ОВО ЈЕ СРБИН који је у ФРАНЦУСКОЈ ЛЕГИЈИ СТРАНАЦА одбио да ратује против Срба (ВИДЕО)

OVO JE SRBIN koji je u FRANCUSKOJ LEGIJI STRANACA odbio da ratuje protiv Srba (VIDEO)

28 jula 2017

Dragan Marković bivši legionar i državljanin Francuske, bio je gost produkcije „HelmCast“ gde je govorio o svom iskustvu u Legiji stanaca, promenama koje su se poslednjih godina desile u toj formaciji , aktuelnim dešavanjima u Francuskoj za koju kaže da je okupirana od strane liberala.

Marković je ispričao da legionari imaju pravo da odbiju da idu u rat protiv svojih sunarodnika, ali da se na to ne gleda blagonaklono. On je ispričao šta se njemu dogodilo kada je kao legionar odbio da sa francuskom vojskom ratuje protiv  Srba u Bosni i Hercegovini.

– Imamo pravo da ne idemo u sukobe na teritoriji naše zemlje osim ako se dobrovoljno prijavimo za taj zadatak – objasnio je on.

Kada je odbio da ide u Bosnu, Marković je poslat na raport kod pukovnika.

– On mi je rekao „trebao bi da ideš da uzmeš neke pare“. Ja sam mu rekao „pare nisu najvažnije u životu“. Kazao je „Bosna i Hercegovina to nisu tvoja država, ti si Srbin iz Srbije“. Odgovorio sam da gde god postoji srpski narod ja nemam šta da tražim. Da idem sa francuskom vojskom protiv Srba ja to neću sebi dozvoliti – prepričao je Marković ovaj događaj.

On kaže da je kao „nagradu“ za ovo odbijanje dobio prekomandu u Afriku u kažnjeničku regimentu.

– Odbio sam da ratujem pritiv svojih jer mi je to po zakonu dozvoljeno, ali mi oni to nisu zaboravili – kaže on.

Marković je ispričao da osim u ratovima legionari često stradaju u međusobnim sukobima, a da je jedan od legionara, koga je pobedio u tuči pesnicama, probao da ga likvidira tokom vežbe gađanja.

Marković je ispričao kako je zbog Slobodana Miloševića 1999. godine u kantini legije stranaca u Džibutiju, u Africi, izbila masovna tuča među legionarima. Marković kaže da nije voleo Miloševića i da je zbog njega i njegove politike napustio Srbiju, ali da je morao da interveniše na provokaciju kolege iz Engleske.

– Englez mi opsuje Slobodana Miloševića, ja sam bio zbunjen, nisam mogao da se povučem iako sam Miloševića mrzeo. Morao sam da intervenišem, tad je krenula bitka gde su se umešalli drugi Englezi na njegovu stranu, a sa moje strane Poljaci, Rusi i drugi istočni narodi. Na kraju smo svi završili u zatvoru, ti moji istični drugari koji su me podržali nisu bili ni ogrebani, a kad smo pogledali Engleze, Irce i Amerikance oni su bili sa polomljenim nogama i rukama. To je izgledalo ko bolnica iz Prvog svetskog rata – ispričao je Marković u intervju za „HelmCast“.

Po mišljenju Markovića, Srbija je ipak za nijansu slobodnija od Francuske, ali takođe dodaje da Srbija nema opoziciju, dok smatra da se Francuski narod budi i da osvojenih 40 posto Mari Lepen ipak nešto znači.

U skladu sa legionarskim kampovima, Marković planira da otvara kampove u Srbiji gde će se ljudi edukovati po sistemu stare Legije stranaca, legije koja održava tradiciju, uz razne borilačke veštine, preživljavanja u prirodi i slično.

(Pravda/HelmCast)

KOMENTARI6 komentara

 1. Beli Orao says:

  Ajde Bratko dođi u Srbsku pa da gradimo gardu pravu patriotsku pa da žile puštamo po cijeloj Srbskoj Zemlji ( Srbiji cijeloj ,Makedoniji ,Bosni ,C.Gori,i S.Krajini ) !!!

 2. Mala krsna says:

  Ispaljen lik totalno nije u stanju dve prosto proširene rečenice da sastavi...nebitan lik totalno željan pažnje i umislio da je pametan a u stvari veze s'mozgom nema i podseća na onog Jugoslava Petrušiča Dominika bolida koji kad zine slaže.

  • Mi says:

   Mala krsno, ako je tvoj oblik patriotizma pljuvanje drugog Srbina, zaslužnog, nezaslužnog, sve jedno, onda si ti sklon privlačenju pažnje...

 3. Padobranac says:

  Na slici narednik Filipović iz 2REP slikano u Ruandi '86

  • ! says:

   A General je General Guignon, koji je kasnije bio vojni Guverner Pariza.

 4. ! says:

  Mnogi koji su bili u francuskoj Legiji stranaca pričaju svašta. Ja sam bio u legiji 1975 do 1980 i video to sve iznutra. Nije to nikakva super vojska, dezertiranje je tamo sport, neposlušnost, kazne su sport, Još imaju sreću ja kada sam bio tamo u Korte na Korzici je još bio zloglasni zatvor legije stranaca section d'epreve, gde posle tri ista teška prestupa se dobijala kazna od 3,6 ili 9 meseci posle koga su obično legioneri po odsluženju kazne bili otpušteni jer nesposobni za daljnju službu. Niko nezna pravu istinu o legiji, na primer da je za vreme drugog svetskog rata postojale dve legije stranaca, jedna verna generalu De Golu, drugi deo legije je ostao veran Maršalu Petanu koji je sarađivao sa Hićom i bili stacionirani u Alžiru gde su pucali na Amerikance kada su oni tamo izvršili desant da bi počeli da se biju sa Romelovim Afrika Korpusom. Isto se mnogo ne priča o regrutima iz SS jedinica koje su bile zarobljene u francuskoj, kojima je bilo ponuđeno ili dugogodišnje ropstvo u Francuskoj ili 5 godina u Legiji. 1945 u Indokini su počeli nemiri jer za vreme japanske okupacije francuske Indokine jedini koji su se borili protiv Japanaca su bili kumunisti Hoši Mina, koji nisu imali nikakvu želju da ponovo vide Francuze u Indokini Vijetnamu i zato su Francuzima trebali SS dobrovoljci. Samo jednom obuka završena u Alžiru SS su poslati u Indokinu gde ih su se drugoj padobranskoj regimenti šofer i potrčko u ogromnom broju predavali Generalu Đijapu i posle nekoliko meseci zatvora su se preko SSSR a vratili u istočnu Nemačku. Veliki broj ih je ostalo neko vreme i obučavali su Điapovu vojsku i time doprineli da Francuzi izgube deo severnog Vijetnama a posle bitke na Dien Bien Fu i totalno proterivanje Francuske sa severa. Onaj mulac Ante Gotovina je bio šofer i potrčko komandantu druge padobranske regimente a HV general. Te priče iz i o Legiji stranaca me podseća na jednu englesku poslovicu, koja kaže pre bitke hvali tvog neprijatelja tako će tvoja pobeda u očima drugih biti još veća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *