ОВО ЈЕ СЛОВЕНСКО БРАТСТВО: Војна вежба Србије, Русије и Белорусије! (ФОТО)

OVO JE SLOVENSKO BRATSTVO: Vojna vežba Srbije, Rusije i Belorusije! (FOTO)

3 septembra 2015

Specijalna brigadaNa poligonu „Rajevski“ u blizini Novorosijska prvi put zajedno desantne jedinice iz Rusije, Belorusije i Srbije učestvuju u vežbama čiji je cilj sprečavanje masovnih nereda. Rukovodilac vežbe „Slovensko bratstvo – 2015“, komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije general-pukovnik Vladimir Šamanov rekao je da je zamišljena situacija u kojoj „naoružane grupe“ organizuju provokacije i terorističke akcije. Policija to ne može da spreči i onda se u akciju uključuju desantne jedinice.

Oko 60 pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije na maneverima na jugu Rusije koristi rusko naoružanje i opremu. Ova vežba nastavak je njihove prošlogodišnje obuke desantiranja ruskim padobranima D-10, koja je sprovedena u vazdušno-desantnoj akademiji u Rjazanju. Domaćin vežbe je 7. gardijska vazdušno-desantna divizija ruske vojske, specijalizovana za planinsko ratovanje, a komandant divizije pukovnik Roman Breus jedan je od stratega manevara.

Cilj zajedničke vežbe je uvežbavanje desantnih jedinica za reagovanje u pokušajima državnih udara, poput onog koji se dogodio u Kijevu kada je zbog neodlučnosti predsednika Janukoviča policija bila nemoćna pred agresivnim demonstrantima. Pre toga sličan prevrat se dogodio u Gruziji i Kirgiziji. Zadatak armije u takvim situacijama je da stabilizuje situaciju u zemlji.

General Šamanov je rekao da na zajedničkoj vežbi učestvuje pojačani bataljon ruske desantne divizije, po četa desantnih snaga Srbije i Belorusije i po dve čete specijalaca. Ukupno će biti oko 700 vojnika, 20 aviona i helikoptera ruske armije, kao i sto jedinica vojne tehnike.

U Moskvi ističu da se moraju izvući pouke iz ukrajinskog Majdana ali i drugih „cvetnih revolucija“ koje su stimulisane i potpirivane iz inostranstva. Zbog toga u Ministarstvu odbrane Rusije smatraju da moraju imati pripremljene jedinice koje će priteći u pomoć ako policija ne može da spreči nerede. General armije Valerij Gerasimov smatra da se radikalnim grupama kad zatreba mora suprostaviti i vojska.

– „Cvetne revolucije“ se sprovode i uz upotrebu sile, zato vojska mora biti spremna da zaštiti zemlju i ne dozvoli haos – rekao je načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov.

General-lajtnant Jurij Netkačev objasnio je da su „cvetne revolucije“ i razni protesti gde se primenjuje sila zapravo elementi tzv. hibridnog rata. Taj general misli da ruski Generalštab sa punim pravom smatra da su „cvetne revolucije“ forma oružane borbe za osvajanje vlasti, pa se zato moraju obučavati specijalne vojne jedinice.

dru-desant_620x0

PROTEST BRISELA

Učešće Vojske Srbije na vežbama u Rusiji trn je u oku Evropskoj uniji. To je nedavno jasno rekla portparol Evropske komisije Maja Kocijančič, kada je osudila srpsko učešće u manevrima. Vežba „Slovensko bratstvo 2015“, koja se našla na tapetu Brisela, samo je uvod u veliku zajedničku vežbu ruskih i srpskih specijalnih snaga, koja bi trebalo da bude održana 2016. godine. Srpski specijalci u ovim manevrima dobili su poziv od ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, tokom poslednje posete ministra Bratislava Gašića Rusiji.

HEROJI RUSIJE

Oslonac ruske vojske u vežbi jeste 7. vazdušno-desantna divizija, koja još nosi prefikse „kozačka“ i „planinska“ i zona odgovornosti joj je Severni Kavkaz. Ova jedinica bila je najaktivnija u borbama u Čečeniji od 1995. do 2004. godine, u ratu sa Gruzijom 2008. godine. Osamnaest pripadnika ove divizije nosi najviši vojni orden „Heroj Rusije“. U okviru vežbe, izvodi se kombinovani marš vozila i pešaka od oko 250 kilometara, sa mogućnošću borbe u pokretu, što je u Srbiji teško izvodljivo bez opsežnih i skupih priprema.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Mali says:

  "Ko hoce,hoce - ko nece nece"Odlican primer razvijanja harmonije,o kojoj stalno govorim.EU je kao ljubomorna komsika,sto imam harmonican odnos sa drugim daljnjim komsijom.Cista malogradjanstina.Dualnost,bipolarnost su izvorni zakoni,koji vladaju u prirodi i svemiru,pa je sasvim prirodno da imamo taj harmonican odnos sa grupom gde i pripadamo,sa istim pogledima na zivot.EU je istomisljenik sa NATO,pa nek izvole da razvijaju svoju harmoniju sa drugim polom...dualnost. JEDINO TAKO,U ZAJEDNICKOM UZAJAMNOM STRAHU,JEDNI OD DRUGIH,MOZEMO DA RAZVIJEMO SVEST,O BESMISLENOSTI RATOVANJA. Dokaz za to su ratovi u svetu,od kada smo izgubili Varsavski pakt - odnosno tu prirodnu bipolarnost,koju sam spomenuo. Pozdrav svim ljudima koji sire ljubav i harmoniju u svojoj okolini,bez obzira koje vere i nacije bili.

 2. Momčilo says:

  Hvala Ti Bože! Da makar nešto ide normalno. Što se tiče sotonske EU, sjedišta zla Vatikana, financijera zla u Londonu i oružja zla u Sjedinjenim Sotonskim Državama... želim im, onako... od srca, da što prije krepaju... genetski otpad čovječanstva... pa da se i mi obračunamo sa svojim genetskim otpadom (razne Biserke, Nataše, Čedomiri i NATO plaćenici).

 3. Apis says:

  Na paradama svi demonstriraju najnovija dostignuća oružja i tehnike. Naši momci mogli su otići sa vilama isto je kao i sa papovkama. Oni više ne prezentuju vojnu silu nego demokratiju i savest EU i SAD koji su jednu ozbiljnu državu u sred Evrope razorili i vratili nekoliko stoleća unazad. Oni su ujedno i najozbiljnija opomena celom svetu šta ih čeka ako se SAD i EU ne zaustave pod hitno.

 4. Rašo says:

  Daj Bože da su to pripreme za akcije odvajanja Republike Srpske i povratak Kosova!!!

 5. vladimir says:

  HVALA BOGU,da se osvesti Sovenski narod -ujedini.

 6. anamarija says:

  Da 'poceli su se polako Slaveni ujedinjavati .... Sada ce biti jos njih ...sve vise i vise kada shvate da su najzad Sla venski narodi dobili svog vodju u Putinu !!! Sto jeste --jeste ....nema mu premca od svih u svijetu on je sa najboljim karakteristikama . Ima i posebne karakteristike koje zadivljuju svaki narod : pametan i iskren je,promucuran,snalazljiv,predusretljiv je,poduzetan je ,osjecajan je i voli zivotinje a i one njega (sto je jako bitno jer zivotinje vole samo dobre ljude :-) ...kada on nesto govori ;svaka rijec mu je'' na mjestu''...obrazovan je,skroman i jednostavan tj. nije ''napiren''kao tamo neki drugi :-) ,razumije se sa svakime i zna odlicno procijeniti svakoga sto mu misli i kakav je ,dalekometno je dalekovidan :-) , zna sa zenama da se dzentlmenski odnosi ali ipak je cvrste ruke i rijeci ....posten do dna duse,pravedan je ,nije lazljiv,nije eskivator,covjek je ''od rijeci ''...sve karakteristike starih postenih Slavena u njemu su se pokupile !!!! Ehhhh...takvog vodju si zeli svaka zemlja .Slaveni u njemu vide sebe !!!

 7. darko says:

  anamarya says misol9m da nije doslo jos do ujedinjena slavena nazalost bugari rumuni i grci u kandama su eu i ako ekonomski propali ne vide da treba izaci iz toga PAKLA. ekonomski i vojno mozda u nekoj daljoj buducnosti CE PRORADITI PAMET I SHVATITI DA SLICN I NARODI BI TREBALI BITI EKONOMSK I VOJNO ZAJEDNO.srbija je politikom sns i sdp u nato-u 160 vezba s nato paktom 2 s rusima nije iskreno niti saveznistvo.srbiji treba nova stranka po meni neutralnost a prikrivneo biti u odbk i dati rusima prikliveno baze i e llektronski nazdor nad srbijom.ak osrbija misli vrati kosov namjanje moze cekati 7 godina sbe kasniej je 200% gotovo bez rata nema povratka 300 m iljardi imovine jer cekanjem siptari se mnoze bit ce ih vise od srba za 30 godina 12 miliona a amerika ce iscrpeti ugalj i rude

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *