Ово је Путинова ратна соба (ВИДЕО)

Ovo je Putinova ratna soba (VIDEO)

22 novembra 2015

5z5eg67uNovo rusko ministarstvo obrane je više milijardi dolara vredan super moderni centar na tri sprata. To je centar ruske vojske iz kog Putin koordinira vojnim akcijama.

„Gospodo. Ovde se ne možete svađati. Ovo je ratna soba“. Kao u sceni iz filma „Dr Strangelove“, ruski predsednik Vladimir Putin stupio je u novo ministarstvo obrane, super-moderni centar na tri sprata vredan milijarde dolara, pišu britanski mediji.

Nacionalni centar za odbranu bila je prva Putinova stanica nakon potvrde da je ruski avion koji je sa 224 osobe poleteo iz Šarm el Šeika srušila bomba koju su podmetnuli teroristi Islamske države, navodi Independent.

Na ekranima poput onih u savremenim bioskopima odvijao se prenos uživo poletanja ruskih bombardera prema Siriji.

Putin je davao uputstva komandantima da stupe u kontakt s Francuzima i sarađuju sa saveznicima.

Ali, ocenjuje engleski list, prava zvezda ovog puta nije bio Putin, nego sama zgrada koja je dizajnirana da bude centar ruske vojske iz kog će se koordinisati vojne akcije širom sveta, uključujući i lansiranje balističkih raketa i strateško postavljanje nuklearnog naoružanja.

Novi vojni centar Rusije je ekvivalent američkom Pentagonu.

Smešten je na levoj obali reke Moskva, tek nekoliko kilometara udaljen od Crvenog trga. Ispod centra nalazi se mreža podzemnih tunela.

Izgrađen je 2014. godine i deo je masovne, deceniju duge modernizacije ruske vojske koja je do sada već koštala stotine milijardi dolara.

U slučaju rata, bilo bi to glavno vojno i komunikaciono seedište u koje bi se sklonio i predsednik države, kao i premijer.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je centar korak prema „uspostavljanju jednog informacionog prostora za rešavanje zadataka u interesu odbrane Rusije“.

(Mondo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *