Ово је тестамент легенде српског филма – Павла Вуисића

Ovo je testament legende srpskog filma – Pavla Vuisića

28 septembra 2015

pavle-vujisic 324Mrzeo je svoj posao, obožavao svoju ženu, sve što je imao i zaradio poklonio bi, nije izlazio iz kafane, a njegove fore su večne.

Ni knjiga od 1000 stranica ne bi uspela da dočara lik i delo legendarnog glumca Pavla Vuisića.

Studirao je prava, ali umesto advokata postao je najveći glumac domaće kinematografije, za koga je čak i legendarni Orson Vels tvrdio da je talentovaniji od njega.

A mrzeo je glumu, iako su ga molili da se oproba na holivudskom platnu. Nije podnosio ni neke kolege, konkretno, Čkalju, jer su za njegov sistem vrednosti bili prevrtljivi. Bio je težak za saradnju, nije izbijao iz kafane i sa Ade, a sve što bi zaradio – a zarađivao je mnogo, poklonio je.

Međutim, njegov testament (napisan 6 godina pre nego što će umreti) je poput njegovih uloga i karaktera, istovremeno tužan i urnebesno smešan.

Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tijem da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uradit. Mirjana, ako posle mene ostane, ima me sahraniti sa svijem adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojijem telom vide i čuju.

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovijeh šest popova, koje za inat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i šute. Neka u sebi pjevaju.

Pošto mnije mrijeti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi nikakva ni govora niti jedne riječi ne progovori, jerbo u grobu ću se prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svijetu, jebem mater.

Razboleo se od kancera 1988. i nakon 3 meseca preminuo. Po njegovoj želji, nije bilo ni govora ni pesme popova, niti je iko od kolega bio prisutan.

Supruga Mirjana se nije više udavala, a i danas čuva njegove stvari.

(BKTV)

KOMENTARI4 komentara

 1. zlatiborski ovan says:

  A mrzeo je glumu, iako su ga molili da se oproba na holivudskom platnu. Nije podnosio ni neke kolege, konkretno, Čkalju, jer su za njegov sistem vrednosti bili prevrtljivi. //////////// pa glumci su ranije bili u rangu sa kurvama, i nije im bila dozvoljena sahrana pored crkve

 2. Belzetruba says:

  Kako to da je koristio ijekavicu a na wiki vidim da je rođen u Bg i živeo ceo život u Bg ? Krstić i sin autoprevoz :-)))

 3. Aleksandar says:

  Možda je i rođen u Beogradu, ali je poreklom sa Cetinja. Tamo mu je otac bio šef policije, pre rata. Beograd je prihvatio Paju, Beograd svakoga prihvata, ne zato što je dobar, što smo dobri,itd, nego iz drugih razloga, ali veliko je pitanje koliko je Paja prihvatio Beograd (ovo je deo odgovora na pitanje zašto je u testamentu koristio ijekavicu). Paja je glumio sebe. Nisam siguran da je to pravi glumac. Mislim da je kao boem i intelektualac bio daleko uspešniji.

 4. Lady Gaga says:

  Bio je nadžak baba i teški namćor. Uglavnom, da je živ, mislim da bi ga sa velikom radošću oterala u pičku materinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *