ОВО ЈЕ РЕШЕЊЕ ЗА ДОНБАС!?

OVO JE REŠENJE ZA DONBAS!?

16 decembra 2019

„Insistiranje Rusije na poštovanju Minskog sporazuma moglo bi da svedoči da je Moskva zainteresovana za rešenje konflikta u Donbasu po Dejtonskom scenariju.“

Ovo piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List piše da nakon potpisivanja sporazuma, BiH funkcioniše po principu konsenzusa: sve ključne odluke za zemlju donose se uz saglasnost obe strane, čime je, kako navodi, „Republika Srpska faktički dobila pravo veta ne samo na formiranje rukovodećih organa Bosne, već i na utvrđivanje spoljnopolitičkih prioriteta“.„Na primer, na ulazak u EU ili NATO. A pošto se Republika Srpska orijentiše pre svega na Srbiju, a u poslednje vreme sve više na Moskvu, ulazak Bosne u NATO je apsolutno nerealan. U svakom slučaju, dok Beograd ili Moskva ne promene svoju poziciju u odnosu na Alijansu“, ocenjuje Komersant u tekstu pod nazivom „Scenario za Donbas“.

Dnevnik navodi da ruskovodstvo Republike Srpske ima još jednu polugu pritiska i na centralnu vlast i na međunarodnu zajednicu.

„Svi njihovi pokušaji da pojačaju funkcionalnost BiH nailaze na oštro protivljenje Republike Srpske. I upozoravaju: pri pokušaju da se izmeni Dejtonska formula održaćemo referendum o nezavisnosti i pripajanju Srbiji“, navodi list.

Komersant ocenjuje da je Dejtonski scenario za Donbas, u kontekstu spora predsednika Rusije i Ukrajine da li je u Donbasu moguće ponavljanje tragedije u Srebrenici, „sa tačke gledišta Moskve najverovatnije bio idealnim“.

„Za Ukrajinu – teško. Ali, 1995. godine vlasti u Sarajevu malo ko je pitao da li im se dopada dejtonska formula. Glavno je bilo postizanje mira. Čak i da po cenu da ta zemlja i četvrt veka kasnije bude nefunkcionalna“, dodaje Komersant.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Komersant je jedan od nekoliko antiruskih i antisrpskih medija u glavnom gradu Rusije kojeg finansira zlikovac Soros i koji nažalost i dalje izlazi.Odmah se to primeti po stavovima koje iznosi piskaralo koje je ovaj bezvezni tekst nakenjalo.Problem su mu Srbi,Republika Srpska,Srbija.Bez njih sve bi mu bilo "funkcionalno"!

  • Slobodanka says:

   Zapad dosad nije priznao ni referendum Krimljana, takodje nije prihvatio referendum Donbasa iz maja 2015 godine. Dakle referendum kao rešenje ne dolazi u obzir te im sada jedino odgovara Dejtonsko rešenje o čemu žvrljaju u Komersantu. To Dejtonsko rešenje im i ne odgovara jer je veoma sporo te otuda potiču podmetanja Putinu. Dejton primenjen na Donbas u prvoj fazi podrazumeva razoružavanje bar u pogledu teškog naoružanja, a u drugoj fazi nadaju se da bi mogli da potpuno preuzmu Donbas. To u očima Zapada ima smisla jer teritorija Donbasa je prilično mala, a već u prvoj fazi bilo bi i nezadovoljnog ili nesigurnog stanovništva Donbasa koje bi se odselilo. Ista takva opasnost preti i Republici Srpskoj ali ona kao da ima više stanovništva i sigurno ima veću teritoriju. ... Jasno je zašto pisac iz Komersanta (=Zapad) ne pominje referendum kao tobožnje Putinovo rešenje jer na referendumu stanovništvo Donbasa bi odbilo predlog Zapada.

   • Miraš says:

    "teritorija Donbasa je prilično mala" - važi samo relativno (procentualno) gledajući u odnosu na Ukrajinu. ... Republika Srpska ima više stanovništva i veću teritoriju, opet samo relativno gledajući u odnosu na BIH.

 2. Slobodanka says:

  Ozbiljni problemi Ukrajine su dugo stvarani, dakle oni se i ne mogu rešiti jednim potezom. U ovoj fazi važno je da u Ukrajini zavlada mir. Dogovora o miru neći biti ako Donjeck i Lugansk ne dobiju specijalni status što je ranije već dogovoreno na sastancima u normandijskom formatu Sporazumima iz Minska (2014 i 2015 godine). Na poslednjem samitu normandijske četvorke Nemačka, Ukrajina, i Francuska, pokušavali su kod Putina da postignu baš taj krunski ustupak - da bude ukinut ranije dogovoreni specijalni status za Donbas. To bi Zapadu otvorilo siguran put za uvodjenje cele Ukrajine u NATO, u prvoj fazi bez Krima. Dakle NATO bi sedeo u današnjem Donbasu na teritoriji koju sada kontrolišu milicije DNR i LNR i imao bi kopnenu granicu sa Rusijom, a dobio bi i grad Novoazovsk (istočno do Mariupolja) i izlaz na Azovsko more od oko 20 km koji sada isto kontrolišu milicije DNR i LNR . Šta bi još dobili? Veoma blizu tom istočnom delu Ukrajine na Azovskom moru su gradovi Ruske Federacije Taganrog i Rostov na Donu, a u njima su važne ruske vojne baze. Zatim sem sa juga iz Crnog mora i sa zapada i severa iz Ukrajine NATO bi gledao u poluostrvo Krim još iz [irokog pravca severoistok sa Azovskog mora. Krimu bi ostala jedna jedina veza sa Rusijom > sa istoka preko Krimskog mosta. To bi bilo značajno pogoršanje za odbranu ruskog Krima. ... Jasno je da Merkel i Makron zastupaju interese SAD i NATO-a. E jesu ludaci, oni još uvek kalkulišu kako da dobiju Krim. Jedna od značajnijih Putinovih pobeda je baš to što se Krim vratio kući majčici Rusiji, tojest na njemu nisu osvanule američke baze, a oni bi to da otmu od Mede. Ma, nepopravljive orlušine. ... Zelenski bi time postigao dva cilja: 1) zadovoljio bi zahteve gospodara sa Zapada 2) na unutrašnjem planu dobio bi sigurnost da neće biti napadnut zbog specijalnog statusa Donbasa koji ne prihvataju desne, radikalne i ukronacističke snage u Ukrajini.

  • Kulak says:

   Povratak Krima u sastav Rusije bio je zadnji dobar potez koji je povukao Vladimir Putin.Iza toga ništa bitno.

   • Slobodanka says:

    Kako ste mogli da zanemarite novo rusko naoružanje??? Zatim otprilike oko 70 posto teritorije Sirije je slobodno, a sada u Siriji ratuje se samo u perifernom Idlibu koji čini oko 3 posto teritorije Sirije. Amerikanci nisu preuzeli Venecuelu, kao što su planirali. Zatim nisu uspeli ekonomski da slome Iran, a Rusija je finansijski pomagala i Iranu. Takodje nisu se usudili ni da vojno napadnu Iran, slično kao nekada Irak u čemu neku ulogu imaju i PVO sistemi S-300 ranije nabavljeni od Rusije. Turski zaokret? Sve to su dobri potezi Rusije, a ima ih još.

   • Miraš says:

    Krim zbog ruske crnomorske flote, zbog kontrole Crnog mora i Sredozemlja je veoma važna arterija srca Rusije. S druge strane Ukrajina je sredstvo Zapada u borbi protiv Rusije, ali nije uspela ni da otpočne rat protiv Rusije, a kamoli da zaustavi širenje Rusije na Bliski Istok. Dok god se ne završi sirijski rat, Donbas neće biti rešen, ali bar da bude manje korišćenja teškog naoružanja, tj. neka bude mirnije. Zatim Donbas ovako bez rešenja, igra još jednu veoma važnu ulogu, sprečava ulazak Ukrajine u NATO alijansu. Za 3-4-5 godina ovakav NATO neće postojati, a i EU će biti oslabljena.

 3. milorad2 says:

  mi moramo da povratimo kosovo i da učvrstimo i pojačamo pozicije u bosni.Postoje samo DVE prirodne tvrdjave u evropi koje mogu samostalno da funkcionišu čak i potpuno opkoljene, to su švajcarska i bosna.Ako počne svetski rat trebaće nam bosna sa slivom drine tu može da se skloni i nesmetano funkcioniše nekoliko miliona ljudi sa minimalnom odbranom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *