ОВО ЈЕ САМО ПОЧЕТАК: Русија је прешла са упозорења на активна дејства

OVO JE SAMO POČETAK: Rusija je prešla sa upozorenja na aktivna dejstva

23 jula 2021

Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin komentarisao je važan događaj – rusko podnošenje žalbe protiv Ukrajine Evropskom sudu za ljudska prava, nazivajući ovo prirodnim rezultatom nesposobnosti Ukrajine da pregovara.

Kako pišu ruski mediji, međudržavna žalba podneta Evropskoj sudu za ljudska prava 22. jula bila je prva u istoriji Rusije.Lider DNR je u svojoj izjavi naglasio da je „Rusija više puta pokušala da poboljša odnose sa vlastima Kijeva, ali ova strategija nije donela pozitivne rezultate“.

„Poslednje upozorenje za Ukrajinu bio je članak Vladimira Vladimiroviča Putina u kojem je jasno rekao: „Mržnja i bes, a svetska istorija je to dokazala više puta, vrlo su klimava osnova za suverenitet, prepun mnogih ozbiljnih rizika i teških posledice“, prisetio se Pušilin.

„Od upozorenja, Rusija je prešla na aktivna dejstva u pravnom polju kako bi zaštitila sunarodnike i ljude koji govore ruski jezik i žive u Ukrajini. Ovo je samo početak demonstriranja toga kakve posledice, pre svega pravne, čekaju Ukrajinu zbog njenih postupaka. Tužba u ESLJP već je nanela opipljive udare ugledu Ukrajine na svetskoj sceni“, rekao je predsednik DNR.

Takođe je naglasio da „Rusija ima dovoljno dokaza o zločinima Ukrajine po svim žalbenim tačkama, uključujući zločine ukrajinskog režima nad civilima u Donbasu“.

„Dejstva ukrajinske vojske suprotna su svim konvencijama opšte prihvaćenim u svetskoj zajednici. Pre svega, govorimo o Konvenciji Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda“, naglasio je Pušilin.

Dodao je da Specijalna komisija za evidentiranje ratnih zločina Ukrajine radi u Republici od 2017. godine, a svi zločini Ukrajine na teritoriji Donbasa pažljivo se evidentiraju.

„Možemo dugo da nabrajamo zabeležene zločine ukrajinske vojske: krvava nedelja u Gorlovki, vazdušni napad na mirno usnulu Snežnu, granatiranje škola u Donjecku, gde su nam ubijali decu. Svi ovi zločini u Ukrajini zahtevaju procenu svetske zajednice, suđenje i kaznu. Stanovnici DNR, koji su pretrpeli štetu od agresije, već su podneli nekoliko hiljada žalbi protiv Ukrajine u Evropskom sudu za ljudska prava protiv Ukrajine“, podsetio je Pušilin.

„Nadamo se da će se žalba Rusije razmatrati nepristrasno. Ratni zločinci koji vode Ukrajinu moraju biti kažnjeni shodno svojim zločinima“, rezimirao je Pušilin.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gospodi Pomiluj says:

    Pa, sledeća scena koja može da se očekuje jeste pogrom Rusa iz ukrajine isto kao i Srba ih Hrvatske i sa Kosova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *