ОВО ЈЕ ТАЧКА НА СВЕ РАСПРАВЕ – НАЈЈАЧА ВОЈНА СИЛА НА БАЛКАНУ: Улажу 1,5 милијарду на модернизацију 84 борбена авиона

OVO JE TAČKA NA SVE RASPRAVE – NAJJAČA VOJNA SILA NA BALKANU: Ulažu 1,5 milijardu na modernizaciju 84 borbena aviona

28 decembra 2019

Grčka je potpisala sporazum sa američkim proizvođačem opreme za odbranu, „Lokhid Martinom“. Zvanična Atina želi da modernizuje flotu borbenih aviona „F-16“ u narednih sedam godina.

Grčka izlazi iz finansijske krize suočena s ponovnom napetošću sa susedom i partnerom u NATO, Turskom.Agencija za nabavke Ministarstva odbrane saopštila je u petak da je u utorak potpisan sporazum o detaljima s kompanijom „Lokhid“.

Ministar odbrane, Nikos Panajotopulos, rekao je ranije ovog meseca u Skupštini Grčke da će 84 aviona „F-16“ biti modernizovana do 2027. godine ugradnjom opreme napredne tehnologije klase „Vajper“, u okviru programua procenjenog na 1,5 milijardi dolara. Rekao je da će tempo modernizacije zavisti od toga koliko je aviona potrebno za redovnu aktivnu službu.

Američki Stejt Dipartment je 2017. godine odobrio taj tada potencijalni sporazum, rekavši da je američki cilj „pomoć poboljšanju sigurnosti NATO saveznika (Grčke) koji je važan partner za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi“.

Grčka je godinama smanjivala sredstava za odbranu zbog finansijske krize koja je zahtevala tri međunarodna paketa pomoći od 2010. do 2018. da bi se kao članica evrozone spasla od bankrota.

Proteklih godina proširila je odbrambene veze sa Sjedinjenim Državama, stahujući od vojnog širenja Turske. Spor ta dva suseda oko vazdušnog prostora i granica na moru, kao i prava na traganje za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju, i dalje nisu rešena.

Ta napetost je eskalirala poslednjih meseci pošto je Turska poslala istraživačke brodove uz severnu obalu podeljenog Kipra i postigla pakt s Libijom o podeli mora koji se smatra izazovom za slične sporazume Grčke, Izraela, Kipra i Egipta.Tokom posete Atini u oktobru, američki državni sekretar Majk Pompeo je potpisao revidirani sporazum o odbrambenoj saradnji SAD s Grčkom, proširivši vojne aktivnosti SAD na tri baze u Grčkoj i povećavši raspon aktivnosti u američkoj mornaričkoj bazi u zalivu Suda, na ostrvu Kritu. Taj sporazum je ove nedelje podnet Skupštini Grčke na ratifikaciju.

Visoki američki zvaničnik je u oktobru tvrdio da jačanje vojnih veza s Grčkom nije povezano sa događajima u Turskoj. Taj zvaničnik koji je govorio pod uslovom da mu se ne objavi ime, rekao je i da „Sjedinjene Države imaju interes nacionalne sigurnosti da obezbede da Turska ostane usidrena na Zapadu“ i da „verujemo da Grčka ima isti interes“.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  U ovaj dil gurnuo ih je svojim pretnjama Erdogan koji radi za Amerikance.

 2. Zoran says:

  Muslimani(Turska) uz Rusiju, pravoslavci(Grci) uz Ameriku. Divno.

 3. persida says:

  Dobar nacin da se opljacka Grcka.

 4. Za Srbiju says:

  Na čiju stranu staje NATO, kada zarate njegove članice? Na pr. Crna Gora i Albanija?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *