ОВО ЈЕ РАЗЛОГ – ЕВО ЗБОГ ЧЕГА АМЕРИКА И ЗАПАД КИДИШУ И НАПАДАЈУ РУСИЈУ (ВИДЕО)

OVO JE RAZLOG – EVO ZBOG ČEGA AMERIKA I ZAPAD KIDIŠU I NAPADAJU RUSIJU (VIDEO)

30 oktobra 2020

Najveće nalazište zlata na svetu Suhoj Log u Sibiru do skoro je bilo skoro zaboravljeno u Rusiji, a sada je najveći ruski eksploatator zlata Polius, objavio da radi na osiguranju stopostotnog vlasništva nad nalazištem čije su procenjene rezerve veće od 540 miliona tona rude, koja sadrži 40 miliona trojskih unci zlata vrednih 76 milijardi dolara!Prema toj kompaniji, nerazvijeno sibirsko nalazište je najveće na svetu.

„Od 31. maja 2020. rezerve rude u početku se procenjuju na 540 miliona tona sa prosekom zlata 2,3 grama po toni. To je ekvivalentno 40 miliona unci“, rekao je izvršni direktor kompanije Polius Pavel Gračev.

Sovjetski geolozi otkrili su nalazište davne 1961. godine, a počeli su da ga proučavaju 70-ih godina prošlog veka. Međutim, tek nedavno su izvršena tačna merenja, a razvoj bi trebalo da počne uskoro.

Do sada se nije razvijala eksploatacija, pre svega zbog udaljenosti i nepristupačnosti terena i potrebe da se uloži u odgovarajuću infrastrukturu.

Prema nemačkom časopisu Fokus, sibirsko nalazište je veće od ogromnog rudnika zlata Grasberg u Indoneziji (32 miliona unci) i rudnika zlata Saut Dip u Južnoj Africi (32 miliona unci).

Trenutna vrednost unce zlata je oko 1.900 dolara

„Ovo potvrđuje status Suhoj Loga kao najvećeg novog i aktivnog rudnika zlata na svetu.

Gračev je objasnio da novo nalazište, zahvaljujući povezanim rezervama, obezbeđuje Polusu poziciju druge najveće svetske kompanije za vađenje zlata.

Prošlog meseca, Polius se složio da plati 128,2 miliona dolara za kupovinu preostalih 22 odsto udela u gigantskom depozitu. Polius je najveći proizvođač zlata u Rusiji sa imovinom na teritoriji Krasnojarske, Irkutske i Magadanske oblasti i u Republici Saha (Jakutija).

Kompanija je proizvela 2,8 miliona unci zlata 2019. godine, a planira da proizvede istu količinu 2020. godine.

KOMENTARI14 komentara

 1. šiško says:

  Nije zlato jedino što zapad zanima. U Rusiji ima toliko različitih bogatstava, da bi zapad pojeo svoju zadnjicu od muke što ne može da ih se dokopa. Naročito ih žulja to to svim tim nepreglednim bogatstvima raspolaže i upravlja neko drugi. Tom drugom ta bogatstva daju ogromnu moć koje se oni strašno plaše. A tek slatke, bele Ruskinjice... Ma da presvisneš od muke...

  • Vjatič says:

   Jenkiji samo žele da unesu demokratiju u tajgu,gde evidentno nedostaje, da promovišu rodnu ravnopravnost izmedju vuka i jelena, da suzbiju nenormalni bio-diverzitet u tom Ruskom svetu. Jednostavno, misle da će proći kao sa Indijancima, jer razmišljaju glavom veštice Tačer. .Ako krenu, niti će stići, niti će imati gde da se vrate.

   • šiško says:

    Sjajno si nam objasnio sve:) Naročito mi se svidja ona rodna ravnopravnost izmedju vuka i jelena:) Ali i ostalo je čista desetka.

    • Duca says:

     Saglasan, nema se šta dodati!

 2. Rista says:

  U taj zlatni rudnik se može doći samo par meseci preko leta jer OLIGARH koji ga poseduje neće da pravi puteve a državu zabole. Zlato svejedno završava u Fort Noksu i vlasnika rudnika zabole dupe za Rusiju. Mašine koje upotrebljava uvozi iz Japana i S Koreje i naravno, i to plaća SVOJIM zlatom. Dakle, to nije rusko zlato, nije zlato ruske države i ruski narod nema ništa od toga, osim nekoliko stotina domorodoca Rusa koji žive na tom izolovanom i nepristupačnom prostoru. U tom rudniku rade Rusi koji još uvek sebe hrane lovom i ribolovom jer ni jedan transport ne dopire do njih osim par meseci leti. Kada neki Rus uspešno preveze bager kupljen u Japanu do rudnika, dobije Orden Rada od RF i Orden zasluga za narod. Sad vam jasno koliko je taj rudnik cenjen od Rusa. Nemaju ništa od njega a to što Rusija dobije 100 grama zlata godišnje kao porez, uopšte ne deluje kao RUSKO bogatstvo. Oligarsi će uništiti Rusiju. Zato Zapad i ne napada Rusiju. Sve što mu treba oligarsi izvlače ili direktno ili preko Kine. Prema tome, velika je greška ako se misli da se Zapad sprema za napad na Rusiju. On to samo malo maše štapićem oko Rusije ali nema razloga da napadne. Da ponovim, svi resursi Rusije su dostupni Zapadu i on ih koristi ili preko oligarha ili preko Kine ili preko Nemačke. A to što bi Amerika htela da ima direktno vlasništvo, NIJE vredno vojnog napada na Rusiju, a plus Rusija još uvek ima Nuklearke zaostale iz SSSRa. Tehnologija koju su oligarsi razvili, pomalo uz saradnju čak i sa državom, nije dostupna ruskoj vojsci osim kao unikati a ostalo oligarsi prodaju na svetskom marketu oružja. Pošto je svetski market oružja uglavnom prihvatio zapadne banke, pare koje oligarsi dobijaju prvo ležu u Zapadne banke, a onda oni daju Putinu mesečnu ili godišnju rentu za korišćenje Rusije najčešće koliko im volja ili tek da se vlasi ne dosete. Ruski kapitalizam je nakazna kopija američkog kapitalizma i sve dok je tako, Amerika neće napasti Rusiju. Zato Putin i ne menja sistem. Ruska vojska ima samo po nekoliko modela sve savremene tehnologije naoružanja koje Ruski oligarsi u saradnji sa državom gromoglasno reklamiraju po svetu da bi je bolje prodavali Arapima, Turcima, Kinezima, Indijcima. A imaju i svoje deponije zastarelog i polutrulog naoružanja. Američka deponija starih tenkova je Saudija a Ruska deponija je Srbija. Samo što Ruska armija uglavnom još uvek upotrebljava 10000 tenkova zaostalih iz SSSRa pa joj ne treba baš neka velika deponija. To je drugi deo tamne strane istine o američkom bogatstvu Rusije u Rusiji o kome vrlo malo znamo.

  • Rista says:

   Južne Koreje

  • Suzuki Vitara says:

   Stari-rista prosuo si se kao kofa pomija, mrznja ce te unistiti,a nas Srbe protiv Rusa namamiti neces. Srbi se po Rusofilstvu prepoznaju. Rusija je majka, koja cak i ako se o nas slucajno ogresi mi je se ne odricemo i ne pricamo ruzno o njoj. Da nema majke Rusije ni nas ne bi bilo.

   • Rista says:

    E brate mili, pojma nemaš ni šta sam pisao ni šta ti misliš. Onako slepo starački tek da nešto kažeš. Verovatno si zaljubljen u srpske tajkune lopine pa braniš ruske lopine. Oni nemaju veze sa ruskim narodom i to bukvalno i radikalno i poistovećivati moje osvrte na ruske oligarhe sa mojim osećanjima prema Rusima generalno, može samo glup čovek. Gde ti vide mržnju prema Rusima? A ne vide istinu o njihovim lopinama nego i te lopine svrstavaš u Ruse. Onako za tebe, ruski oloigarsi većinom nisu Rusi. Dobar deo su židovi a još poneki je i musliman i zato ne grade Rusiju, nego je samo iskorišćavaju. Malo je pravih Rusa oligarha. Šta vredi slepom pokazivati i gluvom govoriti. Nisi ti ni prvi ni poslednji koji podmeće i laže ili u najmanju ruku nisi u stanju da shvati o čemu pišem. Zašto se onda uopšte javljaš?

    • Suzuki Vitara says:

     Sta-ri, meni je drago sto ti imas tako visoko misljenje o sebi neshvacenom, a uz to ogorcenom. Ti bi Rusima odredjivao za koga ce da glasaju i koga ce da biraju. Po tebi im je bilo bolje za vreme komunizma izgleda, ili Gorbacovljevog i Jecinovog defetizma. Koliko si puta i gde bio u Rusiji i da li si video pozitivne ili kakve promene? Tajkuni u Rusiji nisu nastali u Putinovo vreme, nego su to ostatci komunonacistickog anti Ruskog sistema iz SSSRa koji se odrzavao na Ruskoj krvi i anti Ruskoj mrznji. Putin je uspeo da deo tih ne Ruskih oligarha natera da rade u Ruskom interesu, a deo je pobegao na zapad, odakle otrovnim strelama gadjaju Rusiju i ruskog predsednika. Nihova nacionalna struktura je po najmanje Ruska, sto je tradicija iz komunjarskih vremena, kada su samo ne Rusi mogli da budu u vrhovima boljsevickog aparata. Prvo im je bilo da zatru Rusko plemstvo i podele Rusko Carstvo na bezbroj republika i pokrajina, koje imaju pravo otcepljenja. Ali evo ti mlad i revolucionaran, kao boljsevici sto su bili, bi to cas posla resio i presekao, bez obzira na uslove i posledice, ne shvatajuci da je svaka evolucija bolja od naj bolje revolucije. Ako to ne shvatas, kad porastes kazat ce ti se samo. Ako ikad porastes i progutas svoju gordost.

  • Duca says:

   Mrzim Ruse, napisaću bilo šta, samo da je protiv Rusije, uostalom sam i protiv Srbije koja se ne rasprostre pod nogama zapada i da mu sve što traži. Neka nas bombarduju i truju zato što ne damo svoje, ništa i ne treba da je naše, najlepše je imati gazdu sa zapada, sloboda je za budale. Jesam li pogodio takozvani Risto, sve tvoje najdublje porive?

  • Rista says:

   Za vas tako velike poznavaoce svega što Rista ne zna. Rusija ima jedan maltene nerešiv problem oduvek. Rusija nema dugoročnu ni unutrašnju ni spoljnu politiku i zato se koprca i snalazi spram situacije koju joj Zapad nameće. A to se zove - prisilno vučenje poteza. Kada se to događa, onda nikad nemate dovoljno vremena i zato Rusi uvek ginu ko stoka. Kada Rusija reši takve stvari, imaće odgovor na napad koji će biti i kroz 100 godina. Neverovatno je da Rusija toga nema. A da ima, ne bi se ni Car usudio da prodaje Aljasku, ne bi ni SSSR postojao više od nekoliko godina na leđima Ruskog naroda i koristeći ruska bogatstva, nego bi ga Rusi urušili na brzaka. Teško da vi to možete da shvatite a ja takvima ko što ste vi, zaista ne pišem i nemam nameru da objašnjavam. A te dugoročne planove koje ni jedno rukovodstvo ne može da promeni, imaju gotovo sve države Zapada. SAD su maltene najnovija država na Svetu, postoje samo trećinu koliko ruska država, ali na samom početku su napravili dugoročne politike kojih se i dana danas drže, a toga moraju da se drže svi precednici i svi oligarsi Amerike bez izuzetka i bez obzira da le je rat ili mir. U Rusiji to menja svako novo rukovodstvo i zato Rusija ne može da se snađe. Za samo jedan vek, oni su promenili feudalizam za socijalizam, socijalizam za kapitalizam i - na kraju veka bankrotirali tako jadno da je bilo žalosno gledati Rusiju na kolenima.

 3. uddu says:

  Napadaju ih zato što su nesposobni da se brane !

 4. Rista says:

  Tako to izgleda kad se ograničeni teoretičari razmašu. Oni će u kritici lopova Rusije pronaći mržnju prema Rusima, oni će vas zakititi kojekavim pridevima i biti ubeđeni kako su pametni. Dobili ste odgovor od uddu-a u zadnjem komentaru ali verovatno vas pogodilo jako pa ste zavezali. Istina boli. A Rusija je nesposobna da se brani samo zato što su vlasnici Rusije opet lopovi. Ništa veliko Putin nije uspeo sa oligarsima. Neki su pobegli ali onda je morao stati jer bi srušio nakazu od sistema koju su Rusi kopirali od Amerike u potpunosti, ali novokapitalisti ili oligarsi se nisu baš otrgli da unaprede život ruskog naroda. Sve što mogu prodaju Zapadu, pare i danas izvlače iz Rusije, oko 50 milijardi godišnje prema stidljivim informacijama samih ruskih političara. I onda kada dođe do stani pani, uvek narod mora da brani i svoju državu i da stane ispred lopina. Posle par godina i žrtvovanja miliona Rusa, oligarsi bilo kakvog oblika opet zasednu na vlast i muzu li muzu. Bilo da su komunisti, feudalci ili kapitalisti. To Rusija još nije rešila i dokle god ne reši te odnose, ostaće ili izolovana ili će propadati kroz teška bankrotstva. Švedska je jedna od najbogatijih država sveta, ali ima milion puta manje bogatstava od Rusije. Stvar ljudi koji komanduju tim bogatstvima. Oligarsi pa i političari Rusije su pokušali da kopraju taj sistem i jesu, ali samo nisu "mogli" da kopiraju kako se država i narod razvijaju. Zato Švedska ima jednu od najjačih tehnologija na svetu. I vojnu i civilnu. A Rusija ima samo vojnu. I to ima zahvaljujući Putinu a ne oligarsima. Morao je da im preti, da im otima i da ih sudi ali nije smeo da ide daleko i našli su, NE rešenje, nego kompromis koliko će oligarsi davati državi. A kompromis nije pobeda niti pravo rešenje. Eto, to je problem Rusije. Ako kritikujem Rusiju i njen sistem, onda to treba da doprinese promenama makar kroz mikro saznanja gde je problem. A vi što padnete sneba ponekad, još niste stigli ni blizu te tačke razmišljanja, ali mislite saćete se proslaviti kada Ristu zapljunete? Pa ne vredi vam, jer Rista zna šta govori i piše. Takvih vetropira sam ja sreo u životu poprilici, poneke osvestio, ali mi dosadilo i vas ostavljam da plačete i da vam bale cure od besa. Pisaće Rista, pisao je i piše da ispravi makar jedan potočić i znam da ljudi prihvataju bar delić onog što napišem. Dovoljno. A za vas padače, više nisam ni zainteresovan. Dobro je što čitate i samo čitajte. Ne sekirajte se. To radi na duže staze i imaćete čega da se setite, za razliku od mene i sećanja na vas. Da Rista ne piše, vi nikada ne biste bili u stanju ni jedan komentar da napišete a ne još da iznesete i svoje izgrađeno mišljenje. Rista vam inspiracija i uzor kako se razmišlja, pa makar ponekad i ne bio u pravu, a to vama i nije tako loša inspiracija. Ja se vašeg mišljenja ne sećam duže od čitanja jer ga gotovo i nemate. Ovo mi je zadnji put da odgovaram zapenjenim i uobraženim buzdovanima plitkog mozga. Osim kada napišete vaš vlastiti komentar pa me možda i zainteresujete, ali takvi kao vi nisu u stanju da imaju svoje mišljenje a još manje ga napišu.

  • Duca says:

   Monti Pajton Cirkus je bio ništa posebno smešno za tvoje tekstove. Da gubim vreme pišući tekst o tome ko i kako upravlja zapadom i kako je Rusija uspela da opstane a sada i da jača u takvom okruženju, kada su ekonomski jači, brojniji 10-tak puta, bezobzirniji, … hteli da je unište, to je duga priča. Jedino tačno u tvojim tekstovima je nemanje dugoročnih planova zbog promena sistema, ali sada je i tome kraj. Više ne mogu da im nametnu menjanje sistema, ne mogu se mešati u njihov izbor vlasti, svetska situacija se potpuno promenila - da Kina stane, sve bi stalo uključujući zapad, ni robe, ni delova da se sklopi kod sebe, ni rezervnih delova za ono što već radi. Slagalica više nije samo Zapad vs Rusija, a to rasterećuje Rusiju i daje joj priliku. Da si pisao pre 30 godina, bio bi u pravu dobrim delom, ali danas zvučiš kao da živiš u prošlosti slično ostalim našim "atlantistima". Tako je Milošević živeo u 90-tih deceniju-dve u prošlosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *