Ovo je ruski ratni arsenal

Ovo je ruski ratni arsenal

9 januara 2015

19-03-Russia 2012-Parade-rehearsal_-_Topol-M 23Iako se Rusija danas možda ne smatra tako velikom vojnom silom kao nekada, od kada je Vladimir Putin 2012. ponovo izabran za predsednika, ruske oružane snage doživele su značajan preobražaj.

Ruski godišnji vojni budžet iznosi 70 milijardi dolara i treći je po veličini u svetu.

Država se može pohvaliti sa 845.000 vojnika, 22.550 tenkova i 1.399 borbenih aviona. Vojska je podeljena na manje, dinamičnije brigade, pri čemu je akcenat sve više na novim tehnologijama, a ne na gruboj fizičkoj sili.

Predstavljamo vam neka od najopasnijih ruskih vojnih oruđa.

Raketna lebdelica klase Bora

Raketna lebdelica (hoverkraft) klase “Bora”: Reč je o katamaranu, odnosno dva trupa međusobno spojena platformom, na kojoj se se nalazi 8 protivbrodskih raketa “Moskit” i 20 protivavionskih raketa. Svaki brod ima do 68 članova posade, a kreću se brzinom od 100 km/h.

Pancir S1

U pitanju je raketni sistem protivvazdušne odbrane sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa. Sastoji se od 12 raketa zemlja-vazduh i dva automatska topa kalibra 30 mm, koji uništavaju avione, helikoptere, balističke i krstareće rakete.

Nevidljiva podmornica

“Novorosijsk”, prva od šest “nevidljivih” podmornica na dizel-električni pogon, prošle godine je porinuta u more u brodogradilištu u Sankt Peterburgu. Zahvaljujući stelt tehnologiji ne može se detektovati kada zaroni u vodu, tvrde njeni tvorci.

Mlazni lovac Mig-35

Višenamenski mlazni lovac Mig 35 efikasan je u borbi u vazduhu, ali precizno pogađa i ciljeve na zemlji i na moru sa velike udaljenosti. Dostiže brzinu od 2.400 km/h, iako je 30 odsto lakši od svog prethodnika. Koristi se i za izviđačke misije.

Raketni sistem BUK-2

Raketni sistem BUK-2 je mašina koja je navodno oborila malezijski avion iznad Ukrajine. Rakete 9M317 imaju domet od 14 km pri brzini od 3 maha, a nose bojeve glave od 70 kg.

RS-24 „Jars“

Termonuklearni interkontinentalni balistički raketni sistem koji može da nosi više nuklearnih bojevih glava sa individualnim navođenjem i ima domet 16.000 km. Projektovan je da zameni balističke rakete “Topolj-M”, a u upotrebi je od 2010. Svaki projektil ima snagu 1.000 “Mališa” (atomska bomba koja je u avgustu 1945. bačena na Hirošimu).

“Ruski konkord”

Tupoljev Tu-160 je najveći nadzvučni borbeni avion. Dizajniran je u Sovjetskom Savezu 1980-tih godina. Ima jače motore od bilo koje borbene letelice i može da nosi naoružanje teško 40.000 kg. U upotrebi je trenutno 16 ovakvih aviona.

Tenk T-90

T-90 je najsavremeniji borbeni tenk u ruskim oružanim snagama. Njegovo glavno oružje je tenk sa glatkom cevi kalibra 125 mm za protivtenkovsku borbu, ali ima i protivavionski teški mitraljez na daljinsko upravljanje.

“Borei” podmornica sa balističkim raketama

Nuklearna podmornica sa balističkim raketama teška je 14.700 tona, što znači da je malo lakša od svojih prethodnika klase “Tajfun”. Ima 16 balističkih raketa “Bulava”, od kojih svaka ima 6-10 bojevih glava dometa 8.300 km.

Ruski jurišni helikopter Mi-28 Havok

Osnovno naoružanje helikoptera Ruskog ratnog vazduhoplovstva i vojske je top “Šipunov” kalibra 30 mm, a može da nosi četiri protivtenkovske rakete, nosača raketa ili nosača topova.

(Blic)

KOMENTARI



3 komentara

  1. Mare says:

    Da li da se smejes ili da places. Pa ovi em sto nemaju pojma sta sve novo Ruska Vojska poseduje vec i lupaju gluposti kako 'neko' Rusiju ne smtra silom. To jedino Amerikanci koji se jos uvek zanose da su sve NAJ, a realno su sipak. Ovi pominju Buk i to namerno zbog oborenog aviona, a izostavljaju jedno 20 godina mladji S-400, pa tenk T-95, pa jos bar 3 nove podmornice, avioni takodje jos 3 novija modela od pomenutog MiG itd... Uzas.

  2. Nebojsa says:

    Tekst je napisao-la takva neznalica tj. amater !

  3. AnoMinus says:

    Mare, Nebojsa,..ljudi...sta vam je tu cudno ako se uzme u obzir da je clanak preuzet sa BLIC sajta,..a valjda znate koga i sta podrzava blic..tako da nema tu niceg cudnog.. dobro da su i ovo napisali..a i sto bi velicali rusku tehnologiju kad im ne odgovara bilo koje drugacije misljenje i cinjenica da je neko jaci od amera..tako da, sve je jasno..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *