ОВО ЈЕ СИРИЈСКИ СТАЉИНГРАД: Већ три године 200.000 Сиријаца под опсадом Исламске државе! (ВИДЕО)

OVO JE SIRIJSKI STALJINGRAD: Već tri godine 200.000 Sirijaca pod opsadom Islamske države! (VIDEO)

22 oktobra 2015

110740Specijalni dopisnik ruske televizije „LifeNews“ Semjon Pegov nastavlja niz izvještaja iz najopasnije provincije Sirije, koja je gotovo u potpunosti pod kontrolom terorista Islamske države. Kao otpor islamistima ostao je samo jedan deo grada Deir ez-Zor, koji se može uporediti sa blokadom Lenjingrada. Više od 200.000 civila i garnizon vojske je skoro tri godine pod blokadom džihadista. Kopnene veze su u konstantnom prekidu od decembra 2014. godine.

Teroristi se nalaze na istočnoj obali Eufrata, a teritorija zapadna obala je pod kontrolom vladinih trupa. U Deir ez-Zor ne može se doći motorinim vozilima, već jedino vazdušnim putem. Glavna meta terorista Islamske države u ovoj oblasti je vojni aerodrom, odakle sirijska avijacija dejstvuje na položaje terorista.

„Teroristi pucaju na sve što se kreće. Oni gađaju i avione, a minobacačima i artiljerijom dejstvuju na zemlji“, rekao pilot sirijske vojske Gasam.

dier-ez-zor-578x487U blizini aerodroma, u Deir ez-Zoru pešadijske borbe su konstatntne, a militanti su prišli toliko bizu da se njihove crne zastave jasno vide.

„Oko aerodroma, oni su kopali rovove, stvarajući utvrđenja, i pripremajući se za još jedan napad na aerodrom. Oni imaju ogroman potencijal u ljudstvu, a prvi talas smo potpuno uništiti, i tako dalje sve do petog, ipak oni računaju na činjenicu da nam ponestaje municije“, kaže pripadnik vladinih snaga Samer.

Podršku sirijskim vojnicima u blizini Deir ez-Zora sada daje ruska avijacija. Pre nekoliko dana, ruska avijacija je izvršila više udara na položaje terorista u ovoj oblasti.

„Četiri prijateljska ruski aviona pogodili su četiri položaja terorista na kordinate koje smo im mi dali. Ti napadi Rusa su nam puno pomogli. Da pomogne Bog da Sirija postane mesto gde ćemo zajedno sahraniti ID“, rekao je general-potpukovnik sirijske vojske Muhamed, koji je ujedno i komandant Deir ez-Zora.

U velike ofanzive u ovoj oblasti se ne ide, ali vladine trupe se ne bave samo u odbranom pozicije, već polako potiskuju teroriste. U nekim oblastima militanti se povlače, a na istočnoj obali teroristi su napustili nekoliko kvartova.

(Pravda.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav says:

    Bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *