Ово је СРПСКИ ГЕНЕРАЛ који је могао да спречи пад Крајине и рат у БиХ, али су га зауставили политичари због 46 МИЛИОНА МАРАКА

Ovo je SRPSKI GENERAL koji je mogao da spreči pad Krajine i rat u BiH, ali su ga zaustavili političari zbog 46 MILIONA MARAKA

10 jula 2015

dos-milovanovic 788Bivši načelnik Glavnog štaba Vojske RS, penzionsani general Manojlo Milovanović, kaže da je u vrijeme dok je ratovao protiv Atifa Dudakovića cijenio komandanta Petog korpusa Armije BiH kao hrabrog i snalažljivog oficira, ali da je mišljenje o njemu promijenio nakon snimaka na kojima se jasno vidi da je „bihaćki šerif“ okrvavio ruke.

„Dudaković sada tvrdi da je riječ o srpskoj propagandi i fotomontaži, ali njegove grimase i samozadovoljstvo koje je pokazao niko ne može da montira. On je komandovao odlično naoružanom vojskom i za samo tri dana porazio vojsku Fikreta Abdića, ali i tamošnje stanovništvo, jer je oko 72.000 stanovnika nabio u dva koncentraciona logora. Jedan je bio u „Agrokomercu“, a drugi u Patnogama“, kaže Milovanović u intervjuu „Pressu RS“.

– Dudaković je u sarajevskoj štampi izjavio da ste svojevremeno priznali da je Peti korpus bio najbolji korpus na Balkanu. Da li ste to zaista rekli?

Ne! Rekao sam da je bio najbolje naoružani korpus, i to zahvaljujući Zapadu, koji ga je naoružao kršeći embargo na uvoz oružja i Sporazum o proglašenju Bihaća demilitarizovanom i bezbjednosnom zonom. Vijeće sigurnosti je u maju 1993. godine Bihać proglasio bezbjednosnom zonom, a UNPROFOR je bio garant tog sporazuma. Oni su bili dužni da potpuno demilitarizuju to područje, ali to nije urađeno. Muslimani su predali staro trofejno oružje, ali je naoružavanje nastavljeno preko konvoja za humanitarnu pomoć. U jednom paketu koji je NATO padobranima bacao u Bihać, a koji je vjetar donio na našu stranu, u vrećama za brašno je bila municija za „broving“.

– Da li ste upozoravali UNPROFOR na kršenje embarga?

Upozoravali smo ih svakodnevno, ali od toga nije bilo nikakve koristi!

– Kako je moguće da Dudaković nije odgovarao ni zbog formiranja koncentracionih logora?

Kada je Dudaković porazio Abdićevu vojsku i kada sam saznao za formiranje tih logora, predložio sam našoj Vrhovnoj komandi da ga tužimo zbog ratnih zločina nad civilima. Međutim, odgovoreno mi je da mi ne treba da se brinemo zato što se muslimani tuku među sobom. Kasnije sam shvatio da tužba nije pokrenuta zbog toga što bi pokretanjem tužbe RS indirektno priznala Haški tribunal, što je bilo u suprotnosti sa tadašnjom politikom.

– Kako ocjenjujete tvrdnje da Dudakovića štite Amerikanci i da oni ne dozvoljavaju da se protiv njega povede proces za ratne zločine?

Ne znam da li je to tačno, ali je činjenica da Tužilaštvo BiH odugovlači sa optužnicom. Optužnicu je trebalo podići nakon onih starih snimaka na kojima Dudaković naređuje paljenje srpskih kuća. Očigledno je da zapadna politika još ide naruku Federaciji BiH.

– Da li je tačno da ste pokidali činove i bacili šapku kada ste dobili naredbu da zaustavite vojsku pred Bihaćem?

Nije bilo nikakvog bacanja šapke! I danas mi zna biti neprijatno kada me neko sretne i kaže: „Gdje ste, generale? Sjećate li se mene, bio sam prisutan kada ste zgazili šapku!“ Šapku nisam nosio u ratu, a činove nisam dobio od Karadžića, već sam ih donio iz JNA, pa ih njemu ne bi ni vratio. To je vjerovatno izmislila vojska zato što smo se zaustavili pred Bihaćem. Takvi mitovi se stvaraju u svim ratovima, pa to nije moglo da zaobiđe ni nas.

– A šta je sa mitom da je Alija Izetbegović platio 40 miliona maraka da se Vojska RS zaustavi pred Bihaćem?

To sam čuo iz Alijinih usta. Bio sam u Sarajevu kao tadašnji ministar odbrane RS i član Stalnog komiteta za vojna pitanja. Moj šef kabineta, nekadašnji ministar policije RS Darko Matijašević, rekao mi je da Atif Dudaković, koji je tada bio načelnik Generalštaba Vojske Federacije BiH, želi da razgovara sa mnom. Pristao sam i stali smo jedan pored drugog i počeli da razgovaramo. U jednom trenutku je naišao Izetbegović i kada nas je vidio, rekao je da je dobro čim generali razgovaraju. Dudaković je djelovao kao da mu je neprijatno što ga je Alija zatekao u razgovoru sa mnom i odgovorio mu je: „Predsedniče, pričam generalu o tome kako sam odbranio Bihać!“ Alija se okrenuo i rekao: „Vraga bi ga odbranio da ja nisam platio 46 miliona maraka!“

– Da li je to sve što znate o „kupoprodaji“ Bihaća?

To je sve! Sa tim sam upoznao tadašnju predsjednicu RS Biljanu Plavšić, a onda se o tome svašta govorilo u javnosti.

– Dudaković tvrdi da ste izjavili da biste se obračunali sa Fikretom Abdićem, samo ako biste uspjeli da porazite Peti korpus! Da li je to tačno?

Rekao sam nešto slično, ali u oči Fikretu Abdiću. Bilo je to na sastanku kod komandanta Vojske RSK Mileta Novakovića, na kome je bio i Jovica Stanišić. Trebalo je da preuzmem komandu nad operativnom grupom u kojoj bi sa jedinicama Vojske RS bili i pripadnici Vojske RSK i „abdićevci“, ali sam to odbio. Stanišić me tada odveo u prostoriju u kojoj sam zatekao Fikreta Abdića. Pitao sam ga šta hoće, a Abdić mi je kazao: „Generale, vi znate da sam ja trgovac po krvi“. Odgovorio sam mu da trgovci rade sa onim ko mu da više, a da Hrvati mogu da mu daju više. On je to potvrdio, ali je dodao da mu više odgovara da bude u dobrim odnosima sa Beogradom i upitao me zašto ne želim da prihvatim komandu nad tom operativnom grupom. Rekao sam mu da mu niko ne može garantovati da se neću tući protiv njegove vojske, ako prije toga porazim Dudakovića. Okrenuo sam se i otišao.

(PressRS)

KOMENTARI9 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Da li postoji veća fukara od srPskih političara?

 2. Milan says:

  Ima tu i nedorecenosti! Nije receno da su Srbski specijalci tj. specijalci Republike Srpske dva puta ulazili do u centar Bihaca i svaki puta je bilo povlaci se! Ne napred, ne odradite posao do kraja, vec ostavi sve i nazad. Postave cuvare "partizane" na kontrolne tacke, koji izgube pozicije dok si kazao, odmah jer, jebes cuvanje, dezuranje na, kontrolnim tackama kada ja moram nahraniti koze! No ima tu i neobucenosti, neopremljenosti i straha jer, su to sve u stvari u drugoj i trecoj liniji vojske Srpske bile JAJARE! A bogami niti oficiri, se u nekoj statistickoj procjeni borbene odvaznosti na validnom uzorku ispitanika, ne mogu pohvaliti ocjenom; vrlo dobra borbeno-psihicka spremnost!

 3. 11 septembar says:

  Kako je Dudaković porazio vojsku Fikreta Abdića??? Jednom prilikom Milan Martić je provocirao Abdića što su ga trupe Alije Izetbegovića porazile...Baba mu nije ostao dužan rekavši mu 'Da ti Aliji nisi prodao municiju mi nebi bili poraženi' Martić je ućutao ...Ovo su reči Martićevog telohranitelja Zorana ....

 4. Žikica Marković says:

  Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka.To je odgovor za sve pobede i sve poraze na bojištu nezavisno ko je rat vodio.Milovanović je bio desna ruka Mladiću.Ali već tad je ponestalo snage u toj desnici Milovanoviću.Marke koje je dao Alija Izetbegović otišle su u ruke amerikanaca angažovanih za lohističku podršku Dudakovićeve vojske i snabdevanje kvalitetnijeg naoružanja sa dosta municije muslimanske i hrvatske vojske. Vojska R.Srbske je već bila iscrpljena vođenjem rata na dugačkoj liniji fronta sa muslimanima i hrvatima.U prvim borbenim redovima sa srbske strane uvek su bile iste jedinice najbolje opremljene i uvežbane, ali su to bili isti borci koji su prebacivani sa jednog položaja na drugi duž celog fronta sa neprijateljom, jer običan narod, meštani sa područja na kome se vodila borba je bio nepripremljen, nemotivisan, psihički nestabilan za strahote rata koje su bile stravične.Starešinski kadar je takođe od iscrpljujućih napora svakim danom sve više posustajao.Dolazi do hronične nestašice boraca , municije i naoružanja zbog enbarga koji je zapad nametnuo Srbiji na granici duž reke Drine.Sveopšti zamor na strani srbskih boraca učinio je da muslimani i hrvati počinju ostvarivati uspehe u direktnim borbenim kontaktima.Nasuprot Srbima neprijatelj je svakim danom dobijao sveže borce i kvalitetnu opskrbu municijom i naoružanjem. Rezultat svega toga je pad Bihaća, a potom Krajine, sa opasnošću da se izgubi i Banja Luka.U tom trenutku jedini spas je bio Dejton.Milošević je to uvideo na vreme i pokušao spasiti ono što je moglo biti izgubljeno na bojištu.U tim pregovorima je učinio nepotrebne ustupke muslimanima oko podele Sarajeva i koridora do Goražde, ali posledice su mogle biti i gore po Republiku Srpsku da se nije išlo na Dejtonski sporazum.Očigledno da sve ratove započinju političari i završavaju političari.Vojska između ta dva termina ima ulogu da lobira za jednu ili drugu stranu,a istovremeno igra ulogu žrtvenog jarca. Naravoučenje iz svega ovoga je:~Narode, dobro razmisli kome daješ poverenje da u tvoje ime odlučuje o tvojoj sudbini i sudbini tvoje dece.Jer za posledice tvoje odluke snosiš moralnu i materijalnu odgovornost prvenstveno pred samim sobom.Te posledice ti prvi bez odlaganja maksimalno trpiš i podnosiš.~

 5. rade Bukara says:

  bravo mikovanovicu sve ti verujem i znamda je to bilotako

 6. frka says:

  Lako je biti general nakon rata,pa tako i ovaj bivsi komunisticki kadar koji je ladio jaja u JNA i zivio na grbaci naroda (svaka cast pozitivnim pojedincima koji su bili u manjini) ali zatvarao oci gledajuci kako pojedini srpski otpad trguje sa muslimanima i rvatima.Bihac je bio krava muzara svih kroz tajni dogovor drzali su ga "neosvojenoga" jer su na taj nacin sisali lovu od onih koji su zivjeli u Njemackoj a koji su radili po dva posla da bi slali porodicama novac preko Zagreba koji je opet u dogovoru nosio ukrajinski helikopter da bi ti ljudi mogli kupiti vrecu brashna za 5oo DM. Da je Milosevic poslao svoga sina Marka na prvu liniju fronte svaki Srbin bi znao da nema zajebancije pa onda niko ne bi mogao eskivirati od vojne obaveze.Kad je narod vidio kriminalce kako prave posao naravno da ce izgubiti moral i zelju da brani ono sto je njegovo.Ovaj prosli rat na podrucju bivse YU pokrenuo je zapad zbog geopolitickih interesa sa kriminalcima koje su politicari na svim stranama pustili iz zatvora da pokrenu masinu ubijanja jer su znali da ce tako najlakse opljackati svoj narod.To se desilo na svim stranama.Dodje vrijeme kada pametan zashuti a fukara ispliva na povrshinu i obogati se.

 7. rasa says:

  Jedan od najboljih generala bese VUKOVIC naalost kojeg nema medju zivoma ?!.ko se obogatio na bihacu itd mnogo nedorecenosti.mnogo ima politickih generala a malo vojnih.gde je cela istina i za KRAJINU i sve izgubljene teritorije!!!!!!

 8. Milutin says:

  On je komandovao odlično naoružanom vojskom i za samo tri dana porazio vojsku Fikreta Abdića ///////// a pomoc 7 americkih generala, itd ? nesto se ne pominje kur bi taj Dudek pobedio R. Zapadnu Bosnu, itd

 9. Milutin says:

  U jednom paketu koji je NATO padobranima bacao u Bihać, a koji je vjetar donio na našu stranu, u vrećama za brašno je bila municija za „broving“ //////// to je vec bolje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *