Ово је РУСКИ „ХАМЕР“! (ФОТО, ВИДЕО)

Ovo je RUSKI „HAMER“! (FOTO, VIDEO)

20 oktobra 2015

TajfDizel motor sa 359 konjskih snaga, brzina veća od 100 kilometara na sat van puteva, specijalni mitraljez sposoban da samostalno uništava neprijateljske vojnike, otkrivajući ih sistemom za izviđanje, između ostalog, u infracrvenom dijapazonu, prostor za 10 ljudi.

Ovo su glavne karakteristike „ruskog Hamera” – oklopnog vozila „Tajfunjonok” (Tajfunče), koji počinje masovno da se isporučuje ruskoj armiji.

Oružane snage Rusije odavno su čekale oklopno vozilo koje može da se koristi za izvršavanje različitih zadataka: prevoz vojnika, malih tereta, praćenje auto-kolona. Po potrebi može da se koristi za radijacijsko ili hemijsko izviđanje.

kamaz_53949_l3„Tajfunjonok” je konstruisala kompanija za proizvodnju automobila „KamAZ” koristeći već postojeće sklopove i agregate. Teretna šasija KamAZ-53949 sa pogonom na sva četiri točka četiri.

Na njega se montira oklopno kućište originalne konstrukcije u kojem se koriste tehnologije „Tajfuna” – moderna kombinovana zaštita na bazi metalnog ploča i keramičkih elemenata. Vozilo ima balističku zaštitu trećeg nivoa, šta omogućava da se posada zaštiti od metaka za probijanje oklopa kalibra 7,62 milimetra.

kamaz-53949-05Takođe, konstrukcija vozila ima zaštitu od eksplozivnih naprava koja može da sačuva život ljudi koji se nalaze u njemu u slučaju eksplozije ispod vozila mine jačine osam kilograma TNT.

Prilikom eksplodiranja mine – eksplozivni talas se gasi zahvaljujući dnu V oblika i sedišta pričvršćenih za plafon koja omogućavaju da se čovek bezbedno fiksira i upije energiju eksplozije.

Čak i posle eksplozije „Tajfunjonok” može da pređe još oko 50 kilometara zahvaljujući točkovima sa specijalnim umecima koji su opremljeni sistemom za automatsko dopumpavanje vazduha s regulisanim pritiskom do 4,5 atmosfere.

Tajf1Unutar oklopljenog kućišta postoje mesta za komandira i vozača, kao i za osam vojnika.

Unutrašnjost vozila je hermetizovana, a za slučaj hemijskog ili gasnog napada instaliran je sistem za filtriranje vazduha i ventilaciju koji uništava otrovne materije.

Vozilo ima više video kamera koje posadi i vozaču obezbeđuju vidokrug od 360 stepeni pri lošoj vidljivosti kroz blindirana stakla. Takođe, pomoću tih kamera mitraljeskim sistemom mogu da upravljaju strelac u vozilu i operator u štabu, koji dobija sliku u realnom vremenu preko satelitske veze.

(Fakti.org, priredio Intermagazin.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Altajski som says:

    Auuu, pa ovo ko neki mercedes. Jel zna neko kolko ovo košta i jel može da se kupi na crno? Jel neko gledao na najlonu? Možda je već stiglo. Mi smo vrlo ekspeditivan narod. Treba mi da idem na safari i jurcam za lavovima a oni ima samo da besne što mi ništa ne mogu. Nego, imam osećaj da se Rusi ozbiljno spremaju da nekog jako izubijaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *