ОВО ЈЕ ТАЧКА НА СВЕ РАСПРАВЕ – НАЈЈАЧА ВОЈНА СИЛА НА БАЛКАНУ: Улажу 1,5 милијарду на модернизацију 84 борбена авиона

ОВО ЈЕ ТАЧКА НА СВЕ РАСПРАВЕ – НАЈЈАЧА ВОЈНА СИЛА НА БАЛКАНУ: Улажу 1,5 милијарду на модернизацију 84 борбена авиона

28 децембра 2019

Грчка је потписала споразум са америчким произвођачем опреме за одбрану, „Локхид Мартином“. Званична Атина жели да модернизује флоту борбених авиона „Ф-16“ у наредних седам година.

Грчка излази из финансијске кризе суочена с поновном напетошћу са суседом и партнером у НАТО, Турском.Агенција за набавке Министарства одбране саопштила је у петак да је у уторак потписан споразум о детаљима с компанијом „Локхид“.

Министар одбране, Никос Панајотопулос, рекао је раније овог месеца у Скупштини Грчке да ц́е 84 авиона „Ф-16“ бити модернизована до 2027. године уградњом опреме напредне технологије класе „Вајпер“, у оквиру програмуа процењеног на 1,5 милијарди долара. Рекао је да ће темпо модернизације зависти од тога колико је авиона потребно за редовну активну службу.

Амерички Стејт Дипартмент је 2017. године одобрио тај тада потенцијални споразум, рекавши да је амерички циљ „помоћ побољшању сигурности НАТО савезника (Грчке) који је важан партнер за политичку стабилност и економски напредак у Европи“.

Грчка је годинама смањивала средстава за одбрану због финансијске кризе која је захтевала три међународна пакета помоћи од 2010. до 2018. да би се као чланица еврозоне спасла од банкрота.

Протеклих година проширила је одбрамбене везе са Сједињеним Државама, стахујући од војног ширења Турске. Спор та два суседа око ваздушног простора и граница на мору, као и права на трагање за нафтом и гасом у источном Средоземљу, и даље нису решена.

Та напетост је ескалирала последњих месеци пошто је Турска послала истраживачке бродове уз северну обалу подељеног Kипра и постигла пакт с Либијом о подели мора који се сматра изазовом за сличне споразуме Грчке, Израела, Kипра и Египта.Током посете Атини у октобру, амерички државни секретар Мајк Помпео је потписао ревидирани споразум о одбрамбеној сарадњи САД с Грчком, проширивши војне активности САД на три базе у Грчкој и повец́авши распон активности у америчкој морнаричкој бази у заливу Суда, на острву Kриту. Тај споразум је ове недеље поднет Скупштини Грчке на ратификацију.

Високи амерички званичник је у октобру тврдио да јачање војних веза с Грчком није повезано са догађајима у Турској. Тај званичник који је говорио под условом да му се не објави име, рекао је и да „Сједињене Државе имају интерес националне сигурности да обезбеде да Турска остане усидрена на Западу“ и да „верујемо да Грчка има исти интерес“.

KOMENTARI4 коментара

 1. persida says:

  U ovaj dil gurnuo ih je svojim pretnjama Erdogan koji radi za Amerikance.

 2. Zoran says:

  Muslimani(Turska) uz Rusiju, pravoslavci(Grci) uz Ameriku. Divno.

 3. persida says:

  Dobar nacin da se opljacka Grcka.

 4. Za Srbiju says:

  Na čiju stranu staje NATO, kada zarate njegove članice? Na pr. Crna Gora i Albanija?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u