nadamo se da će Rusija dva puta razmisliti pre preduzimanja takvih mera pošto bi one naškodile proizvođačima – navodi Šrajber.

Prema nemačkim medijima, ruski premijer Dmitri Medvedev već je izdao dekret o drastičnom smanjenju uvoza zapadnih limuzina za potrebe visokih vladinih službenika. Nemačka je od početka krize u Ukrajini, koja je i donela tri talasa zapadnih sankcija i ruski protivodgovor, igrala oprezno s Vladimirom Putinom, ruskim predsednikom, ne ističući se u povicima za kažnjavanje. Ipak, kancelarka Angela Merkel je za poslednju „treću fazu“ dobila dozvolu nemačkih industrijalaca, što bi sada moglo da im se obije o glavu.

sankcije

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rada says:

    Dabogda nestala EU,pa da onda zivimo kao ljudi. Nadam se da ce ova situacija dovesti do raspada EU i potpunog kolapsa Amerike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *